Connect with us

Politika

Ivo Goldstein ne želi iz Pariza, već dugo lobira za sebe

Objavljeno

-

Nakon teksta u Večernjem listu o rotacijama u diplomatskoj službi u kojem se kaže da je odluka o razrješenju veleposlanika Hrvatske u Francuskoj Ive Goldsteina već prošla Vladu, Goldstein je osobno nazvao premijera Oreškovića te tražio da ostane u Parizu i nakon isteka mandata, listu je potvrđeno iz više izvora.

 [ad id=”93788″]

Goldstein je na diplomatsku dužnost imenovan 2012. te mu ove godine istječe mandat, koji je Zakonom o vanjskim poslovima propisan na “uobičajeno četiri godine”.

“Goldstein već dugo lobira za sebe”, listu su kazali diplomatski izvori, potvrdivši da je Goldsteinu povratak u Zagreb mrska opcija.

Sveučilišni profesor Goldstein na dužnost veleposlanika imenovan je bez diplomatskog iskustva i nije karijerni diplomat, tako da nakon povratka u Zagreb karijeru neće nastaviti u Ministarstvu vanjskih poslova. U svom je mandatu možda najviše ostao zapažen po tome što je u veleposlanstvu držao fotografiju Josipa Broza, za koju je rekao da je slučajno tamo jer ju je namjeravao darovati jednom kafiću.

Iako je rotacija zakonom propisana procedura, neki diplomati na sve načine pokušaju ostati u državi u koju su poslani.

“Neki od njih povratak u Zagreb doživljavaju osobno, a ne kao zakonsku proceduru”, kažu.

Razlozi za nevoljkost su različiti, kao što je, na primjer, želja da im djeca završe školu u državi u kojoj su bili na dužnosti.

Mandati su se, posebno u prošlosti, znali rastegnuti na pet ili više godina, a rekorder je bio konzul u Njemačkoj Žarko Plevnik s gotovo osam godina mandata, piše Večernji list.

Ova rotacija, koja je “zapela” u Vladi i Saboru, u kombinaciji s nadolazećim izborima idealna je situacija kad neki diplomati “love” vrijeme. No Goldsteinov apel kod premijera ne može uroditi plodom: premijer ne odlučuje samostalno o diplomatima, a i odluka o razrješenju već je prošla Vladu. Večernji list nije uspio dobiti komentar Ive Goldsteina.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas