Pratite nas

Pregled

IVO LUČIĆ: Tužiteljstvo RS ovih dana podiže optužnice protiv hrvatskih zapovjednika na Kupresu i na drugim mjestima

Objavljeno

na

Zašto je zahtjev za revizijom tužbe za genocid Bosne i Hercegovine protiv Srbije izazvao nove napetosti? Je li tu odluku moralo donijeti Predsjedništvo BiH? Kako se postavila hrvatska strana?

U emisiji OTVORENO gostovali su Krstan Simić, bivši ustavni sudac BiH, Zdravko Krsmanović, zastupnik u Narodnoj skupštini RS (NDP), Mate Granić, savjetnik predsjednice Republike, Marija Pejčinović-Burić , državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Senada Šelo-Šabić, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Ivo Lučić, povjesničar.

Tužiteljstvo Republike Srpske ovih dana podiže optužnice protiv hrvatskih zapovjednika na Kupresu i na drugim mjestima, i to tako da visoke dužnosnike, bez ikakvog konkretnog utjecaja na situaciju, stavljaju na prvo mjesto, otkrio je povjesničar Ivo Lučić. Dodao je da će se detalji znati kroz idućih par dana.

Marija Pejčinović- Burić rekla je da Vlada radi i istražuje na tom planu. Problem kod ovakvih optužnica je što se po jednom, onom blažem, kaznenom zakonu u BiH vode optužbe protiv jednog naroda, a po drugom kaznenom zakonu se vode procesi protiv Hrvata i drugih. Nema informacija o optužnicama koje je spomenuo Lučić, ali istaknula je da Vlada ima tim koji radi na razno-raznim pitanjima Bosne i Hercegovine.

Izgleda da Bošnjaci žele pod svaku cijenu optužiti susjeda, koji pruža ruku pomirenja, da je učinio genocid, rekao je Zdravko Krsmanović, zastupnik u Narodnoj skupštini RS.

Smatra da Bošnjaci ovim potezom žele privatizirati državu i da ona bude ekskluzivno njihova. To treba javno reći- ne zato što netko ne voli Bošnjake, nego zato što to ne smiju raditi ni Srbi i Hrvati.

Tvrdi kako se u BiH događa popisni inženjering pa tako natpolovičnu većinu čine Bošnjaci. Bosna i Hercegovina je i moja, ne može nitko imati ekskluzivno pravo na ime BiH. Mi smo BiH, rekao je Krsmanović. Institucije BiH moraju funkcionirati, a Predsjedništvo BiH je kolektivni organ, istaknuo je.

Presudom Međunarodnog suda, koja je predmet revizije, utvrđeno je da u Srebrenici je došlo do genocida, ali da Srbija nije odgovorna za njega, rekao je Krstan Simić.

Na upit o mogućoj optužnici protiv Milorada Dodika zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda zbog referenduma o Danu RS, Simić je rekao da bi njegovo uhićenje bilo dodatan udar na ionako krhko stanje u BiH. Dodao je kako je jedan od jučerašnjih zaključaka u Skupštini bio da se podnese i kaznena prijava protiv Bakira Izetbegovića zbog kršenja ustava.

Milorad Dodik, koji danas poziva na jedinstvo zajedničkih institucija, godinama tvrdi da je BiH nefunkcionalna i nemoguća država. Zvuči, u najmanju ruku, neuvjerljivo, rekla je Senada Šelo-Šabić.

Ipak, složila se kako procedura oko zahtjeva za revizijom nije poštovana. Ne vjeruje da će međunarodna zajednica po pitanju Bosne i Hercegovine proaktivno djelovati.

Mate Granić dotaknuo se problema Hrvata u BiH. Zbog odluka, kako visokih predstavnika tako i Ustavnog suda, Hrvati su u posljednjih 20 godina došli u neravnopravan položaj – što se tiče i konstitutivnosti i ravnopravnosti. Istaknuo je kako o svim ovim događanjima u susjednoj zemlji predsjednica Grabar-Kitarović govori već godinu dana, zbog čega je jedno vrijeme bila i napadana.

Interni dogovori oko bilo čega idu vrlo teško, moramo sve angažirati da bi se pomoglo BiH, rekao je. Međunarodna zajednica, kako je sada predstavljena, nije kapacitirana da bi išta učinila, dodao je.

Nije ni vidjela ili nije htjela vidjeti promjene koje se događaju, a posebno one koje idu na štetu hrvatskog naroda.

>>>OPTUŽNICE PROTIV GENERALA GLASNOVIĆA, BLAŠKIĆA I PETKOVIĆA?<<<

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

DORH naložio policiji da provede izvide u slučaju paljenja lutke gay para

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA/ Boško Ćosić

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo naložilo je policiji da prikupi obavijesti u slučaju kaznene prijave protiv organizatora karnevalske povorke u Imotskom, gdje je spaljena lutka gay para, a koju je podnio SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk, doznaje se u četvrtak iz državnog odvjetništva.

Na tradicionalnoj karnevalskoj Bakovoj povorci u nedjelju u Imotskom spaljena je lutka gay para koji drži figuru ‘djeteta’ na kojoj je bila nalijepljena fotografija SDP-ova saborskog zastupnika Nenada Stazića sa zvijezdom petokrakom na čelu.

Kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala, društva Bakove svečanosti, saborski zastupnik SDP-a Bauk podnio je u ponedjeljak policiji u Imotskom.

Kako je Hini danas rečeno u splitskom Općinskom državnom odvjetništvu, policija bi temeljem naloga trebala provesti izvide i poduzeti druge mjere radi prikupljanja podataka za odlučivanje o kaznenoj prijavi, a Državno odvjetništvo će po zaprimanju naloženog donijeti državnoodvjetničku odluku.

Glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Antonela Lolić Hini je potvrdila da su zaprimili zahtjev Općinskog državnog odvjetništva i poduzimaju mjere i radnje iz nadležnosti policije.

Neslužbeno se doznaje kako bi policija u idućim danima trebala prikupiti dokaze, odnosno snimku karnevala na kojoj se vidi i događaj spaljivanja ‘imotskog krnje’ kao lutke istospolnog para koji drži figuru ‘djeteta’ na kojoj je bila nalijepljena fotografija SDP-ova zastupnika Nenad Stazića. Potom će poslušati tonsku snimku tko sve i što konkretno govori na karnevalskom događanju, te naposljetku razgovarati s organizatorima karnevala, ali i ljudima koji su na njemu bili prisutni.

Arsen Bauk je zbog ‘kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju’ imotskoj policiji prijavio organizatora karnevala, društvo Bakove svečanosti, čiji je predsjednik Milivoj Đuka. (Hina)

Ivan Hrstić: Tko ima pravo ugasiti satiru?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Papi za stoti rođendan: Split će dobiti spomenik Svetom Ocu Ivanu Pavlu II

Objavljeno

na

Objavio

Split će do kraja ove godine dobiti novi spomenik. Radi se o spomeniku Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. Neće biti na Žnjanu gdje je Papa držao misu 1998. godine, već u samom centru grada, na zelenoj površini pred crkvom svetog Frane.

Grad Split je 2007. godine donio odluku o spomeniku Papi, a toga se sjetila Lidija Bekavac, članica Komisije za spomenike iz redova HGS-a. Ove se godine slavi stota obljetnica rođenja Karola Wojtyle pa se činilo prigodnim da se odluka stara 13 godina stavi na dnevni red.

Kako doznaje dalmatinski portal od predsjednika Komisije za spomenike, šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića, oformljeno je povjerenstvo koje je razmatralo najbolju lokaciju za spomenik Papi.

‘Žnjan je otpao jer smo smatrali da mjesto kraj plaže nije prikladno za spomenik Svetom Ocu. Prostor ispred crkve Svetog Frane iskristalizirao se kao najprikladniji pa smo od konzervatora i Upravnog odjela za prostorno planiranje Grada Splita zatražili mišljenje o toj lokaciji’, kazao je Škorić.

S odgovorima još nije upoznat, ali njih je sinoć objavio vijećnik stranke Pametno Branimir Urlić.

Što se konzervatora Radoslava Bužančića tiče, nema nikakve prepreke za spomenik pred crkvom Svetog Frane.

‘Postavljanje spomenika na zelenoj površini ničim ne predstavlja oštećenje kulturnog dobra, već doradu zelene površine u kojoj postavljanje spomenika ne bi trebalo značiti devastaciju. Upravo suprotno tim se zahvatom može estetski povećati vrijednost ovog hortikulturnog rješenja kvalitetnim i suvremenim skulpturalnim djelom’, napisao je Bužančić.

Zatražio je arhitektonski i skulpturalni prijedlog, no kako doznaje dalmatinski portal od Škorića, zasad ne postoji ni približna ideja o izgledu i dimenzijama spomenika.

U prilog lokacije, Bužančić je podsjetio kako je mjesto na kojem se treba postaviti spomenik u 2. Svjetskom ratu bilo stratište neprijateljske okupacijske vojske na kojem su stradali građani Splita pa postavljanje spomenika nije u suprotnosti s oblikovnim, ni memorijalnim karakterom tog mjesta.

Upravni odjel za prostorno planiranje nije bio toliko optimističan u svom mišljenju. Podsjetili su kako se lokacija nalazi u obuhvatu GUP-a u visoko konsolidiranom području oznake 1.1. Zaštita i revitalizacija povijesne baštine – povijesna jezgra Splita unutar Kulturno-povijesne cjeline Grada Splita – Zona A te da je propisano maksimalno očuvanje postojećih definiranih javnih površina, zaštita kvalitetnih pojedinačnih stabala i posebno zaštita zelenih površina te da su sve intervencije na ovom prostoru moguće na temelju provedbenog dokumenta prostornog uređenja i uz posebne uvijete i suglasnost Konzervatorskog odjela.

Napomenuto je i kako je DPU-om priobalnog području Trstenik – Radoševac predviđeno uređenje lokaliteta u spomen na posjetu Svetog Oca te da je spomen obilježje planirano na za to predviđenom spomen trgu, blizu izvornog mjesta oltara za vrijeme posjeta Pape Ivana Pavla II.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari