Pratite nas

Pregled

Ivo Lučić: BiH je u političkoj i ustavnoj krizi

Objavljeno

na

Za mjesec dana ističe rok za registraciju glasača na općim izborima u Bosni i Hercegovini. Hoće li predstavnike Hrvata birati Bošnjaci? Treba li mijenjati izborni zakon? Kakvo je sigurnosno stanje u BiH koju su preplavili migranti? Koje bi bilo idealno rješenje za ravnopravne odnose triju naroda u BiH?

Na ta i brojna druga pitanja odgovore u emisiji Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala pokušali su dati gosti – potpredsjednik Hrvatskog sabora, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, Ivo Lučić sa Hrvatskog instituta za povijest, glavni tajnik SDA Hrvatske Armin Hodžić, član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić, stručnjak za ustavno pravo Kasim Trnka i Vlado Rogić iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je da se mi danas susrećemo sa posljedicama migrantske krize, a trebali bi se baviti uzrocima. Svjesni smo da je Hrvatska vrata EU-a. Svi se trebaju uključiti u rješavanje ovoga problema. Rekao je je kako Hrvatska neće postati hot spot migranske krize jer mi imamo kapaciteta i alata da zaustavi priljev migranata u ovome obimu. Ali ako se broj poveća, u rješavanje će se morati uključiti i EU, istaknuo je.

Ivo Lučić sa Hrvatskog instituta za povijest rekao je kako je njemačka predsjednica Angela Merkel žrtva vlastite politike. Naime, ona je prije par godina otvorila vrata ove migrantske krize jednim, po meni, duboko nesmotrenim pozivom, bez razumijevanja opsega problema koji je bio na vidiku. Otvorila je problem i otvorila je ovu krizu i sada je to izazvalo političke potrese u Njemačkoj. Kriza je promijenila odnose unutar zemlje, a promijenila je i samu Merkel. Niti ona ne govori više ono što je govorila ranije. Ona se našla u jednom raskoraku i ne znam kako će na to odgovoriti, istaknuo je. Europa sada ipak poduzima određene korake da zaustavi migrante na granicama Europe. Što to znači za Hrvatsku to je jedno kompleksno pitanje o kojem bi trebalo puno više razgovarati, rekao je Lučić.

BiH već dugo ima političku krizu ali ona je sada postala i ustavna kriza. Odluka Ustavnog suda mora se provesti. Nažalost Daytonski sporazum, čiji je jedan aneks Ustav BiH, mijenjao se do sada nebrojeno puta, silom su se nametale neke odluke, pa tako i ova izborna pravila. Vodeće stranke u BiH, pet bošnjačkih stranaka, ta izborna pravila ne žele mijenjati. Meni se čini da su oni krenuli u pretvaranje Federaciju u svoj etnitet dok Republiku Srpsku neće dirati, rekao je. Hrvati u BiH neće pokleknuti. No ovo je prvenstveno teška kriza države, dovodi u pitanje legitimitet i legalitet pa i samu opstojnost države, istaknuo je. Pod krinkom stvaranja građanske države Bošnjaci će sada birati hrvatskog člana predsjedništva, objasnio je Lučić.

Kasim Trnka, stručnjak za ustavno pravo, zamjerio je što se situacija pretjerano dramatizira i čak dovodi u pitanje opstojnost države. Tvrdi da to nije tako. Naravno da se odluke Ustavnoga suda moraju provoditi ali treba provoditi i sam Ustav koji ima jasne odredbe o ovoj situaciji, naglsio je.

Vlado Rogić iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kaže da je presuda Ljubić izazvala ogromnu pozornost. Nažalost i kod nas u Središnjem izbornom povjerenstvu bilo je nekih nelogičnosti. Sada moramo iznaći najbolje rješenje. Nadamo se da će presuda Ljubić ipak biti implementirana, rekao je. Izbori su raspisani i mi se sada okrećemo poslu provedbe neposrednih izbora.

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić istaknuo je kako nije dobro da je hrvatski član predsjedništva izabran glasovima Bošnjaka. To nije dobro. Bitno je da Hrvati, Srbi i Bošnjaci sami izaberu svoga člana, nije bitno iz koje je on stranke. Ako je on predstavnik određenog naroda onda je potrebno da ga taj narod i bira, rekao je.

Glavni tajnik SDA Hrvatske Armin Hodžić istaknuo je da neke od izrečenih teza nisu točne. Ustvrdio je da je očito da u BiH postoje neke stranke kojima nije u cilju da se donese novi Izborni zakon prije izbora. Na upit voditelja rekao je da je u pitanju HDZ BiH. Objašnjava kako će se izbori provesti ali se rezultati neće moći implementirati, odnosno neće se moći formirati vlast.

 

 

Ivo Lučić: Turska ima jasnu strategiju prema BiH, a RH faličnu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Crvena zvezda osudila napad kod Knina, a zaboravila spomenuti nasilje svojih navijača koje se odvilo istog dana

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je u srijedu navečer u selu Uzdolje kod Knina skupina maskiranih huligana upalau kafić i napala ljude koji su gledali utakmicu Zvezde u play-offu Lige prvaka protiv Young Boysa, oglasila se i Crvena zvezda.

”FK Crvena zvezda je duboko razočaran činjenicom da su njegovi navijači u mjestu Uzdolje kod Knina napadnuti dok su pratili utakmicu našeg kluba s Young Boysima. Crvena zvezda je klub koji se uvijek zalagao za fair-play, a samim tim da svakom navijaču bude dozvoljeno da iskaže navijačku pripadnost. Naš klub ovim putem šalje podršku svom ozlijeđenim navijačima i nudi svu neophodnu pomoć, a od nadležnih organa traži da što prije budu otkriveni i procesuirani počinitelji ovog kukavičkog napada”, stoji u priopćenju.

Jasno je da nasilju nema mjesta i svako nasilje treba osuditi, ali ta ista Zvezda koja osuđuje jedno nasilje ne spominje huliganski ipad svojih navijača koji se odvio prije utakmice.

(Narod.hr/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Lete MiG-ovi, moguće probijanje zvučnog zida

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Borbeni zrakoplovi i ovoga će tjedna provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da će Eskadrila borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 20. do 23. kolovoza u vremenu od 10 do 15 sati provoditi redovite letačke aktivnosti.

Letovi će se provoditi na području teritorija istočne i kontinentalne Hrvatske na visini od 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari