Pratite nas

BiH

IVO LUČIĆ: U društvu BiH se još uvijek i sam spomen o konsocijaciji predstavlja fašizmom

Objavljeno

na

Kroz federalizam i konsocijacijsku demokraciju moguće je riješiti pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH koje se pokazalo ključnim za rješenje krize nastale nakon zaustavljanja rata, ocijenili su autori i predstavljači studije ‘BiH – federalizam, ravnopravnost, održivost’ koja je u srijedu predstavljena u Mostaru.

[ad id=”93788″]

U studiji, koju je financijski podupro Državni ured za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske, kaže se da su nejednakopranost triju konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka te zloporabe ključni razlozi zaostajanja i krize u toj zemlji.

“Osnovni preduvjet integracije, upravljivosti, stabilnosti i napretka i održivosti BiH je ustavno- pravna, institucionalna i politička ravnopravnost tri njezina konstitutivna naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata. Bez ravnopravnosti konstitutivnih naroda nema ni integracije države, ni njezine stabilnosti, ni napretka ni održivosti”, rekao je urednik studije Ivan Vukoja, čelnik Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

On je federalizam i konsocijaciju ocijenio temeljnim kamenom za rješavanje problema u BiH. “Jedino federalizam i konsocijacija kao okvirni koncepti te federalizacija kao proces imaju potencijal dosljedno provesti ustavno načelo konstitutivnosti naroda i osigurati njihovu punu institucionalnu ravnopravnost unutar autentičnog političkog poretka u BiH”, rekao je Vukoja.

Po riječima predavača s Instututa za povijest, prof. dr. Ive Lučića u društvu BiH se još uvijek i sam spomen o konsocijaciji predstavlja fašizmom, jer se shvaća kao prijetnja idejama unitarizacije zemlje. “Utjerivanje u identitet ovdje je uvijek imalo elemente etničkog čišćenja”, rekao je Lučić.

Pojasnio je kako tri naroda s različitih polaznih točaka gledaju na BiH, što se pokazalo i kod nedavnog podnošenja zahtjeva za status kandidata za članstvo u EU. Tada je među Hrvatima s ‘vatrometom’ u Mostaru obilježen taj čin, dok je u bošnjačkom i srpskom dijelu BiH ta činjenica uglavnom ignorirana.

Po Ugi Vlaisavljeviću, profesoru Filozofskog fakulteta u Sarajevu, ključ za rješenje svih problema u BiH je hrvatsko pitanje, premda je cijeli taj narod nazvao konstitutivnom manjinom.

“Hrvatsko pitanje je pitanje svih konstitutivnih naroda u BiH i pitanje rješenja ukupne krize u BiH. Sadašnje stanje pokazuje da mi nemamo temelj za etnokulturnu pravdu”, rekao je Vlaisavljević koji smatra da su tri naroda jednakopravna samo na teritoriju koji je za njih ‘osvojila ratna mašinerija’.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik: Političari iz Sarajeva žele da se u BiH prije izbora uvuče oko 150.000 migranata

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio je Veliku Britaniju da radi protiv vlasti u tom bh. entitetu, te naglasio da je u Bosnu i Hercegovinu ušlo daleko više migranata nego što pokazuju službeni podaci.

Dodik ponovno tvrdi da su “Britanci koji su došli u BiH specijalisti za destabilizaciju”.

Oni su samo formalni zaposlenici u vojnoj strukturi… Specijalisti su koji rade na društevnim mrežama, medijima, prisluškivanju, stvaranju općeg kaosa i primarno destabilizaciji RS, jer je to tako njihovim planom predviđeno.

Sve ostalo, pa i ovo što govori britanski veleposlanik u BiH, je obična laž, jer mi od ranije znamo za određene najave.

Britanska vlada je prije godinu dana odobrila devet milijuna funti za programe pomoći spečavanju ruskog utjecaja na ovom prostoru Balkana. Ciljna točka su RS i Srbija…I vidite na koji način oni to rade… – ustvrdio je entitetski predsjednik.

Dodao je i da narod mora biti svijestan da se ne može računati na dobronamjernost Britanaca.

Oni su u funkciji stvaranja unitarne i centralizirane BiH… – istaknuo je on. Ponovio je da u RS-u ne želi stacioniranje ili zadržavanje migranata, a da je njihov broj u BiH pet puta veći od službenih brojki i da ulaze pored graničnih prijelaza.

Ovo je namjerna akcija političkog Sarajeva, zajedno s obavještajnom služnom, da se u BiH prije izbora uvuče, kako su oni planirali oko 150.000 migranata, da im se regulira azilanski status, kako bi kasnije mogli dobiti državljanstvo BiH ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima.

RS, kaže, ne može spriječiti da se to radi u Federaciji BiH, ali može u RS i ima određene planove, o kojima nije iznosio detalje.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Postoje snimke da je Dudaković vršio egzekucije?!

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH vodi intenzivnu istragu protiv bivšeg generala i zapovjednika 5. korpusa A RBiH Atifa Dudakovića, rekao je za agencije glasnogovornik Tužiteljstva Boris Grubešić.

– Istraga je još u tijeku i na ovom predmetu se intenzivno radi – kazao je Grubešić. Tužiteljstvo BiH sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šiljdedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Krajine 1995.

Dudakovića se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilima na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne. Oni su uhićeni po nalogu Tužiteljstva BiH 27. travnja, da bi Sud BiH dva dana poslije odbio prijedlog da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke te im je izrekao mjere zabrane.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić ranije je rekao da je taj centar protiv Dudakovića prikupio i dostavio postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH 8000 stranica dokazne dokumentacije.

Odnosi se na akciju “Sana ‘95.”, od 13. rujna do 10. listopada 1995., te obuhvaća općine Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most.

Tužiteljstvu BiH dostavili su dokumentaciju za 256 ubijenih, među kojima je najstarija žrtva imala 99 godina, a najmlađa je rođena 1986., te da postoje dokazi i videomaterijali da je Dudaković vršio egzekucije na 10 lokacija

(Agencije)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori