Connect with us

Pregled

Ivo Banac: Ako žarište ovakve politike dolazi iz srpskog entiteta, onda to svakako treba izolirati

Objavljeno

on

U političkom talk-showu “Iza zavjese” okupljaju se stručnjaci, političari, sudionici aktualnih događanja te raspravljaju o gorućim temama u tjednu iza nas. Današnji gosti autora i voditelja Tihomira Dujmovića bili su prof. dr. Ivo Banac i prof. dr. Josip Kregar.

Uhićenje hrvatskih branitelja u Orašju apsulutni je presedan i otvara brojna pitanja. Što se događa “iza zavjese” tog uhićenja? Treba postaviti pitanje kome je ovo od koristi.

Ja mislim da je u pitanju ruska politika destabilizacije Balkana koja se provodi preko njihove agenture u Republici Srpskoj, rekao je prof. dr. Ivo Banac. Mislim da je to mjesto gdje treba tražiti izvorište. Dodao je kako se želi postići situacija u kojoj će eskalirati svađe, što između Hrvata u Republici Hrvatskoj, što sa susjedima.

Na pitanje voditelja imamo li posla s “izdajničkom hobotnicom” unutar RH prof. dr. Josip Kregar je odgovorio da misli kako su njegove riječi malo prejake te da za njih nema dokaza. Dokumenti koji su došli iz Hrvatske nisu jedino mjerilo, uostalom mi ni ne znamo na šro se optužnice odnose. Takve optužnice ne rade se na temelju dokumenata koji su došli iz Hrvatske. Tu ima izjava svjedoka, postoje živi svjedoci, postoje žrtve, kazao je.

Posljedica je stvaranje jedne kaotične situacije u Hrvatskoj. Traži se retorzija, traži se da mi uzvratimo istom mjerom, traži se zaoštravanje što Hrvatskoj nije u interesu. Ja bih bio za znatno aktivniju politiku u BiH.

Treba predlagati rješenja za Bosnu i Hercegovinu. To je interes Europe i cijele regije, jer destabilizacija BiH vodi u destabilizaciju Hrvatske. Kregar je naglasio da se ne smije shvatiti da je ovo udar na premijera i predsjednicu koji su sami rekli da nisu bili dovoljno o svemu tome informirani. Njegovo je mišljenje da Hrvatska vodi pasivnu politiku prema BiH što nije dobro.

Nameće se pitanje koja su onda rješenja. Pregovarati svakako, ali ujedno voditi svoju politiku prema BiH.

Ako žarište ovakve politike dolazi iz srpskog entiteta, onda to svakako treba izolirati i na razne načine tražiti saveznike protiv takvog stanja, rekao je prof. dr. Ivo Banac. Taj balans pritiska odnosno ucjene nije nabolji put, treba tražiti partnere u BiH da se taj proces sukobljavanja zaustavi.

Josip Kregar je kazao kako bi trebalo vidjeti da li je u Hrvatskoj rat završio i možemo li se mi baviti pitanjem nečega što treba prepustiti povjesničarima i istini.

Na pitanje može li okretanje saveznicima i dijalog s njima u ovoj situaciji biti rješenje odgovorio je da je Hrvatska doista jamstvo BiH otvaranja Europi te da stoga Hrvatska mora poduzeti sve da izgleda ne kao pasivni sudionik nego kao aktivni objekt u tom procesu.

Voditi politiku zajedništva s velikosrpskom politikom je jedna velika strateška pogreška. Mi moramo raditi protiv velikosrpske politike u BiH, naveo je Ivo Banac.

 Dodao ja da treba početi pregovore s američkom administracijom o tome što učiniti da se prilike ne samo za Hrvate nego i za cijelu BiH poprave. Problem je u našoj vanjskoj politici. Tu treba zauzeti vrlo jasne stavove preko ljudi koji su kompetentni da ih zastupaju.

Banac je kazao kako Hrvatska ima ulogu u naporima koje NATO poduzima da bio zaustavio rusku imperijalističku politiku.

Mi moramo dati svoj prilog obrani Zapada i to je u našem najdubljem interesu,rekao je. Kregar smatra kako građani BiH na Hrvatsku mnogo više gledaju sa simpatijama nego što to čine njihovi političari.

Jedna od tema bila je i mogući ulazak predstavnika srpske manjine u hrvatsku Vladu. Postinut dogovor o ključu raspodjele funkcija između stranaka za Kregara znači da se tu odstupilo od političke proklamacije.

Mi ne želimo stručnu vladu, nego vladu političkih funkcionera. Zapravo stvaramo sinekure, a ne političku administraciju. To je velik korak unatrag, rekao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR