Connect with us

Analiza

Ivo Josipović i nova stranka: lijevi centar ili ekstremna ljevica?

Objavljeno

-

Predsjednik Ivo Josipović, veliki gubitnik zadnjih predsjedničkih izbora i prvi hrvatski predsjednik koji nije dobio drugi mandat, najavio je kako će ovog petka održati sastanak inicijalnog odbora stranke za koju se još ne zna kako će se zvati. Josipović je prije mjesec dana najavio osnivanje nove stranke.

Josipovićeva odluka da se nakon gubitka izbora posveti osnivanju nove stranke, kritizirajući SDP – stranku zahvaljujući kojoj je došao na vlast i koja je financirala njegovu predsjedničku kampanju predstavlja svojevrsni politički kuriozitet u svijetu razvijenih demokracija.

U medijskim istupima bivši predsjednik naglašavao je da će njegova stranka težiti provođenju reformi u društvu. Na upite novinara zašto nije iskoristio 5 godina predsjedničke pozicje za zahtijevanje, poticanje i traženje gospodarskih reformi i borbu protiv korupcije i političke podobnosti, Ivo Josipović nije uspio dati konkretne odgovore.

Procjenjuje se kako je Ivo Josipović predsjedničke izbore izgubio iz više razloga. Uz neaktivnost u poticanju vladajuće, SDP-ove koalcije, na reforme, zamjera mu se nedemokratsko ponašenje na prvom građanskom referendumu ikad održanom u Hrvatskoj – referendumu o braku. Predsjednik Josipović uključio se u kampanju protiv referenduma i, kršeći sve demokratske standarde i preporuke Venecijanske komisije, na sam dan referdnuma osvanuo je na naslovnici Jutarnjeg lista uz riječi:” Ja ću glasati protiv, a vi?”. Nakon što je gotovo 70% birača glasovalo ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, predsjednik nije ponudio ostavku.

Isto tako, zamjera mu se pokušaj da zaštiti Udbine dužnosnike – Perkovića i Mustača zloupotrebom svojih ovlasti – nije spriječio donošenje Lex Perkovića i pokušao je u prosincu 2013., skupa sa Zoranom Milanovićem, promijeniti Ustav, u pokušaju onemogućavanja budućih građanskih referenduma, ali i izručivanja Perkovića i Mustača Njemačkoj.

Jedan od svjedoka u procesu protiv Perkovića i Mustača, g. Krmpotić, doveo je ove pokušaje zaštite Udbinih dužnosnika u vezu sa navodnim sudjelovanjem oca Ive Josipovića u egzekuciji obitelji Ševo u Italiji.

S obzirom na nedemokratsko ponašanje – predsjednik Josipović bio je protiv svih građanskih inicijativa za referendume, sudjelovanja u sprečavanju razotkrivanja komunističkih zločina – ostaje vidjeti hoće li stranka čije osnivanje predsjedniku Josipoviću bliski mediji mjesecima pompozno najavljuju biti stranka lijevog centra ili esktremne ljevice.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari