Pratite nas

Istaknuto

Ivo Banac: Tekst o Hasanbegoviću je klevetnički i naručen iz Hrvatske

Objavljeno

na

Američki časopis Foreign Policy objavio je tekst Paula Hockenosa koji je ministra kulture Zlatka Hasanbegovića nazvao fašistom, te ga opisao kao povjesničara usredotočenog na ublažavanje ustaških zločina i diskretnu rehabilitaciju nacističkih ideja.

[ad id=”93788″]

Autor se osvrnuo i na ministrove kritike upućene direktoru Centra “Simon Wiesenthal”, odnosno nedavnu Hasanbegovićevu izjavu kako je riječ o osobi koja je negirala genocid u Srebrenici. Tekst u Studiju 4 komentirao je profesor Ivo Banac, a sam autor odbio je sudjelovati u emisiji HTV-a.

To je vrlo dobro smišljena serija napada bez ikakva utemeljenja. To je težak klevetnički tekst naručen iz Hrvatske. Budući da se ovdje napada ministar kulture, Vlada, Katolička crkva u Hrvatskoj, Hrvatska kao činjenica, mislim da ne može služiti nikomu osim onima koji u ovom trenutku žele stvoriti jednu destabilizirajuću situaciju u Hrvatskoj, izjavio je Banac. Ovo je utuživa kleveta, čak i prema liberalnim američkim zakonima.

Profesor Banac kaže da je Hockenos svoju sliku o ministru Hasanbegoviću izgradio na nizu neprovjerenih i netočnih informacija. Među ostalim, navodi da ministar provodi kulturološki rat, a da pri tome ne postavlja pitanje što je ministar zaista učinio – oduzeo sponzorstvo Ministarstva monopolu lijevih medija, istaknuo je Banac.

Dalje govori kako autor teksta Hrvate prikazuje kao fašiste, ponajviše zbog svojih ideoloških predrasuda prema Hrvatskoj i Hrvatima. Naravno da Hrvatska nije u razdoblju obnove fašizma. Ovo ima ciljani zadatak da u američkim vanjskopolitičkim krugovima poljulja razumijevanje za jednu vladu koja se možda ne snalazi dobro, ali svakako nije fašistička, naglasio je Banac.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Istaknuto

Srami se haški sude, svake suze s našeg lica

Objavljeno

na

Objavio

Pogni glavu haški sude
i sram nek te bude,
zločincima slobodu daješ
a ubijaš časne ljude!

Srami se haški sude,
svake suze s našeg lica,
umjesto da sudiš pravo
postao si ubojica!

Ubio si samo tijelo
al duša se ubit ne da,
što se nekad pravdom zvalo
to je sada jad i bijeda!

Pravda je na koljenima,
ako to se pravda zove
al istinu ti ne možeš
nikad bacit u okove.

Istina ne umire
nit će poražena biti,
ne može se ona sakrit
nit se može zatvoriti!

Istina je sad u nama,
nikad neće umrijet slika,
ubili ste generala
a oživjeli besmrtnika!!!

Velimir Raspudić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati