Pratite nas

Nebuloze

Ivo Josipović: Da su me u SDP-u poslušali Milanović bi danas bio premijer, a ja predsjednik pred mirovinom

Objavljeno

na

Bivši predsjednik Ivo Josipović povodom najave ponovnog prelaska u SDP, gostovao je na N1 televiziji.

Dugo ste vi i vaša stranka, Naprijed Hrvatska, pregovarali spajanje s GLAS-om, no na kraju ste ipak odlučili vratiti se u SDP. Što se dogodilo?

“Moja želja i želja stranke Naprijed Hrvatska bila je primarno ta da se pokrene proces objedinjavanja na ljevici i lijevom centru. Krenuli smo s profilom sličnom strankom, smatrali smo da bismo lakše dogovorili neke tehničke detalje.

Zaista poštujem gospođu Anku Mrak Taritaš. Razgovori su bili u jednoj visokoj razini, no ostala je jedna nepremostiva stvar – da je GLAS ipak dominantno liberalna stranka, a mi socijaldemokrati.

Ključno je bilo u kojoj mjeri bi ta nova stranka imala liberalnu, a koliko socijaldemokratsku komponentu. Tu smo zapeli, ali moram reći da su svi razgovori bili vrlo korektni i da su, iako nisu urodili plodom, bili korisni.

Sigurno ćemo mi i kao pojedinci i kao stranke, u nekom očito drugom pogledu, i dalje surađivati. Cilj je da se deatomizira lijeva politička scena. Znali smo da je Hrvatska jako otišla udesno i da su problemi veliki i da treba pokušati napraviti određeno jedinstvo na drugoj strani.”

Je li vam SDP što nudio?

“Nisu oni ništa nudili, nude neke druge stranke. Još prije dva tjedna su mi pristupili kolege iz SDP-a da razmislimo o priključivanju.

Mora o tome sada odlučivati naše predsjedništvo, oni to već jesu, formirali su radnu grupu. Nadam se da će ipak to, kad već nije onaj prvi korak, biti jedan nukleus. Nadam se da ćemo brzo završiti pregovore.”

Imali ste prije problema s SDP-om, u vrijeme posljednjih predsjedničkih izbora? 

“Mislim da nakon pet godina možda nije potrebno otvarati stare rane. Neki ljudi su tada bili ljuti na mene, ja sam tad bio ljut na SDP.

Ne samo zbog toga kako je kampanja izgledala, tu sam ja glavni krivac, nego sve one silne prijedloge za reformama koje sam nudio i predlagao, a u stranci nisu htjeli. Da se samo dio reformi prihvatio, Zoran Milanović bio danas bio premijer, a ja predsjednik pred mirovinom.”

Vraćate se u SDP-u, no tam one cvjetaju ruže.

“Ne treba biti veliki analitičar da se to zaključi. Ja osobno nisam otišao iz SDP-a, nego se u onom trenu nisam vratio, kada je SDP bio na vlasti i kada je svatko tko je htio sebi nešto priskrbiti trčao u SDP.

Danas je u SDP teško i problematično otići, ima drugih stranaka u koje bi se moglo. No ja sam optimist da SDP može iskoračiti bez onzira na probleme, postoji potencijal, postoje kapaciteti. Treba dodati malo goriva, malo gasa. Ja vjerujem da će biti tako.”

Kako sebe doživljavate u SDP-u, na kojoj se poziciji vidite?

“Pa kao i s GLAS-om, bilo je planirano da gospođa Mrak Taritaš bude predsjednica, ja sam htio biti u nekom programskom odboru. Tu su mi ambicije i ovdje.”

Vidite li sebe kao mogućeg predsjedničkog kandidata ujedinjene ljevice?

“Bilo bi neozbiljno da iz jedne stranke dolaziv više kandidata. O tome se s GLAS-om nije uopće raspravljao, s SDP-om se isto neće.”

Hoćete li se vi upustiti u tu utrku?

“Kandidat treba biti onaj tko može pobijediti i iza koga će stati svi.”

Često se spominje mogućnost kandidature Zorana Milanović. Imate prošlost s njim.

“Inače načelno dobro mislim o Zoranu Milanoviću iako se ne slažemo u mnogim stvarima. Ima kapaciteta. Ali mogu nabrojati barem 10 kandidata s ljevice koji bi radili bolji posao od aktualne predsjednice.”

Kako vi tu sebe pozicionirate? Je li moguće da budete kandidati i vi i Milanović?

“To bi bilo potpuno ludo. Ludo bi bilo i da bude Picula i ja, ili Milanović. Bilo bi ludo da se ide s tri relativno jaka kandidata, to bi bilo samoubojstvo i nadam se da nikome to ne pada na pamet. Netko tko se kandidra mimo stranke u stranci više nema budućnost.”

EU izbori su ipak prvi na redu, bit će svojevrsni lakmus papir. Što može SDP?

“Nakon ovako duboke krize, tih sukoba u stranice, nije realno očekivati neki jako dobar rezultat. Mislim da je vodstvu SDP-a dobra ideja da pokušava objediniti ljevicu.”

 

Zbog čega su od izbora 2000. stvari u Hrvatskoj otišle pogrješnim putem?

 

 

 

3. siječnja 2000. Izbori – 11 dokaza kako su SDP, HNS i Stipe Mesić uništavali Hrvatsku!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Boris Miletić poziva na zabranu promocije knjige Romana Leljaka ‘Mit o Jasenovcu’ u Puli

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a, poslao je priopćenje u kojem poziva na zabranu promocije knjige Romana Leljaka “Mit o Jasenovcu” u Puli, 22. veljače o.g..

U “tolerantnoj”, ” liberalnoj” i “multikulti” Puli ovaj lik želi ukinuti demokraciju i uvesti cenzuru za “nepoželjnu” publicistiku.

Stvarna pozadina poziva na zabranu, ovog apologeta YUgo komunističkog režima i njihove povijesne “istine”, jest da se što više ideologizira predizborna kampanja nadolazećih izbora za EP kako se ne bi govorilo o sve nazočnom kriminalu u Puli i Istri, a posebno ne o onom posljednjem, više milijardi teškom, u Uljaniku.

Najoštrije osuđujemo svaki pokušaj relativiziranja zločina i veličanja ustaškog režima te se u potpunosti ograđujemo od najavljene promocije knjige i dokumentarca slovenskog publicista Romana Leljaka „Mit o Jasenovcu“ u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Dodaje da “smatraju sramotnim tvrdnje publicista, inače osuđivanog financijskog prevaranta, koji negira da je Jasenovac bio logor smrti u kojem je ustaški režim izvršio genocid i masovne zločine prema Hrvatima, Srbima, Židovima, Romima i svim pripadnicima etničkih skupina koji se nisu slagali s politikom ustaškog pokreta utemeljenoj na rasnim zakonima.

Umanjujući za nekoliko tisuća broj ubijenih žrtava pod ustaškim terorom u Jasenovcu, ovaj autor ne skriva svoje simpatije prema zločinačkom režimu NDH“, kaže Miletić.

Strahote Jasenovca nedavno je osudio i sam kardinal Josip Bozanić, proglasivši ga stratištem nevinih ljudi, zbog čega je neshvatljivo da će se ova sramotna promocija održati upravo u crkvi kao mjestu molitve, mira i duhovnosti.

U Gradu Puli kao otvorenoj i tolerantnoj sredini u kojoj njegujemo vrijednosti mira, tolerancije i suživota nema mjesta govoru mržnje i toleriranju ustaštva.

Ovim putem pozivam župnika crkve Sv. Ivana Krstitelja da još jednom preispita svoju odluku i odmah otkaže gostovanje navedenog autora.“ rekao je gradonačelnika Pule Boris Miletić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Novinarka Bujice pitala Budu Lončara: Imate li grižnju savjesti zbog svega što ste učinili protiv Hrvatske?

Objavljeno

na

Objavio

U zagrebačkoj Mimari danas je srbijansko veleposlanstvo upriličilo svečani prijem povodom Dana državnosti i Dana oružanih snaga Srbije. Kamere Bujice su uspjele ući na taj događaj…

‘Uzvanike’ su pitali kada će Srbija isplatiti ratnu odštetu Hrvatskoj, a za notornog Budimira Lončara, novinarka Mateja Jozeljić imala je posebno pitanje:

“Imate li grižnju savjesti zbog svega što ste učinili protiv Hrvatske?!”

Budo je reagirao prilično nervozno, njegova žena je pokušala novinarki istrgnuti mikrofon, dok je Drago Pilsel počeo vrištati…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari