Pratite nas

Nebuloze

Ivo Josipović: Da su me u SDP-u poslušali Milanović bi danas bio premijer, a ja predsjednik pred mirovinom

Objavljeno

na

Bivši predsjednik Ivo Josipović povodom najave ponovnog prelaska u SDP, gostovao je na N1 televiziji.

Dugo ste vi i vaša stranka, Naprijed Hrvatska, pregovarali spajanje s GLAS-om, no na kraju ste ipak odlučili vratiti se u SDP. Što se dogodilo?

“Moja želja i želja stranke Naprijed Hrvatska bila je primarno ta da se pokrene proces objedinjavanja na ljevici i lijevom centru. Krenuli smo s profilom sličnom strankom, smatrali smo da bismo lakše dogovorili neke tehničke detalje.

Zaista poštujem gospođu Anku Mrak Taritaš. Razgovori su bili u jednoj visokoj razini, no ostala je jedna nepremostiva stvar – da je GLAS ipak dominantno liberalna stranka, a mi socijaldemokrati.

Ključno je bilo u kojoj mjeri bi ta nova stranka imala liberalnu, a koliko socijaldemokratsku komponentu. Tu smo zapeli, ali moram reći da su svi razgovori bili vrlo korektni i da su, iako nisu urodili plodom, bili korisni.

Sigurno ćemo mi i kao pojedinci i kao stranke, u nekom očito drugom pogledu, i dalje surađivati. Cilj je da se deatomizira lijeva politička scena. Znali smo da je Hrvatska jako otišla udesno i da su problemi veliki i da treba pokušati napraviti određeno jedinstvo na drugoj strani.”

Je li vam SDP što nudio?

“Nisu oni ništa nudili, nude neke druge stranke. Još prije dva tjedna su mi pristupili kolege iz SDP-a da razmislimo o priključivanju.

Mora o tome sada odlučivati naše predsjedništvo, oni to već jesu, formirali su radnu grupu. Nadam se da će ipak to, kad već nije onaj prvi korak, biti jedan nukleus. Nadam se da ćemo brzo završiti pregovore.”

Imali ste prije problema s SDP-om, u vrijeme posljednjih predsjedničkih izbora? 

“Mislim da nakon pet godina možda nije potrebno otvarati stare rane. Neki ljudi su tada bili ljuti na mene, ja sam tad bio ljut na SDP.

Ne samo zbog toga kako je kampanja izgledala, tu sam ja glavni krivac, nego sve one silne prijedloge za reformama koje sam nudio i predlagao, a u stranci nisu htjeli. Da se samo dio reformi prihvatio, Zoran Milanović bio danas bio premijer, a ja predsjednik pred mirovinom.”

Vraćate se u SDP-u, no tam one cvjetaju ruže.

“Ne treba biti veliki analitičar da se to zaključi. Ja osobno nisam otišao iz SDP-a, nego se u onom trenu nisam vratio, kada je SDP bio na vlasti i kada je svatko tko je htio sebi nešto priskrbiti trčao u SDP.

Danas je u SDP teško i problematično otići, ima drugih stranaka u koje bi se moglo. No ja sam optimist da SDP može iskoračiti bez onzira na probleme, postoji potencijal, postoje kapaciteti. Treba dodati malo goriva, malo gasa. Ja vjerujem da će biti tako.”

Kako sebe doživljavate u SDP-u, na kojoj se poziciji vidite?

“Pa kao i s GLAS-om, bilo je planirano da gospođa Mrak Taritaš bude predsjednica, ja sam htio biti u nekom programskom odboru. Tu su mi ambicije i ovdje.”

Vidite li sebe kao mogućeg predsjedničkog kandidata ujedinjene ljevice?

“Bilo bi neozbiljno da iz jedne stranke dolaziv više kandidata. O tome se s GLAS-om nije uopće raspravljao, s SDP-om se isto neće.”

Hoćete li se vi upustiti u tu utrku?

“Kandidat treba biti onaj tko može pobijediti i iza koga će stati svi.”

Često se spominje mogućnost kandidature Zorana Milanović. Imate prošlost s njim.

“Inače načelno dobro mislim o Zoranu Milanoviću iako se ne slažemo u mnogim stvarima. Ima kapaciteta. Ali mogu nabrojati barem 10 kandidata s ljevice koji bi radili bolji posao od aktualne predsjednice.”

Kako vi tu sebe pozicionirate? Je li moguće da budete kandidati i vi i Milanović?

“To bi bilo potpuno ludo. Ludo bi bilo i da bude Picula i ja, ili Milanović. Bilo bi ludo da se ide s tri relativno jaka kandidata, to bi bilo samoubojstvo i nadam se da nikome to ne pada na pamet. Netko tko se kandidra mimo stranke u stranci više nema budućnost.”

EU izbori su ipak prvi na redu, bit će svojevrsni lakmus papir. Što može SDP?

“Nakon ovako duboke krize, tih sukoba u stranice, nije realno očekivati neki jako dobar rezultat. Mislim da je vodstvu SDP-a dobra ideja da pokušava objediniti ljevicu.”

 

Zbog čega su od izbora 2000. stvari u Hrvatskoj otišle pogrješnim putem?

 

 

 

3. siječnja 2000. Izbori – 11 dokaza kako su SDP, HNS i Stipe Mesić uništavali Hrvatsku!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Balkan

Žalbeni sud u Beogradu odbio rehabilitirati Milana Nedića

Objavljeno

na

Objavio

Apelacijski sud u Beogradu pravomoćno je odbio rehabilitirati Milana Nedića, predsjednika vlade u Beogradu tijekom okupacije u Drugom svjetskom ratu, objavljeno je u utorak na internetskoj stranici tog suda.

Prethodno je 11. srpnja 2018. godine odluku o rehabilitiranju Nedića odbio Viši sud u Beogradu, razmatrajući zahtjev da se utvrdi da je general Milan Nedić uhićen bez sudačke ili administrativne odluke, kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga.

Podnositelji zahtjeva smatrali su ništavim rješenje Trećeg narodnog sreskog suda za grad Beograd od 31. siječnja 1946. godine o oduzimanju imovine generala Milana Nedića, te da su slijedom jednako tako ništave i sve pravne posljedice tog rješenja.

Nediću se pripisuje da je bio fasciniran njemačkim nacionalsocijalizmom, te da je htio urediti Srbiju po ugledu na Treći Reich i Hitlerovu Njemačku.

On je na početku Drugog svjetskog rata bio imenovan predsjednikom takozvane Vlade narodnog spasa, koja je, prema nekim povijesnim tumačenjima, bila “marionetska vlada” njemačke okupacijske vlasti.

Njezin je zadatak trebao biti da se lakše uguši ustanak u okupiranoj Srbiji.

Kao premijera srbijanske vlade u Drugom svjetskom ratu, Nedića se smatralo odgovornim za aktivnosti u vezi holokausta i nacističkog logora na Banjici, u kojem je ubijeno nekoliko tisuća komunista, antifašista, Židova i Roma.

Konačan broj žrtava nije poznat jer su dokazi bili sustavno uništavani, a prema dostupnim podacima kroz logor je prošlo najmanje 23.637 logoraša, dok su sačuvani podaci o ubojstvu 4.286 muškaraca, žena i djece.

Državna povjerenstvo za utvrđivanje zločina nacističkih okupatora i njihovih pomagača utvrdilo je da su nacisti u banjičkom logoru do travnja 1944. ubili 8.756 logoraša.

Uz oslobođenje Srbije u Drugom svjetskom ratu Nedić se povukao s Nijemcima u Austriju, pokušavajući organizirati otpor novim komunističkim vlastima.

Кraljevska vlada u izbjeglištvu u Londonu Nedića je još u prosincu 1941. razriješila čina generala i proglasila ga suradnikom okupatora, a saveznici su ga, poslije poraza Njemačke, izručili jugoslavenskim vlastima, objavio je u utorak Apelacijski sud u obrazloženju svog rješenja kojim se odbacuje zahtjev za rehabilitiranjem Milana Nedića.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica, a navodno je u pritvoru počinio samoubojstvo, ali nikada nije objavljeno gdje je pokopan.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Hartmann: ‘Znam tko je donio otrov u Hašku sudnicu’?

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najpoznatijih protagonistkinja Haškog tribunala i njegova dugogodišnja glasnogovornica, francuska književnica i novinarka Florence Hartmann dala je intervju za Express.hr

Kao ratna reporterka uglednog francuskog lista Le Monde pratila je ratove koji su uslijedili nakon raspada Jugoslavije, osobito zbivanja u BiH zbog čega joj je često glava bila u torbi. Zbog svog velikog iskustva s terena Međunarodni kazneni sud u Haagu imenovao ju je glasnogovornicom. Na kraju je i sama završila na sudu zbog otkrivanja povjerljivih dokumenata u svojim knjigama koje je napisala na temu ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji.

“Rijetko tko drugi je pisao o sudjelovanju Vojske Jugoslavije u ratu u BiH. Imala sam nekoliko članaka na tu temu, čak i jedan koji se ticao pogreba pilota kojega je NATO oborio iznad Bosne. Išla sam na pogreb kako bih dokazala da su pokopani piloti Vojske Jugoslavije.

Što je značilo da lete i direktno sudjeluju u ratu u Kninskoj krajini i u BiH. Dokazi su bili čvrsti i mogli su poslužiti čak i na sudu. Dobila sam odmah pritisak, rekao mi je jedan od francuskih oficira UN-a u Sarajevu kako trebam napustiti BiH jer sam u opasnosti. Milošević me je, naprimjer, nakon tog članka izbacio iz Srbije. Znala sam da je to osjetljivo pitanje i bilo mi je jasno da je to tako dok rat traje, zbog njihovih brojnih diplomatskih kalkulacija i zbog činjenice da nemamo iste nazore, ali mi je bilo nejasno da se to nastavlja reproducirati u potpuno drugim okolnostima”, rekla je Hartmann Expressu.

Rekla je i kako nije bilo u planu suda u Haagu da Tuđman bude procesuiran.

“Što se Tuđmana i Izatbegovića tiče, nikad nije bilo ni planirano da oni budu procesuirani. Javnost ima stavove o tome na osnovu izjava pojedinaca iz Suda. Međutim, mislim da čak postoji i službeni dokument o Izetbegoviću u kojemu se Sud izjasnio kako odbija tu inicijativu. Mislim da je to bilo prije nego što sam došla u Tribunal. Ali se sud izjasnio da je razmotrio slučaj, ali da nema osnova za optužnicu. I s Tuđmanom je bilo slično”, kazala je te dodala da bi s Gotovinom rado otišla na ručak.

Odlučila je progovoriti i o smrti Slobodana Praljka.

“Zna se da je to učinila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer on nije mogao to u pritvoru posjedovati, što svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz ambasade, uglavnom nekoga tko je imao pristupa Praljku prije ulaska u sudnicu”, zaključila je Hartmann svoj intervjuu Expressu, prenosi Direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari