Connect with us

Komentar

Ivo Lučić: Odluka o osamostaljenju značila je definitivni raspad Jugoslavije

Objavljeno

-

Povjesničar Ivo Lučić povodom 25. obljetnice samostalnosti Republike Hrvatske prisjetio se 22. lipnja 1991. godine kada se donešena ta odluka.

[ad id=”93788″]

 “Odluka o osamostaljenju značila je definitivni raspad Jugoslavije koja je već bila u fazi teške krize, samog početka raspada. To je bila konačna odluka koja je prije toga provjerena na referendumu. Temelji se na jasno izraženoj volji hrvatskih građana. Odluka je donesena i to je je bio najvažniji korak ka državnom osamostaljenju i potvrdi državnosti i osamostaljenju Republike Hrvatske”, naglasio je Lučić, piše direktno.hr

Lučić je istaknuo da su za osamostaljenje bili Hrvati, a oni koji su imali svoje interese su bili protiv.

“Počevši od međunarodne zajednice do jugoslavenske administracije i ove savezne koja je bila nešto slična ovoj današnjoj Bruxelleskoj, samo još gora, koja je imala svoje interese. Vojska kao jedan otuđeni centar moći, otuđeni element i vlasti u tom vremenu je također tražio svoju državu i svoj prostor i naravno srpska politika koja je, ne treba zaboraviti da je Jugoslavija bila konačno ostvarenje Srpskoga nacionalnog programa da svi srbi žive u jednoj državi, pa je naravno i da dominiraju u toj državi”, rekao je.

Podsjetio je da je veći dio SDP-a napustio sabor jer su tražili da se u odluku uključi mogućnost praktičkog obnavljanja te zajednice jer su oni više bili za vrstu konfederalnog odnosa ili očuvanja kakve takve Jugoslavije.

Osvrnuo se na izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je rekao da je Hrvatska slučajna država.

“Ma to je smiješno, slučajno netko može slomiti nogu. Nema slučajnih država, države nastaju mukotrpnom borbom svojih elita uz podršku i volju svojih građana. Hrvatska državnost postoji jako dugo, a hrvatska država se ostvarila nakon brojnih povijesnih tragedija, usprkos svemu ova generacija se uspjela izboriti za svoju državu. Ono što je danas što možemo primijetiti to je da jedan broj , ni dan danas se ne miri činjenicom postojanja države i uporno pokušavaju tu činjenicu obezvrijediti i sve što je danas problem od gospodarske krize, moralne krize oni to pripisuju nastanku hrvatske države, kao da smo u Jugoslaviji sve bi bilo krasno”, bio je jasan i nastavi:

“To su oni koji se ne mogu pomiriti s hrvatskom državu i pokušavaju joj stalno adresirati na činjenicu hrvatske države sve nedaće koje se događaju. Država sigurno ne može biti bolja od nas, od svojih građana”.

Lučić je kazao da smo u 25 godina samostalnosti postigli puno, a najvažnije je što sami odlučujemo o svojoj sudbini.

“Naravno da postoje određena ograničenja, dio suvereniteta smo prenijeli na Europsku uniju, dio suvereniteta prenosimo svaki dan na međunarodne financijske institucije, kao i privatno kad se zadužimo pitanje je koliko smo slobodni tako i država kao takva. Ali to je ono što smo sami donijeli sami odluke, puno smo postigli, a i mi smo danas slobodan narod, prepoznat u svijetu, prepoznat u Europi, članica smo EU i NATO-a, imamo svoju reprezentaciju koja danas igra na EURO prvenstvu i za koju navijamo. Da nije hrvatske države svega toga ne bi bilo. A prije svega možemo sami kreirati svoju budućnost i sami utjecati najviše na nju. Neće nam to raditi drugi. Nikoga ne možemo kriviti za svoju sudbinu osim samih sebe”, zaključio je Lučić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari