Pratite nas

Herceg Bosna

Ivo Josipović – nova politička opcija

Objavljeno

na

Dan 15. veljače 2015. godine bit će upamćen po inauguraciji prve predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Dan 15. veljače 2015. bit će upamćen i kao dan u kojem je hrvatskom narodu, nakon petnaest godina razočarenja i tjeskobe, vraćen nacionalni ponos, osmijeh i suze radosnice. Poruke koje je odaslala nova predsjednica Republike Hrvatske u prvi plan stavljaju hrvatsko zajedništvo i domoljublje koje je izraslo iz Domovinskog rata zahvaljujući prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima.

Prva hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, nije bila dio jugokomunističkih političkih struktura i cijela inauguracija je odisala političkom i narodnom demokracijom u kojoj nije bilo prostora za političke poruke iz vremena jednoumlja, totalitarizma, ideološke podobnosti i nadasve kršenja vjerskih i nacionalnih prava hrvatskog naroda.

Mi branitelji oboljeli od PTSP-a smo duboko uvjereni kako se 15. veljače 2015. mržnja prema svemu što je hrvatsko i domoljubno u samo jednom danu zamijenila beskrajnom ljubavlju velike većine hrvatskog naroda prema svojoj Domovini.

Naravno, ovakav povijesni i politički obrat nije po volji onih političkih snaga koje su željele obnovu crvene Hrvatske i uspostavu nove pravednosti. Na samoj inauguraciji, koju je izravno prenosila Hrvatska televizija, moglo se vidjeti kako su Goran Radman i Elizabeta Gojan pokušavali na svaki mogući način svesti inauguraciju na razinu nacionalne patologije, najavljujući na taj način kako će u razdoblju koje slijedi Hrvatska radiotelevizija zagađivati nacionalni prostor i držati narod u lošem raspoloženju bez vjere i nade u bolju budućnost.

Dr. Ivo Josipović i njegovi sljedbenici već sada najavljuju utemeljenje nove stare političke opcije koja će okupiti pristaše i simpatizere crvene Hrvatske. Već sada je vidljivo kako u Republici Hrvatskoj Vesna Pusić (HNS), Ivo Jelušić (SDP), Drago Prgomet (HDZ) i hrvatski ministar branitelja, Fred Matić, sudjeluju u izravnoj pripremi nove političke opcije u Republici Hrvatskoj.

Ono što nas zanima jest tko će biti sljedbenici Ive Josipovića u Bosni i Hercegovini. Hoće li to biti profesor Mile Lasić (i njegovi istomišljenici na hrvatskom Sveučilištu u Mostaru), koji je izravno dao potporu Ivi Josipoviću na proteklim predsjedničkim izborima u RH, te hoće li to biti i one društvene organizacije koje dobivaju sredstva iz proračuna iz Republike Hrvatske preko Ureda Vlade RH za Hrvate izvan Domovine kojim upravlja Darija Krstičević.

Prema našim saznanjima, veliku potporu i ugled dr. Ivo Josipović ima i među onim političkim silnicama u Bosni i Hercegovini kojima nije u interesu otkrivanje istine o zločinima i progonima hrvatskog naroda proizišlim iz ZAVNOH-a i polidbiroa Komunističke partije koji u Bosni i Hercegovini imaju razmjere genocida nad hrvatskim narodom.

Isto tako, dr. Ivo Josipović ima potporu i patera Ivana Tolja, koji kontrolira i usmjerava informacije preko Večernjeg lista, kojeg se sjećamo kao jednog od utemeljitelja Nove hrvatske inicijative i koji svoju političku i medijsku infrastrukturu gradi s onim ljudima koji se protive uspostavi Trećeg entiteta ili obnovi Hrvatske Republike Herceg-Bosne kao jamca hrvatske jednakopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti u Bosni i Hercegovini. Sama manifestacija „Večernjakov pečat“ je propala ideja politike regije, obnove bratstva i jedinstva i apsolutno je bila uperena protiv politike čistih računa u BiH na prostoru jugozapadnog Balkana.

Dr. Ivo Josipović će zasigurno imati i potporu i od onih zaplotnjačkih krugova koji su planirali i pakirali hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj udruženi zločinački pothvat kao političko sredstvo za obračun sa svim onim snagama koje su proizišle iz Domovinskog rata, a koje su oni konspirativno nazvali projektom „detuđmanizacije“.

Svima je danas jasno kako se dr. Franjo Tuđman zalagao za rušenje jednopartijskog sustava u bivšoj Jugoslaviji, za pravo svakog naroda na samoodređenje, za uvođenje višestranačja, slobodu govora i euroatlantske integracije. Sljedbenici „detuđmanizacije“ u biti svih ovih petnaest godina prikrivaju zločine koje je provodila Komunistička partija, vrlo vješto koristeći medije i kadrove koji su pripremani iz te iste Komunističke partije.

U konačnici, mi branitelji oboljeli od PTSP-a smatramo kako će pravi put dr. Ive Josipovića u biti okupiti sve one političke snage koje se protive lustracijskom zakonu i otkrivanju svih zločina koji su počinjeni za vrijeme vladavine Komunističke partije Jugoslavije.

Napomena: Zahvaljujemo se gđi Kolindi Grabar Kitarović na odabiru pjesme za otvaranje svečanosti inauguracije, „Ljubim te do bola“, u izvedbi velike Radojke Šverko , koja je u nama ponovno probudila snažnu emociju prema Domovini.

[mom_video type=”youtube” id=”6tKVnOKxTew” width=”750″ height=”380″](https://www.youtube.com/watch?v=)[/mom_video]

[ad id=”40551″]

Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH IZ DOMOVINSKOG RATA

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 24. obljetnica 2. gbr HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, svečano je obilježena 24. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a.

Potom je u kapelici sv. Ivana Krstitelja misu služio vojni kapela don Jakov Pavlović. Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana, predstavnika HNS-a, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili brojni gosti i uzvanici.

Prigodne riječi u znaku prisjećanja na herojski ratni put 2. gbr HVO-a, njezina ustroja i postignuća te čestitkama za obljetnicu postrojbe uputili su zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS-a BiH brigadir Slaven Galić, pomoćnik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS-a BiH brigadrni general Ivica Jerkić i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a general zbora Stanko Sopta.

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

POŠTOVANI PRIJATELJI

U prigodi 24. obljetnice 2. gardijske brigade HVO-a obraćam Vam se kao njezin ratni i mirnodopski zapovjednik. Ovdje s mauzoleja i spomen-kapele slavnoj brigadi HVO-a. Ovdje gdje nas sa svoga spomen znaka gledaju njeni poginuli vitezovi. Ovdje gdje su pismene o ukazu predsjednika HRHB Mate Bobana da se osniva ova Brigada. Ovdje gdje je oltar – žrtvenik s kojeg već evo 24. godinu slavimo sv. misu za naše poginule suborce. Ovdje gdje u središtu tužna majka Hrvatica u naručju drži svoga poginulog sina bojovnika HVO-a.

Kad je prije 20. godine biskup Ratko Perić posvetio i blagoslovio ovu kapelu, obratio se na koncu bojovnicima, obiteljima poginulih i mnoštvu puka ministar obrane RH Gojko Šušak i održao najkraći, ali i najsadržajniji govor. Gledao je s ponosom u sve nas i rekao: NE BOJTE SE!

Evo, dvadeseti četiri godine poslije i ja želim to isto ponoviti: NE BOJ TE SE! Toliko je krvi i znoja, toliko muke i patnje uloženo u našu slobodu da se ne smijemo i ne trebamo bojati. Naši nas poginuli s neba sokole i vele: Mi smo za Vas dali svoju krv.

I naš General Slobodan Praljak ponavlja ne samo nama, već cijelom svijetu: SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.
I svi naši poginuli prijatelji, pripadnici 2. gardijske brigade, vitezovi su ljubavi pram slobodi. Oni su heroji. Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su činili Hrvatsko Vijeće Obrane. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima i stoga sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo.

Mi smo na ove godine ponosni – one su naš ponos. Danas molimo za svoje poginule, za njihove obitelji, za sve nas da nas njihova žrtva okrijepi u ovome našem životu.
Pokoj vječni daruj im, Gospodine! Počivali u miru Božjem

Kamenjar.com

MUNJE

 

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari