Pratite nas

Komentar

Ivo Lučić: Ovo je na tragu onog što je Tuđman tražio

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević (SDSS) ide u Knin na obljetnicu Oluje, a ministar branitelja Tomo Medved u Grubore

Priča jednog Srbina iz Hrvatske”, nazvao je svoj status na društvenim mrežama Boris Milošević, potpredsjednik Vlade za društvena pitanja i ljudska prava koji dolazi iz redova SDSS-a.

Nakon što je zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga održala u Saboru govor, otkrivši da je kao osmogodišnja djevojčica bila u koloni koja je u vrijeme rata napustila Knin, na sličan istup odlučio se i potpredsjednik Vlade Milošević, koji se također upustio u još jedan iskorak s ciljem pomirenja Hrvata i Srba, a to je odlazak u Knin, piše Jutarnji list

U Knin idem jer želim olakšati budućnost djece srpske nacionalnosti. Idem jer mislim da je sazrio trenutak da politika razumijevanja i poštovanja drugog pobijedi politiku mržnje – napisao je potpredsjednik Vlade u Facebook statusu u kojem je podijelio osobnu priču o gubitku bake, ubijene u šibenskom zaleđu nakon Oluje.

Povjesničar Ivo Lučić drži da je to ipak veliki doprinos hrvatske Vlade pomirenju i normalizaciji odnosa.

Povjesničar Ivo Lučić ističe da Hrvatska danas, 25 godina nakon rata, i na ovaj način pokazuje da je demokratska država koja je “omogućila pripadnicima srpske manjine zastupljenost u Saboru, ali i sudjelovanje u vlasti”.

– To je na tragu onoga što je predsjednik Tuđman konstantno tražio i često zastupao u javnim nastupima. Na rat možemo gledati iz perspektive politike, strategije, statistike, činjenica, ali poslije svega i ljudskih sudbina što budi empatiju i poziva na mir.

Ovih dana u javnosti, pa i u Saboru, čula su se osobna iskustva i doživljaji zastupnika srpskoga naroda, koji najavljuju dolazak u Knin na obilježavanje Dana pobjede i Domovinske zahvalnost – kazao je Lučić te dodao:

– Ovo je jako važno i ovi potezi su prema mom osobnom uvjerenju vrlo korisni za hrvatsko društvo i državu. Inzistiranje na “proporcionalnosti” je politikantstvo koje isključuje mudrost i odgovornost. Ovo je svakako uspjeh sadašnje Vlade koja je kreator te politike. Dobra su potvrda tomu nervozne reakcije iz Beograda i Banjaluke.

Ante Nazor: Srpska politika nikad se neće pomiriti s rezultatima Oluje

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi

Komentari