Connect with us

Komentar

Ivo Lučić: Odnos Hrvatske i Srbije u ozbiljnom je problemu prije svega zbog trenutačne vlasti u Srbiji

Published

on

Dan je to kada se s pijetetom prisjeća i ponosno slavi pobjeda, ali i kada se glasnije nego inače traže odgovori na neriješena pitanja. Svake su godine uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, naime, u fokusu javnosti i odnosi između Hrvata i Srba, što je ovaj put još naglašenije zbog špekulacija oko toga hoće li SDSS-ov Boris Milošević nazočiti proslavi Oluje u Kninu.

No kada se govori o hrvatsko-srpskim odnosima, stručnjaci, povjesničari i državnici naglašavaju da se normalizacija odnosa i proces pomirenja vode na dva kolosijeka te da se samim time moraju analizirati na dvije razine, piše Večernji list

S jedne strane govorimo o odnosima između dviju država, a s druge strane o odnosu hrvatskog i srpskog stanovništva unutar Hrvatske. Odnos Hrvatske i Srbije u ozbiljnom je problemu prije svega zbog trenutačne vlasti u Srbiji gdje predsjednik Aleksandar Vučić i njegovi bliski suradnici već dulje vrijeme vode antihrvatsku retoriku, a dijelom zbog toga i dobivaju izbore. To je potpuno politički neprihvatljivo i toga u Hrvatskoj nema. HDZ je dobio izbore, a Plenković je jasno vodio politiku uvažavanja manjina – govori povjesničar Ivo Lučić, znanstvenik Hrvatskog instituta za povijest i sveučilišni profesor.

Dodaje kako je, kada je riječ o odnosima unutar Hrvatske, Vlada i tu napravila iskorak ponudivši manjinama da sudjeluju u vlasti.

Plenković je pružio ruku, pitanje je hoće li ga s druge strane dočekati pozitivna reakcija ili će ga za ruku ugristi napominje Lučić te dodaje da je dolazak predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin za vrijeme proslave Oluje svakako čin kojim bi se iskazalo poštovanje vrijednosti koje su proizašle iz Domovinskog rata.

Ante Nazor: Srpska politika nikad se neće pomiriti s rezultatima Oluje

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari