Connect with us

Komentar

Ivo Lučić: Haški sud je farsa, a hrvatska politika nema samopoštovanja (VIDEO)

Objavljeno

-

Presudu Haškog suda šestorici Hrvata iz BiH i samoubojstvo bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka u Dnevniku HTV-a komentirao je povjesničar Ivo Lučić.

“Praljak je to učinio jer nije razmišljao o kategorijama puštanja iz zatvora ili nepuštanja – nego o kategorijama pravde i dostojanstva. Njemu i čitavom narodu u BiH učinjena je velika nepravda. Praljak je na ovaj način pokušao prosvjedovati, kad već to nije uspio sa desetak svojih knjiga i stotinama sati obrane na sudu”, rekao je Lučić.

Komentirajući u presudi navedeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba u BiH te udruženog zločinačkog pothvata Lučić je kazao kako će Hrvatska ‘trpjeti štetu’ jer ‘nema samopoštovanja i politiku koja je u stanju prepoznati nacionalne interese. “Može se govoriti o međunarodnom sukobu u BiH – imali ste tamo tisuće mudžahedina i niz ljudi sa Sandžaka koji su se borili za Islam i protiv Hrvata”, kazao je.

Dodao je kako hrvatska politika i danas može otkriti tko je doveo do toga da danas RH bude na stupu srama, tko je davao transkripte iz ureda predsjednika, odavao državne tajne i ogovarao svoju državu u inozemstvu. Za njega je Haški sud – farsa, izgubio je svaki kredibilitet i moralnu težinu.

“Sigurno je namjera Suda bila da se Hrvate obeshrabri u traženju svojih ljudskih i političkih prava”, kazao je Lučić koji smatra da će presuda uzdrmati ionako loše međunacionalne odnose u BiH.

“Ako se nastavi likovati zbog ovakvih djela, u tom smislu je potpuno degutantno iz Zagreba poručivati kako je BiH prijateljska zemlja i kako ćemo učiniti sve da uđe u euroatlantske integracije. “Jesu li prijateljske izjave Bakira Izetbegovića izjave nekih oporbenih čelnika i silni komentari medija”, upitao je Lučić.

Naglasio je da se Hrvatska treba zamisliti što su njeni nacionalni interesi i kako se i unutarnja i vanjska politika Hrvatske treba preispitati. Smatra kako je i datum ove presude, 29. studenoga poruka Hrvatima da su sudjelovali u rušenju Jugoslavije. “Ne želim spominjati ni Srbe koji su suđeni, ni Bošnjake koji nisu suđeni nego želim govoriti o Hrvatskoj i hrvatskoj politici”, zaključio je Lučić.

Ivo Lučić: General Praljak odlučio je prekinuti farsu pretvorivši je u tragediju

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari