Pratite nas

Komentar

Ivo Banac: Zločini su manifestacija jednog sustava

Objavljeno

na

Jučer je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Dan je to koji bi trebao poticati na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot. Bila je to tema je to sinoćne emisije Otvoreno u kojoj su govorili povjesničar i publicist, prof. dr. sc. Ivo Banac, doc. dr. sc. Hrvoje Klasić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Komisije Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja prikrivenih grobišta Jože Dežman, piše HRT.

Na pitanje kako je izgledao slovenski primjer suočavanja s prošlošću i priznavanje žrtava svih totalitarnih režima predsjednik Komisije Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja prikrivenih grobišta Jože Dežman istaknuo je kako je u Sloveniji najvažniji bio proces pomirbe nakon kojeg je slijedilo donošenje brojnih tzv. ratnih zakona.

“Zakon o denacionalizaciji pozitivno je riješio 40 tisuća zahtjeva i žrtvama ukupno isplatio nekoliko milijardi eura. Zakon o popravi krivica riješio je pozitivno 32 tisuće zahtjeva sa simboličkim novčanim odštetama, a po Zakonu o žrtvama ratnog nasilja iz 2009. i žrtve partizanskog terora dobile su odštetu”, rekao je Dežman.

Povjesničar Hrvoje Klasić smatra da prešućivanje zločina nije dobro. Može se raspravljati o komunizmu, rekao je, no smatra da je od samog režima važnije raspravljati o zločinima. Ističe da je u zadnje vrijeme trend među povjesničarima da se istražuju različiti narativi. Kaže da to nije samo situacija u Hrvatskoj i zemljama koje su bile pod totalitarističkim sustavima već se i u najnovijim istraživanjima može vidjeti da ni suvremene demokracije nisu imune na državne zločine.

“Zločini su manifestacija jednog sustava”, kazao je prof. dr. sc. Ivo Banac koji smatra kako treba analizirati taj sustav. Povjesničarima bi, istaknuo je, u analizi prošlosti trebalo olakšati otvaranje svih arhiva do 1990. Ipak, svjestan je da neki podaci nikada neće biti dostupni. Bez obzira na to prof. Banac je kazao kako trebamo saznati što je više moguće kako bi pronašli istinu. Dodao je kako je Hrvatska prilično daleko u suočavanju sa svojom prošlošću jer problemi europske prošlosti još uvijek nisu prevladani.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Don Damir Stojić: Hvala vam hrvatski branitelji, nikad vas nećemo zaboraviti!!!

Objavljeno

na

Objavio

Sinoć i preksinoć su bili veličanstveni dani. Jedinstveno smo izašli na ulice naših gradova s trobojnicom i šahovnicom, pjevajući domoljubne pjesme i dočekali naše heroje.

Međutim, primjetio sam jedan nedostatak. Nedostaje 15,840 hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za Hrvatsku.

Kao što je rekao izbornik Zlatko Dalić, bez njih ne bi bilo ove šahovnice. 🇭🇷
Hvala vam, nikad vas nećemo zaboraviti!!!

Pogledajte ovaj video kenotafa crkve Sv. Mati Slobode na Jarunu i pomolite se za naše heroje…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Nije Vrsaljko legao na voljenu zastavu s onakvim dječački snenim izrazom lica zato što je slušao jazz.

Objavljeno

na

Objavio

Dubravko Šimenc na facebooku je podijelio zanimljiv komentar Zvonimira Raspudića kojega donosimo u cijelosti:

“Pitaju se neki, inherentno moralno superiorni, otkuda toliko poštovanje Vatrenih prema Thompsonu? Zašto su baš njega poželjeli imati u autobusu i čuti ga na pozornici? Zašto su time „pokvarili“ tako veličanstven događaj?

Odgovor je vrlo jednostavan. Thompsonove pjesme, koje promoviraju ljubav a ne mržnju, velikim su dijelom zaslužne za sve ono što su u životu postigli pa tako i ovo srebro kojim su u trans odveli čitavu naciju i od Hrvatske stvorili predmet obožavanja cijelog svijeta. Nije Modrić mogao proći epski put od čuvanja koza na Velebitu, preko izbjeglištva, do najboljeg igrača svjetskog prvenstva slušajući TBF. Ali su mu zato riječi Thompsonove pjesme „Moj dida i ja“ osvjetljavale težak put kojim je stigao do zvijezda.

Nije odlučan pogled i ruka na srcu svih reprezentativaca prilikom intoniranja himne nusprodukt slušanja Massima, inače vrsnog glazbenika. Taj ponosni, neustrašivi karakter gradile su pjesme poput „Uvijek vjerni tebi“.

Nisu dečki mogli akumulirati nadljudsku snagu, koju bi izvlačili u 120. minuti produžetka, slušajući Josipovićevu „Tokatnu etudu u C-duru“ na 3. programu HR-a. Thompsonovi stihovi iz „Nema predaje“ ušpricali su im potreban doping da prevare bol i s vatrom u očima grizu do kraja.
Nije Dalićevu poniznost i posvećenost svetom cilju, koju je prenio na sve igrače, kreiralo slušanje Detoura, koji su mi inače odlični. Thompsonovi „Geni kameni“ zaslužni su za to.

Nije Vrsaljko, nakon junačke borbe protiv Engleza, legao na voljenu zastavu s onakvim dječački snenim izrazom lica zato što je slušao jazz. Thompsonova „Lijepa li si“ usadila mu je u srce vječnu, neizmjernu ljubav prema domovini koja mu daje snagu da se za nju bori do kraja.
Osobno su mi od Thompsona puno miliji “The National”, premda i on ima nekoliko odličnih pjesama. No svakome dajem za pravo da sluša ono što mu se iskreno sviđa.

Stoga bih molio sve koji s gnušanjem komentiraju glazbeni ukus naših heroja da pokažu barem trunku tolerancije koju inače nerado pokazuju prema „nižim bićima“.

Njih nitko od optuženih ne proziva za glazbeni ukus pa bi bio red da uzvrate istom mjerom i ne kvare ove veličanstvene događaje. Za kraj, pozivam ih i da poslušaju najljepšu i najslušaniju Thompsonovu pjesmu, za koju je inače napisao i tekst i glazbu, te da mu nakon toga presude i dalje šire samo ljubav.

Zvonimir Raspudić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori