Connect with us

Istaknuto

Ivo Banac: Tekst o Hasanbegoviću je klevetnički i naručen iz Hrvatske

Objavljeno

on

Američki časopis Foreign Policy objavio je tekst Paula Hockenosa koji je ministra kulture Zlatka Hasanbegovića nazvao fašistom, te ga opisao kao povjesničara usredotočenog na ublažavanje ustaških zločina i diskretnu rehabilitaciju nacističkih ideja.

[ad id=”93788″]

Autor se osvrnuo i na ministrove kritike upućene direktoru Centra “Simon Wiesenthal”, odnosno nedavnu Hasanbegovićevu izjavu kako je riječ o osobi koja je negirala genocid u Srebrenici. Tekst u Studiju 4 komentirao je profesor Ivo Banac, a sam autor odbio je sudjelovati u emisiji HTV-a.

To je vrlo dobro smišljena serija napada bez ikakva utemeljenja. To je težak klevetnički tekst naručen iz Hrvatske. Budući da se ovdje napada ministar kulture, Vlada, Katolička crkva u Hrvatskoj, Hrvatska kao činjenica, mislim da ne može služiti nikomu osim onima koji u ovom trenutku žele stvoriti jednu destabilizirajuću situaciju u Hrvatskoj, izjavio je Banac. Ovo je utuživa kleveta, čak i prema liberalnim američkim zakonima.

Profesor Banac kaže da je Hockenos svoju sliku o ministru Hasanbegoviću izgradio na nizu neprovjerenih i netočnih informacija. Među ostalim, navodi da ministar provodi kulturološki rat, a da pri tome ne postavlja pitanje što je ministar zaista učinio – oduzeo sponzorstvo Ministarstva monopolu lijevih medija, istaknuo je Banac.

Dalje govori kako autor teksta Hrvate prikazuje kao fašiste, ponajviše zbog svojih ideoloških predrasuda prema Hrvatskoj i Hrvatima. Naravno da Hrvatska nije u razdoblju obnove fašizma. Ovo ima ciljani zadatak da u američkim vanjskopolitičkim krugovima poljulja razumijevanje za jednu vladu koja se možda ne snalazi dobro, ali svakako nije fašistička, naglasio je Banac.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari