Pratite nas

Nebuloze

Ivo Josipović: Pogledajte malo Facebook, određene portale, Hrvatska nazaduje u profilu građanske države

Objavljeno

na

Predsjednik na odlasku Ivo Josipović danas je u HRT-ovoj emisiji “Javna stvar” najavio povratak na Pravni fakultet, ali i nastavak političkog djelovanja. Otkrio je da ga iz SDP-a nisu pozvali da se vrati u stranku.

Kanim se vratiti profesorskoj karijeri, ali ne namjeravam napustiti ni politički angažman – rekao je Josipović. Otkrio je da pločica s njegovim imenom nije ni skidana s njegova kabineta na Pravnom fakultetu.

Nikome nije drago izgubiti izbore, ali i to je dio političkog života. To, naravno, ne znači da sam političko koplje bacio u trnje – rekao je Josipović, dodajući da ulazi u novu fazu života.

Pogledajte malo Facebook, određene portale… Očito Hrvatska čini nekoliko koraka unatrag u svom profilu građanske države i primarni cilj za koji ću se boriti jest zadržavanje Hrvatske na strani zemalja zapadne demokracije i visokih standarda koje smo imali – rekao je Josipović, dodajući da je Hrvatska za njegova mandata bila mirna i stabilna zemlja te da smo razvijali kulturu demokracije i tolerancije, što se tijekom posljednjih šest mjeseci mijenja.

Rekao je da Ured predsjednika, koji je još uvijek pod njegovom kontrolom, surađuje s vodstvom nove predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Dodao je da se s njom posljednji put čuo prije desetak dana. Zahvalio je SDP-u i svim drugim strankama koje su ga podržale, a rekao je da mu je žao što nije bilo više suradnje s Vladom, između ostalog u pogledu mjera koje je predlagao, a neke od njih, poput oprosta dugova provode se sada, nakon izbora.

– Socijalna država ima obvezu pomoći građanima koji su upali u krizu – rekao je Josipović.

Na pitanje je li mu SDP bio teret u izborima, rekao je da je Grabar-Kitarović učinila sve da poveže njega i neuspjehe Vlade te da joj je to dijelom i uspjelo. Na pitanje je li ga premijer Zoran Milanović doživljavao kao strano tijelo, odgovorio je potvrdno.

– To je bila očita pozicija – rekao je Josipović, dodajući da je takav odnos imao i s prošlom vladom.

Josipović je rekao da s pozicije profesora Pravnog fakulteta ne može sazvati referendum kako bi proveo neke od mjera koje je najavio jer to nije realistično. Na pitanje hoće li se vratiti u SDP, rekao je da mora ispitati postoji li u toj stranci političke volje za provedbu njegovih reformi.

– Još nisam u poziciji da kažem na koji način ću se nastaviti boriti za te ciljeve. Morate ispitati teren, razgovarati s ljudima – rekao je Josipović, dodajući da još nije donio odluku na koji će način provoditi ciljeve jer još nema sve informacije. Najavio je da bi tu odluku mogao objaviti za 15 do 20 dana. Rekao je da ga ne zanima borba za političke pozicije.

Josipović je intervju dao i za RTL. Rekao je da su predsjednički izbori pokazali da je Hrvatska željela promjenu.

– Ne velikom većinom, ali je željela promjenu. Ili, možemo i tako reći, nije prihvatila one poruke koje sam slao – rekao je Josipović, dodajući da oni koji su odbijali njegove mjere sada su ih prihvatili i uvode ih u svoje politike.

Odbacio je tvrdnju da je bio predsjednik bez stava.

– Sjetite se, antifašiste sam odveo na Bleiburg, s tim nisu bili zadovoljni ni na ljevici ni na desnici. I mnogo je takvih primjera – rekao je Josipović.

Govoreći o odnosima u SDP-u, rekao je da ne misli rušiti Milanovića, a nije dao jednoznačan odgovor na pitanje razmišlja li o osnivanju nove stranke.

– Rekao sam već – naći ću pravi put. Tražio sam ga i kada je bila riječ o sadržaju i našao sam ga, to su reforme. Isto tako će biti i s formom bavljenja politike – rekao je Josipović.

Josipović je u razgovoru za Novu TV rekao kako misli da na ljevici postoji još prostora uz SDP.

– Mislim da postoji, ali ne isključujem, naravno, ako bismo u jednom širem konceptu imali i SDP, zašto ne – rekao je Josipović.

Naglasio je da je i dalje socijaldemokrat, ali da to ne podrazumijeva da nije spreman na otvorenost i suradnju s onima koji to nisu, ali dijele određenu viziju društva.

– Želim se boriti za one vrijednosti koje sam isticao i u kampanji, želim okupiti nove ljude ili ljude koji se možda ne uklapaju u ovaj stranački model koji, nažalost, često preferira ljude bez kičme. Slušam sa zanimanjem izjave i gospodina Prgometa i nekih mladih stručnjaka, gospodina Vuka Vukovića na primjer, i još nekih drugih mladih ljudi koji su spremni govoriti određene stvari, bez obzira na to što to katkada nije najugodnije nekim moćnim ušima čuti, i mislim da je to važno – rekao je Josipović.

[ad id=”40553″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari