Pratite nas

Komentar

Ivo Lučić: Haški sud je farsa, a hrvatska politika nema samopoštovanja (VIDEO)

Objavljeno

na

Presudu Haškog suda šestorici Hrvata iz BiH i samoubojstvo bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka u Dnevniku HTV-a komentirao je povjesničar Ivo Lučić.

“Praljak je to učinio jer nije razmišljao o kategorijama puštanja iz zatvora ili nepuštanja – nego o kategorijama pravde i dostojanstva. Njemu i čitavom narodu u BiH učinjena je velika nepravda. Praljak je na ovaj način pokušao prosvjedovati, kad već to nije uspio sa desetak svojih knjiga i stotinama sati obrane na sudu”, rekao je Lučić.

Komentirajući u presudi navedeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba u BiH te udruženog zločinačkog pothvata Lučić je kazao kako će Hrvatska ‘trpjeti štetu’ jer ‘nema samopoštovanja i politiku koja je u stanju prepoznati nacionalne interese. “Može se govoriti o međunarodnom sukobu u BiH – imali ste tamo tisuće mudžahedina i niz ljudi sa Sandžaka koji su se borili za Islam i protiv Hrvata”, kazao je.

Dodao je kako hrvatska politika i danas može otkriti tko je doveo do toga da danas RH bude na stupu srama, tko je davao transkripte iz ureda predsjednika, odavao državne tajne i ogovarao svoju državu u inozemstvu. Za njega je Haški sud – farsa, izgubio je svaki kredibilitet i moralnu težinu.

“Sigurno je namjera Suda bila da se Hrvate obeshrabri u traženju svojih ljudskih i političkih prava”, kazao je Lučić koji smatra da će presuda uzdrmati ionako loše međunacionalne odnose u BiH.

“Ako se nastavi likovati zbog ovakvih djela, u tom smislu je potpuno degutantno iz Zagreba poručivati kako je BiH prijateljska zemlja i kako ćemo učiniti sve da uđe u euroatlantske integracije. “Jesu li prijateljske izjave Bakira Izetbegovića izjave nekih oporbenih čelnika i silni komentari medija”, upitao je Lučić.

Naglasio je da se Hrvatska treba zamisliti što su njeni nacionalni interesi i kako se i unutarnja i vanjska politika Hrvatske treba preispitati. Smatra kako je i datum ove presude, 29. studenoga poruka Hrvatima da su sudjelovali u rušenju Jugoslavije. “Ne želim spominjati ni Srbe koji su suđeni, ni Bošnjake koji nisu suđeni nego želim govoriti o Hrvatskoj i hrvatskoj politici”, zaključio je Lučić.

Ivo Lučić: General Praljak odlučio je prekinuti farsu pretvorivši je u tragediju

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Predsjednica: Kao što sam već istaknula – arbitraža je mrtva

Objavljeno

na

Objavio

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a, Estonac Priit Pikamae, smatra da taj sud nije nadležan u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, objavljeno je u srijedu u Luxembourgu.

– Svojim današnjim mišljenjem nezavisni odvjetnik Priit Pikamae Sudu predlaže da se proglasi nenadležnim za odlučivanje o tužbi koju je podnijela Slovenija, rekao je, pročitavši sažetak mišljenja, nezavisni odvjetnik Maciej Szpunar.

– U sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, nezavisni odvjetnik Priit Pikamae smatra da Sud Europske unije u tom pitanju nije nadležan, istaknuo je. Szpunar je zbog Pikamaeove odsutnosti pročitao mišljenje estonskog stručnjaka.

Preporuku nezavisnog odvjetnika Europskog suda komentirala je na Twitteru predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a na početku poslijepodnevne sjednice Vlade i premijer Andrej Plenković.

– Kao što sam već istaknula – arbitraža je mrtva, a Slovenija je sama priznala svoje skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitražnog postupka. Jedino trajno rješenje je dijalog i bilateralni pregovori. Što prije to Slovenija shvati, prije ćemo riješiti ovo pitanje, objavila je predsjednica Kolioda Grabar-Kitarović na twitteru.

 

Plenković: Mišljenje europskog odvjetnika korak prema dogovoru sa Slovenijom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Tko se to usudi diva Dražena Petrovića uspoređivati s pjevačem Škorom!

Objavljeno

na

Jedva čekam 22.12. da konačno završi ovo besprimjerno klanjanje zlatnom teletu Škori kojega se podiže na pijedestal iznad Tuđmana, kojega se diže do nebeskog božanstva.

Ja znam da je Mate Mijić praktičan katolik, barem se takvim prikazuje što je zapravo krajnje degutantno koristiti to  u političkom ringu. Pa i sama gospođa Škoro je izjavila da su pitanja o vjeri i naciji u SAD-u zabranjena i prostačka. I naravno slagala je! Prvo pitanje u Americi kada se sretne dvoje državljana SAD-a je „odakle dolaziš“ i to je zapravo neki temelj za bilo kakvu daljnju komunikaciju. Jer činjenica odakle dolaziš zapravo te oslikava i u tvom ideološko nacionalnom identitetu i više je nego očito da je to pitanje u SAD-u u kojoj je najmanje autohtonih Amerikanaca itekako relevantno.

Kada je Škorin „megafon“ Mate Mijić postavio retoričko pitanje zašto se Dražena Petrovića ili Dinu Rađu ne pita gdje su bili devedesetih, a Škoru se to pita, stvarno se spustio na dno dna mizerije i ne poznavatelja opće poznatih činjenica. Dakle, Dražen i Dino, ti sportski hrvatski divovi služili su Domovini, služili su Domovinskom ratu na veličanstven način pronoseći slavu i ime Hrvatske u najtežim trenutcima diljem Svijeta i to baš u presudnim trenutcima kada je Hrvatsku trebalo priznati.

I Dino i Dražen su bez ikakve sumnje zaslužili doživotnu titulu počasnih ambasadora Hrvatske i najviša vojna odličja za promicanje Hrvatske u svjetskim razmjerima. Zaslužili su bez ikakve sumnje mjesto u „kući slavnih“ i najzaslužniji su da Hrvatska i danas uživa ogroman ugled u SAD-u koje su na žalost mnogih, strateški partner Republike Hrvatske i iskreni prijatelj Kolinde Grabar Kitarović. Osim toga ni Dražen ni Rađa se nikada nisu kandidirali za predsjednika Republike Hrvatske pa ih Velimir Bujanac nije ni stigao pitati gdje su bili devedesetih, tko su im roditelji i tko su im djevojke ili žene. Njih nije pitao, a Škoru je „zaboravio“ pitati!?

Uspoređivati ove hrvatske sportske divove s tamburašem Škorom doista je pravo bogohuljenje. Uspoređivati Draženov i Dinin doprinos Republici Hrvatskoj kada je to bilo najpotrebnije, najveće je moguće licemjerje i dizanje do neba nekoga tko to nije ni najmanje zaslužio niti će ikada zaslužiti.

Kazimir Mikašek-Kazo

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari