Pratite nas

Nebuloze

Ivo Josipović na Facebooku širi lažne citate pape Franje

Objavljeno

na

“Problem s citatima na Facebooku jest da su uglavnom neistiniti”, jedan je od popularnijih citata na moćnoj društvenoj mreži koji je, međutim, i te kako istinit. Koliko osjetljivo i neugodno može biti nepromišljeno korištenje tih  famoznih Facebook citata svjedoči i situacija kojoj su članovi društvene mreže svjedočili na službenom profilu bivšeg predsjednika Ive Josipovića, piše Bitno.net.

Na tom profilu pojavila se tako slika pape Franje s citatom na engleskom jeziku i prijevodom ispod slike.

“Nije nužno vjerovati u Boga da biste bili dobar čovjek. Tradicionalno vjerovanje u Boga čak je pomalo i zastarjelo. Netko može biti duhovan, ali ne i religiozan. Nije nužno ni ići u crkvu i davat joj novac. Za mnoge crkva može biti i priroda. Neki od najboljih ljudi kroz povijest nisu vjerovali u Boga, dok su se mnoga najgora djela radila u njegovo ime“.

11149490_10155414623415125_6391321193702134314_nPod navedeni citat potpisan je papa Franjo, a njegov sadržaj kao da svakom svojom tezom (izvaninstitucionalna duhovnost, relativizacija vjerskih istina i slično tome) podupire deklarirani “agnostički humanizam” nekadašnjeg predsjednika koji, kako kažu, priprema svoj veliki povratak u službenu politiku nakon poraza na izborima. Zato je uostalom taj citat tamo i stavljen.

Pa, što je onda problem u njemu?

To, naime, da papa Franjo nikada nije izrekao te riječi. O tome možete pročitati na više mjesta, među ostalim i OVDJE, a čak i na Wikipediji navodi se kako je taj citat lažno pripisan Papi.

Taj citat klasični je internetski “hoax”, što će reći prevara koja već dulje vrijeme kruži virtualnim svijetom. Sada je na nju nasjeo i Ivo Josipović koji, sudeći barem prema prvom licu jednine koje koristi u Facebook postovima, osobno “održava” svoj profil ili ga barem nadzire.

Naravno, ovakvi previdi se događaju, ali istodobno treba biti svjestan i sljedećeg – ne morate biti veliki teolog, dovoljno je da malo podrobnije i ozbiljnije pratite istupe pape Franje, pa da shvatite da je nemoguće da bi gore navedene iskaze on mogao izreći.

[ad id=”68099″]

Problem je, naravno, u onome o čemu smo već pisali – u tome da liberalni mediji neprestano stvaraju pogrešnu sliku o papi Franji, vade njegove citate iz konteksta, tendenciozno ih interpretiraju, a potom ih takve koriste za svoje političke agende. O tome možete više pročitati OVDJE.

Takav pristup papi Franji, dakle korištenje te lažne medijske slike o njemu za vlastite političke interese, prakticiraju i političari, pa je tako i hrvatski premijer Zoran Milanović svojedobno oštro i bez ozbiljnih argumenata napao hrvatske biskupe, zlorabeći pri tome za svoje uvrede autoritet pape Franje (o tome više OVDJE).

Sada je i bivši predsjednik posegnuo za sličnim pristupom, pri čemu se doveo u neugodnu situaciju koristeći riječi koje papa Franjo nikada nije izrekao.

Bilo bi dobro da svi političari, bez obzira na njihovu ideološku orijentaciju, papu Franju shvate ipak malo ozbiljnije, i pažljivije čitaju njegove iskaze i istupe ako istinski žele da ono što on propovijeda doista i zaživi u politici koju prakticiraju.

“Nije nužno vjerovati u Boga da biste bili dobar čovjek.Tradicionalno vjerovanje u Boga čak je pomalo i zastarjelo….

Posted by Ivo Josipović on 21. travanj 2015

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Željko Komšić zatvara Ured hrvatskog člana predsjedništva u Mostaru

Objavljeno

na

Objavio

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u utorak je potvrdio kako kani ispuniti obećanje dano u predizbornoj kampanji o zatvaranju ureda hrvatskog člana državnog vrha u Mostaru, što ga je tamo tijekom svog mandata otvorio Dragan Čović, a sredstva koja su izdvajana za održavanje tog zdanja bit će preusmjerena za financiranje potreba mostarskih studenata.

U Komšićevoj izjavi, koja je u utorak dostavljena medijima iz središnjice njegove stranke Demokratska fronta (DF), stoji kako će on predložiti da se zgrada u kojoj je Čović otvorio ured ustupi na korištenje dvama sveučilištima koja djeluju na istočnoj i zapadnoj obali Neretve.

Kako nadalje navodi Komšić, neposredno pored rezidencije dosadašnjeg člana Predsjedništva BiH nalazi se porušena sveučilišna čitaonica koju nitko nije ni pokušao obnoviti nakon rata.

“Želim vidjeti kakve su mogućnosti da trenutne prostorije ureda Predsjedništva BiH u Mostaru učinimo zajedničkim prostorom za učenje i aktivnosti studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” i Sveučilišta u Mostaru”, kazao je Komšić najavivši kako se zbog toga planiran sastati s predstavnicima studenata dvaju sveučilišta i razmotriti njihova očekivanja i prijedloge.

“Najavio sam zatvaranje tog ureda, no ne želim da prostorije zjape prazne i neiskorištene”, kazao je Komšić.

Čović je ured u zapadnom dijelu Mostara otvorio u travnju 2016. godine s obrazloženjem kako na taj način želi biti bliže ovom gradu i njegovim građanima.

Iako je već tada postavljeno pitanje zakonitosti te odluke u poslovniku o radu Predsjedništva BiH, ovakvi slučajevi nisu tretirani. Tamo stoji samo kako se konstituirajuća te sve druge redovite i izvanredne sjednice državnog vrha održavaju u Sarajevu, osim ukoliko se ne donese drugačija odluka.

Prije Čovića svoje urede izvan Sarajeva odnosno u Banjoj Luci imali su dvojica srpskih članova državnog vrha, Nebojša Radmanović i Mladen Ivanić.

Komšić je u svojoj izjavi istaknuo kako je njegova najava o zatvaranju mostarskog ureda dokaz njegove nakane da u iduće četiri godine mandata bude osoba koja će povezivati ljude, u konkretnom slučaju studente u Mostaru, koji i dva i pol desetljeća nakon rata studiraju i žive odvojeni etničkim crtama.

Kazao je i kako mu je plan raditi na postupnom približavanju svih u obrazovnim institucijama u nastojanju da se ukloni postojeća segregacija učenika u srednjim i osnovnim školama po nacionalnoj pripadnosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Komšić: Tužit ćemo Hrvatsku!

Objavljeno

na

Objavio

Noćas nakon proglašenja rezultata na izborima u BiH novinarka HRT-a Elizabeta Gojan dobila je ekskluzivni intervju, jedini za hrvatske medije. Razgovarala je s novim članom Predsjedništva BiH, kandidatom Demokratske fronte Željkom Komšićem. Podsjetimo Dragan Čović pobijedio je na svim biralištima s hrvatskim pučanstvom, no izgubio je mjesto u Predsjedništvu zbog glasova Bošnjaka koji su glasovali u ostatku Federacije za protukandidata Željka Komšića.

U razgovoru za HRT, između ostalog, Komšić je poručio kako će tužiti Hrvatsku.

Mi imamo pravo da tužimo Republiku Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, jer je dva puta prekršila kao država Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice. Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most – preko BH mora, rekao je Komšić.

Interjvu pogledajte večeras u središnjem Dnevniku HRT-a na Prvom programu u 19:00.

 

PETROV OŠTRO PORUČIO: ‘Komšić ne smije biti primljen u Zagreb!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari