Ivo Banac: Znak HOS-a u Hrvatskoj je legalan

2

“Ljudi koji su pali u Domovinskom ratu sa sloganom ‘Za dom spremni’, vjerujem da su se borili za pravu stvar. Kako su oni komemorirani, ne bi trebalo imati mišljenje iz Beograda”, istaknuo je u razgovoru za Direktno.hr politički analitičar Ivo Banac osvrćući se na prozivke iz Srbije vezano uz otkrivanje spomen ploče u čast jedanaestorici poginulih pripadnika HOS-a u Jasenovcu.

spomanik-hos-jasenovacKako je Banac objasnio , u beogradskoj ”Politici” pročitao je članak o postavljenoj spomen ploči te je za Srbiju ključno samo to što je korišten slogan “Za dom spremni” i ništa drugo.

“U redu je to što imaju svoj stav, ali ne mora biti to nešto što je legalno i mjerljivo kod nas”, nadodao je Banac.

“Znak HOS-a u Hrvatskoj je legalan te to što se koristio na jednom spomeniku, makar i u Jasenovcu je legalno. Ako se to nekom ne sviđa, naravno, na razne načine može izreći svoje neslaganje, ali ne vidim zašto bi se išta na osnovu toga mijenjalo”, zaključio je Ivo Banac.

facebook komentari

  • bakran

    Zar se niti nad nadgrobnim spomenicima, ili spomen-pločama kao što je ova poginulim HOS-ovcima, ne će dati mira? Možemo li, na spomen poginulim hrabrim domoljubima, ostaviti da im na ploči stoji slogan ‘za dom spremni, uz koji su se borili i s kojim su i poginuli?!

  • sjena

    Ako se ne varam već 25 godina je Beograd glavni grad Srbije ,zašto bi on nama trebao biti važan,važan je samo onda kada ne ispunjavaju neke međunarodne obveze (ratnu odštetu za privredu,obiteljske kuće, odštetu za umjetnička dijela ,i t.d. )
    za dom !