Pratite nas

Pregled

IVO LUČIĆ: Tužiteljstvo RS ovih dana podiže optužnice protiv hrvatskih zapovjednika na Kupresu i na drugim mjestima

Objavljeno

na

Zašto je zahtjev za revizijom tužbe za genocid Bosne i Hercegovine protiv Srbije izazvao nove napetosti? Je li tu odluku moralo donijeti Predsjedništvo BiH? Kako se postavila hrvatska strana?

U emisiji OTVORENO gostovali su Krstan Simić, bivši ustavni sudac BiH, Zdravko Krsmanović, zastupnik u Narodnoj skupštini RS (NDP), Mate Granić, savjetnik predsjednice Republike, Marija Pejčinović-Burić , državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Senada Šelo-Šabić, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Ivo Lučić, povjesničar.

Tužiteljstvo Republike Srpske ovih dana podiže optužnice protiv hrvatskih zapovjednika na Kupresu i na drugim mjestima, i to tako da visoke dužnosnike, bez ikakvog konkretnog utjecaja na situaciju, stavljaju na prvo mjesto, otkrio je povjesničar Ivo Lučić. Dodao je da će se detalji znati kroz idućih par dana.

Marija Pejčinović- Burić rekla je da Vlada radi i istražuje na tom planu. Problem kod ovakvih optužnica je što se po jednom, onom blažem, kaznenom zakonu u BiH vode optužbe protiv jednog naroda, a po drugom kaznenom zakonu se vode procesi protiv Hrvata i drugih. Nema informacija o optužnicama koje je spomenuo Lučić, ali istaknula je da Vlada ima tim koji radi na razno-raznim pitanjima Bosne i Hercegovine.

Izgleda da Bošnjaci žele pod svaku cijenu optužiti susjeda, koji pruža ruku pomirenja, da je učinio genocid, rekao je Zdravko Krsmanović, zastupnik u Narodnoj skupštini RS.

Smatra da Bošnjaci ovim potezom žele privatizirati državu i da ona bude ekskluzivno njihova. To treba javno reći- ne zato što netko ne voli Bošnjake, nego zato što to ne smiju raditi ni Srbi i Hrvati.

Tvrdi kako se u BiH događa popisni inženjering pa tako natpolovičnu većinu čine Bošnjaci. Bosna i Hercegovina je i moja, ne može nitko imati ekskluzivno pravo na ime BiH. Mi smo BiH, rekao je Krsmanović. Institucije BiH moraju funkcionirati, a Predsjedništvo BiH je kolektivni organ, istaknuo je.

Presudom Međunarodnog suda, koja je predmet revizije, utvrđeno je da u Srebrenici je došlo do genocida, ali da Srbija nije odgovorna za njega, rekao je Krstan Simić.

Na upit o mogućoj optužnici protiv Milorada Dodika zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda zbog referenduma o Danu RS, Simić je rekao da bi njegovo uhićenje bilo dodatan udar na ionako krhko stanje u BiH. Dodao je kako je jedan od jučerašnjih zaključaka u Skupštini bio da se podnese i kaznena prijava protiv Bakira Izetbegovića zbog kršenja ustava.

Milorad Dodik, koji danas poziva na jedinstvo zajedničkih institucija, godinama tvrdi da je BiH nefunkcionalna i nemoguća država. Zvuči, u najmanju ruku, neuvjerljivo, rekla je Senada Šelo-Šabić.

Ipak, složila se kako procedura oko zahtjeva za revizijom nije poštovana. Ne vjeruje da će međunarodna zajednica po pitanju Bosne i Hercegovine proaktivno djelovati.

Mate Granić dotaknuo se problema Hrvata u BiH. Zbog odluka, kako visokih predstavnika tako i Ustavnog suda, Hrvati su u posljednjih 20 godina došli u neravnopravan položaj – što se tiče i konstitutivnosti i ravnopravnosti. Istaknuo je kako o svim ovim događanjima u susjednoj zemlji predsjednica Grabar-Kitarović govori već godinu dana, zbog čega je jedno vrijeme bila i napadana.

Interni dogovori oko bilo čega idu vrlo teško, moramo sve angažirati da bi se pomoglo BiH, rekao je. Međunarodna zajednica, kako je sada predstavljena, nije kapacitirana da bi išta učinila, dodao je.

Nije ni vidjela ili nije htjela vidjeti promjene koje se događaju, a posebno one koje idu na štetu hrvatskog naroda.

>>>OPTUŽNICE PROTIV GENERALA GLASNOVIĆA, BLAŠKIĆA I PETKOVIĆA?<<<

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

‘Sokolovi’ sudjelovali u protupožarnoj obuci s vatrogasnim postrojbama

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

U vojarni „132. brigade Hrvatske vojske“ u Našicama održana je višednevna obuka o gašenju požara na otvorenom, u kojoj su sudjelovali pripadnici 1. Oklopno-mehanizirane bojne „Sokolovi“ Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade HV-a u sklopu priprema za protupožarnu sezonu.

Obuka pod nazivom „Metode i taktika gašenja požara na otvorenom prostoru“ održana je od od 25. svibnja do 5. lipnja, priopćeno je u petak iz MORH-a.

Cilj je osposobljavanje pripadnika Hrvatske vojske u osnovama gašenja požara i obučavanje u rukovanju protupožarnim sredstvima.
„Obukom smo unaprijedili znanje i vještinu potrebnu za gašenje požara i saniranje požarišta. Kao i sve druge zadaće koje Hrvatska vojska obavlja, i ova zadaća zahtijeva kontinuirano uvježbavanje i usavršavanje radi održavanja i unaprjeđivanja razine znanja“, rekao je poručnik Igor Šimćik.

Time se nastavlja suradnja pripadnika HV-a u zajedničkim obukama s pripadnicima vatrogasnih postrojbi u sklopu nadolazeće protupožarne suradnje, navode iz MORH-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Marku Perkoviću Thompsonu su otvorena sva vrata da održi koncert u Sloveniji

Objavljeno

na

Objavio

Dragi prijatelji, nakon jučerašnje presude u korist Marka Perkovića Thompsona pred hrvatskim pravosuđem, danas nam je stigla i slična odluka iz Slovenije.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je prije nekoliko tjedana po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića-Thompsona u Mariboru.

Činjenica je da je zabrana koncerta bila potpuno politički motivirana te da sigurnosne opasnosti nije bilo.

Dok službeno odluku ministarstva unutarnjih poslova Slovenije ne prevedemo na Hrvatski jezik donosimo Vam dio te odluke

Prije nekoliko tjedana Gradska uprava grada Maribora ponovno je odlučila o zabrani koncerta i ponovno zabranila koncert. Zapisali su, da Thompsonove pjesme simboliziraju neprijateljstvo prema čovjeku koji imaju drugačije vjerske i etičke stavove, da pjesme veličaju ustaštvo i slično. Da su pjesme u suprotnosti sa 63. člankom Ustava Republike Slovenije koji govori o zabrani pozivanja na neravnopravnost. Naveli su mnogo primjera o tobožnjoj zabrani koncerata Thompsona u Austriji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama.

U najnovijoj odluci od 3.6.2020. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije donijelo je pravomoćnu odluku da je zabrana koncerta nezakonita.

Ministarstvo je jasno navelo, da mariborska policija i gradska uprava za unutrašnje poslove nisu ni u jednom djelu dokazali, da bi se na koncertu moglo napraviti kazneno djelo, da policija nije ni s jednim dokumentom dokazala, da su koncerti u Europi službeno zabranjeni. To, da su koncerti odgođeni zbog prekida najma dvorana i slično nije i ne može se prihvatiti kao razlog zabrane.

Sve policije država za koje se navodi, da je koncert zabranjen, uključujući i interpol nisu ni u jednom slučaju potvrdili takvu tvrdnju.

Dokazano nije niti u jednom djelu, da pjesme same po sebi imaju ustašku notu, koja bi se mogla razumjeti kao propagiranje netrpeljivosti.

Slovenska policija nema nijednog podatka o prekršajnom postupku protiv Thompsona. I da se je dogodio koji uzvik “Ubi Srbina” na njegovom koncertu, to apsolutno ne znači, da je to dovoljno, da se koncert zabrani. Ako bi to bio razlog u Sloveniji i drugdje se ni jedna nogometna utakmica ne bi smjela odigrati.

Ministarstvo zaključuje, da ni jedna zabrana u Europi nije dokazana.

Odluka je pravomoćna.

Gospodinu Thompsonu su otvorena sva vrata, da održi koncert u Sloveniji.

Čestitamo našem prijatelju Milanu Trolu, organizatoru neodržanog koncerta u Mariboru na ustrajnosti.

Administratori službene Facebook stranice Marka Perkovića

Thompson reagirao na zabranu koncerta u Mariboru

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari