Pratite nas

Komentar

Ivo Lučić: Jugoslavenski ideološki otpad

Objavljeno

na

S koje god strane gledali i kako god mjerili, najvažnija i najdublja podjela u hrvatskom društvu je ona na političke Hrvate i Jugoslavene, komentirao je dr.sc.Ivo Lučić na facebooku, osvrnuvši se na objede ‘nekog’ novinara. Komentar dr.sc.Lučića prenosimo u nastavku:

S koje god strane gledali i kako god mjerili, najvažnija i najdublja podjela u hrvatskom društvu je ona na političke Hrvate i Jugoslavene. To se svakodnevno očituje u iznesenim stajalištima o čitavom nizu pitanja. Glavna točka prijepora je političko, emotivno i svako drugo opredjeljenje za Hrvatsku ili za Jugoslaviju, odnosno za sve ono što zajedno s tim ide. Čitam danas u jednom lokalnom dnevnom listu tekst nekog novinara koji počinje i završava vrijeđanjem Franje Tuđmana na krajnje primitivan i degutantan način.

Zapravo sam tekst pročitao samo zato što sam i sam u njemu spomenut i to sljedećim riječima: „Ovo svjedočenje pokušao je svojedobno u novinama osporiti Ivo Lučić, koji danas na Hrvatskoj televiziji nastupa kao povjesničar, dok je u vrijeme kada su zloj sudbini prepušteni Posavljaci bježali iz kuća nastupao kao načelnik SIS-a, obavještajne službe Hrvatskog vijeća obrane.“ Svjedočenje u koje se novinar zaklinje je izjava Dušana Bilandžića kojeg novinar s puno poštovanja časti i titulom akademika.

Naime, radi se o nekoj od brojnih izjava i „svjedočenja“ akademika Bilandžića u svezi s „dogovorima“ između Tuđmana i Miloševića odnosno Bobana i Karadžića. Ta sam „svjedočenja“ već davno u potpunosti osporio, ali ne u novinama nego najprije u znanstvenom članku a zatim i u poglavlju knjige Uzroci rata, BiH od 1980 do 1991. koja je objavljena 2013., ali to je već poteško gradivo za lokalne sveznadare. Vratimo se sada na početak. Novinar je moj rad kao i rad mnogih drugih kolega povjesničara nazvao „hrvatskom državotvornom laži“, a glavni argument za to mu je to što sam ja u ratnom razdoblju bio i načelnik Uprave SIS-a, koji nije „obavještajna“ kako to novinar tvrdi, nego je protuobavještajna služba“, ali to je preteško gradivo i za puno obrazovaniji svijet.

Dakle, bio sam “hrvatski obavještajac” angažiran u procesu stvaranja i obrane Republike Hrvatske, ali i BiH. što me valjda u startu diskvalificira kao vjerodostojnu osobu i znanstvenika. Ne vrijedi mi ni doktorat s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ni znanstveno nastavna zvanja na dva sveučilišta. Ta bio sam „hrvatski obavještajac“. U isto vrijeme Dušan Bilandžić bio je politkomesar i oficir bezbjednosti Jugoslavenske armije koji je 1967. iz Beograda poslan da zamjeni nepoćudnog nacionalista Franju Tuđmana na mjestu direktora Instituta za historiju radničkog pokreta.

Takav Bilandžić pouzdan je svjedok i uvaženi znanstvenik, čak akademik. Pa i nakon što je 1990. izjavio da su svi njegovi (i njihovi) politološki radovi preko noći, padom komunizma, postali smeće. Novinaru nije ni palo na pamet da je i Tuđman bio akademik s ozbiljnim znanstvenim, a kasnije i veličanstvenim političkim opusom.

Uglavnom, političkim Hrvatima, da ne kažem hrvatskim nacionalistima, ne vrijede diplome ni doktorati dok ih kompartija ne prihvati, pomiluje i prizna, svejedno formalno ili neformalno. Iz jugoslavenske perspektive, riječi i svjedočenja (bivšeg) hrvatskog obavještajca uvijek su „državotvorne laži“, za razliku od riječi i svjedočenja (bivšeg) jugoslavenskog obavještajca koje su uvijek nepobitne i vječne istine. Pitajte Josipa Manolića i Budimira Lončara ako ne vjerujete. Rojsa nemojte ništa pitati, samo ćete ga zbuniti.

 

facebook komentari

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari