Pratite nas

Nebuloze

Ivo Josipović na Facebooku širi lažne citate pape Franje

Objavljeno

na

“Problem s citatima na Facebooku jest da su uglavnom neistiniti”, jedan je od popularnijih citata na moćnoj društvenoj mreži koji je, međutim, i te kako istinit. Koliko osjetljivo i neugodno može biti nepromišljeno korištenje tih  famoznih Facebook citata svjedoči i situacija kojoj su članovi društvene mreže svjedočili na službenom profilu bivšeg predsjednika Ive Josipovića, piše Bitno.net.

Na tom profilu pojavila se tako slika pape Franje s citatom na engleskom jeziku i prijevodom ispod slike.

“Nije nužno vjerovati u Boga da biste bili dobar čovjek. Tradicionalno vjerovanje u Boga čak je pomalo i zastarjelo. Netko može biti duhovan, ali ne i religiozan. Nije nužno ni ići u crkvu i davat joj novac. Za mnoge crkva može biti i priroda. Neki od najboljih ljudi kroz povijest nisu vjerovali u Boga, dok su se mnoga najgora djela radila u njegovo ime“.

11149490_10155414623415125_6391321193702134314_nPod navedeni citat potpisan je papa Franjo, a njegov sadržaj kao da svakom svojom tezom (izvaninstitucionalna duhovnost, relativizacija vjerskih istina i slično tome) podupire deklarirani “agnostički humanizam” nekadašnjeg predsjednika koji, kako kažu, priprema svoj veliki povratak u službenu politiku nakon poraza na izborima. Zato je uostalom taj citat tamo i stavljen.

Pa, što je onda problem u njemu?

To, naime, da papa Franjo nikada nije izrekao te riječi. O tome možete pročitati na više mjesta, među ostalim i OVDJE, a čak i na Wikipediji navodi se kako je taj citat lažno pripisan Papi.

Taj citat klasični je internetski “hoax”, što će reći prevara koja već dulje vrijeme kruži virtualnim svijetom. Sada je na nju nasjeo i Ivo Josipović koji, sudeći barem prema prvom licu jednine koje koristi u Facebook postovima, osobno “održava” svoj profil ili ga barem nadzire.

Naravno, ovakvi previdi se događaju, ali istodobno treba biti svjestan i sljedećeg – ne morate biti veliki teolog, dovoljno je da malo podrobnije i ozbiljnije pratite istupe pape Franje, pa da shvatite da je nemoguće da bi gore navedene iskaze on mogao izreći.

[ad id=”68099″]

Problem je, naravno, u onome o čemu smo već pisali – u tome da liberalni mediji neprestano stvaraju pogrešnu sliku o papi Franji, vade njegove citate iz konteksta, tendenciozno ih interpretiraju, a potom ih takve koriste za svoje političke agende. O tome možete više pročitati OVDJE.

Takav pristup papi Franji, dakle korištenje te lažne medijske slike o njemu za vlastite političke interese, prakticiraju i političari, pa je tako i hrvatski premijer Zoran Milanović svojedobno oštro i bez ozbiljnih argumenata napao hrvatske biskupe, zlorabeći pri tome za svoje uvrede autoritet pape Franje (o tome više OVDJE).

Sada je i bivši predsjednik posegnuo za sličnim pristupom, pri čemu se doveo u neugodnu situaciju koristeći riječi koje papa Franjo nikada nije izrekao.

Bilo bi dobro da svi političari, bez obzira na njihovu ideološku orijentaciju, papu Franju shvate ipak malo ozbiljnije, i pažljivije čitaju njegove iskaze i istupe ako istinski žele da ono što on propovijeda doista i zaživi u politici koju prakticiraju.

“Nije nužno vjerovati u Boga da biste bili dobar čovjek.Tradicionalno vjerovanje u Boga čak je pomalo i zastarjelo….

Posted by Ivo Josipović on 21. travanj 2015

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Boris Miletić poziva na zabranu promocije knjige Romana Leljaka ‘Mit o Jasenovcu’ u Puli

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a, poslao je priopćenje u kojem poziva na zabranu promocije knjige Romana Leljaka “Mit o Jasenovcu” u Puli, 22. veljače o.g..

U “tolerantnoj”, ” liberalnoj” i “multikulti” Puli ovaj lik želi ukinuti demokraciju i uvesti cenzuru za “nepoželjnu” publicistiku.

Stvarna pozadina poziva na zabranu, ovog apologeta YUgo komunističkog režima i njihove povijesne “istine”, jest da se što više ideologizira predizborna kampanja nadolazećih izbora za EP kako se ne bi govorilo o sve nazočnom kriminalu u Puli i Istri, a posebno ne o onom posljednjem, više milijardi teškom, u Uljaniku.

Najoštrije osuđujemo svaki pokušaj relativiziranja zločina i veličanja ustaškog režima te se u potpunosti ograđujemo od najavljene promocije knjige i dokumentarca slovenskog publicista Romana Leljaka „Mit o Jasenovcu“ u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Dodaje da “smatraju sramotnim tvrdnje publicista, inače osuđivanog financijskog prevaranta, koji negira da je Jasenovac bio logor smrti u kojem je ustaški režim izvršio genocid i masovne zločine prema Hrvatima, Srbima, Židovima, Romima i svim pripadnicima etničkih skupina koji se nisu slagali s politikom ustaškog pokreta utemeljenoj na rasnim zakonima.

Umanjujući za nekoliko tisuća broj ubijenih žrtava pod ustaškim terorom u Jasenovcu, ovaj autor ne skriva svoje simpatije prema zločinačkom režimu NDH“, kaže Miletić.

Strahote Jasenovca nedavno je osudio i sam kardinal Josip Bozanić, proglasivši ga stratištem nevinih ljudi, zbog čega je neshvatljivo da će se ova sramotna promocija održati upravo u crkvi kao mjestu molitve, mira i duhovnosti.

U Gradu Puli kao otvorenoj i tolerantnoj sredini u kojoj njegujemo vrijednosti mira, tolerancije i suživota nema mjesta govoru mržnje i toleriranju ustaštva.

Ovim putem pozivam župnika crkve Sv. Ivana Krstitelja da još jednom preispita svoju odluku i odmah otkaže gostovanje navedenog autora.“ rekao je gradonačelnika Pule Boris Miletić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Novinarka Bujice pitala Budu Lončara: Imate li grižnju savjesti zbog svega što ste učinili protiv Hrvatske?

Objavljeno

na

Objavio

U zagrebačkoj Mimari danas je srbijansko veleposlanstvo upriličilo svečani prijem povodom Dana državnosti i Dana oružanih snaga Srbije. Kamere Bujice su uspjele ući na taj događaj…

‘Uzvanike’ su pitali kada će Srbija isplatiti ratnu odštetu Hrvatskoj, a za notornog Budimira Lončara, novinarka Mateja Jozeljić imala je posebno pitanje:

“Imate li grižnju savjesti zbog svega što ste učinili protiv Hrvatske?!”

Budo je reagirao prilično nervozno, njegova žena je pokušala novinarki istrgnuti mikrofon, dok je Drago Pilsel počeo vrištati…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari