Connect with us

Komentar

Ivo Banac: Zločini su manifestacija jednog sustava

Objavljeno

on

Jučer je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Dan je to koji bi trebao poticati na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot. Bila je to tema je to sinoćne emisije Otvoreno u kojoj su govorili povjesničar i publicist, prof. dr. sc. Ivo Banac, doc. dr. sc. Hrvoje Klasić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Komisije Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja prikrivenih grobišta Jože Dežman, piše HRT.

Na pitanje kako je izgledao slovenski primjer suočavanja s prošlošću i priznavanje žrtava svih totalitarnih režima predsjednik Komisije Vlade Republike Slovenije za rješavanje pitanja prikrivenih grobišta Jože Dežman istaknuo je kako je u Sloveniji najvažniji bio proces pomirbe nakon kojeg je slijedilo donošenje brojnih tzv. ratnih zakona.

“Zakon o denacionalizaciji pozitivno je riješio 40 tisuća zahtjeva i žrtvama ukupno isplatio nekoliko milijardi eura. Zakon o popravi krivica riješio je pozitivno 32 tisuće zahtjeva sa simboličkim novčanim odštetama, a po Zakonu o žrtvama ratnog nasilja iz 2009. i žrtve partizanskog terora dobile su odštetu”, rekao je Dežman.

Povjesničar Hrvoje Klasić smatra da prešućivanje zločina nije dobro. Može se raspravljati o komunizmu, rekao je, no smatra da je od samog režima važnije raspravljati o zločinima. Ističe da je u zadnje vrijeme trend među povjesničarima da se istražuju različiti narativi. Kaže da to nije samo situacija u Hrvatskoj i zemljama koje su bile pod totalitarističkim sustavima već se i u najnovijim istraživanjima može vidjeti da ni suvremene demokracije nisu imune na državne zločine.

“Zločini su manifestacija jednog sustava”, kazao je prof. dr. sc. Ivo Banac koji smatra kako treba analizirati taj sustav. Povjesničarima bi, istaknuo je, u analizi prošlosti trebalo olakšati otvaranje svih arhiva do 1990. Ipak, svjestan je da neki podaci nikada neće biti dostupni. Bez obzira na to prof. Banac je kazao kako trebamo saznati što je više moguće kako bi pronašli istinu. Dodao je kako je Hrvatska prilično daleko u suočavanju sa svojom prošlošću jer problemi europske prošlosti još uvijek nisu prevladani.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari