Pratite nas

BiH

IVO LUČIĆ: U društvu BiH se još uvijek i sam spomen o konsocijaciji predstavlja fašizmom

Objavljeno

na

Kroz federalizam i konsocijacijsku demokraciju moguće je riješiti pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH koje se pokazalo ključnim za rješenje krize nastale nakon zaustavljanja rata, ocijenili su autori i predstavljači studije ‘BiH – federalizam, ravnopravnost, održivost’ koja je u srijedu predstavljena u Mostaru.

[ad id=”93788″]

U studiji, koju je financijski podupro Državni ured za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske, kaže se da su nejednakopranost triju konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka te zloporabe ključni razlozi zaostajanja i krize u toj zemlji.

“Osnovni preduvjet integracije, upravljivosti, stabilnosti i napretka i održivosti BiH je ustavno- pravna, institucionalna i politička ravnopravnost tri njezina konstitutivna naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata. Bez ravnopravnosti konstitutivnih naroda nema ni integracije države, ni njezine stabilnosti, ni napretka ni održivosti”, rekao je urednik studije Ivan Vukoja, čelnik Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

On je federalizam i konsocijaciju ocijenio temeljnim kamenom za rješavanje problema u BiH. “Jedino federalizam i konsocijacija kao okvirni koncepti te federalizacija kao proces imaju potencijal dosljedno provesti ustavno načelo konstitutivnosti naroda i osigurati njihovu punu institucionalnu ravnopravnost unutar autentičnog političkog poretka u BiH”, rekao je Vukoja.

Po riječima predavača s Instututa za povijest, prof. dr. Ive Lučića u društvu BiH se još uvijek i sam spomen o konsocijaciji predstavlja fašizmom, jer se shvaća kao prijetnja idejama unitarizacije zemlje. “Utjerivanje u identitet ovdje je uvijek imalo elemente etničkog čišćenja”, rekao je Lučić.

Pojasnio je kako tri naroda s različitih polaznih točaka gledaju na BiH, što se pokazalo i kod nedavnog podnošenja zahtjeva za status kandidata za članstvo u EU. Tada je među Hrvatima s ‘vatrometom’ u Mostaru obilježen taj čin, dok je u bošnjačkom i srpskom dijelu BiH ta činjenica uglavnom ignorirana.

Po Ugi Vlaisavljeviću, profesoru Filozofskog fakulteta u Sarajevu, ključ za rješenje svih problema u BiH je hrvatsko pitanje, premda je cijeli taj narod nazvao konstitutivnom manjinom.

“Hrvatsko pitanje je pitanje svih konstitutivnih naroda u BiH i pitanje rješenja ukupne krize u BiH. Sadašnje stanje pokazuje da mi nemamo temelj za etnokulturnu pravdu”, rekao je Vlaisavljević koji smatra da su tri naroda jednakopravna samo na teritoriju koji je za njih ‘osvojila ratna mašinerija’.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Evo tko će predstavljati Hrvate u Domu naroda

Objavljeno

na

Objavio

klix.ba

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH izabrali su danas izaslanike za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Izabrani su izaslanici u Klub Hrvata i Klub Bošnjaka Doma naroda PSBiH, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Tako će u Klubu Hrvata biti predsjednik HDZ-a BiH  i HNS-a BiH Dragan Čović, aktualni predsjedatelj Doma naroda  PSBIH Bariša Čolak, ministrica obrane Marina Pendeš i dosadašnja predsjedateljica DN PFBIH Lidija Bradara iz HDZ-a, te Zlatko Miletić iz Demokratske fronte.

u Klubu Bošnjaka u državnom Domu naroda će biti Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a.

Podsjećamo, u Klubu Srba u državnom Domu naroda iz Republike Srpske su izabrani Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Nikola Špirić iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a.

Ovime je kompletiran proces formiranja zakonodavne vlasti u BiH na svim razinama vlasti.

Zahvaljujući Uputstvu Središnjeg izbornog povjerenstva o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koji nije u skladu sa presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić u Klub Hrvata  Doma naroda PS BiH izabran je i Zlatko Miletić iz DF-a koji nema legitimitet naroda kojega predstavlja.

Zlatko Miletić, od oca Jovana i majke Ajše, prvi put se izjasnio kao Hrvat da bi mogao biti izabran za ravnatelja Federalne uprave policije, budući da je to mjesto pripadalo predstavniku Hrvata, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Zlatko Miletić je Glavni tajnik Demokratske fronte. On je neposredno nakon što je Željko Komšić  treći put izabran bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH otkrio kako su pokušali ucjenjivati Hrvate. “Išli smo toliko daleko da smo im (HDZ-u BiH) u jednom trenutku ponudili da svih 17 mjesta u Domu naroda Parlamenta Federacije pripadne njima, ali uz uvjet da Dom naroda ima samo ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosno da ne bude u ulozi Zastupničkog doma. Ponudili smo im da se vrati ‘Travanjski paket’ obećavši da će Željko Komšić povući svoju kandidaturu za člana Predsjedništva”, kazao je Miletić gostujući u programu jedne bh. televizije.

Ostaje za vidjeti kakvo će Miletićevo djelovati u Domu naroda Parlamenta BiH jer neće imati priliku utjecati na donošenje odluka unutar Kluba Hrvata jer preostala 4 izaslanika dolaze iz HDZ-a BiH odnosno HNS-a BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Konstituiran novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Objavljeno

na

Objavio

Martinović predsjedavajući Doma naroda PFBiH, Čampara zamjenik

Polaganjem svečane prisege, formiranjem Klubova konstitutivnih naroda te kluba Ostalih te izborom rukovodstva doma, konstituiran je novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH za mandatno razdoblje 2018.-2022.

I u novom sazivu ostao je nepopunjem Klub izaslanika iz reda srpskog naroda, jer u pojedinim županijama jednostavno nema zastupnika iz ovog naroda te ih ne mogu ni delegirati u Federalni dom naroda. Tako je danas od predviđenih 58 prisegnulo ukupno 55 izaslanika. Za predsjedatelja Doma naroda izabran je Tomislav Martinović (HDZ BiH). Ova stranka inače ima i najviše izaslanika u Domu naroda, 13 od 17 u Klubu Hrvata te jednog u Klubu Srba.

Preuzimajući dužnost predsjedatelja od Lidije Bradara (HDZ BiH), Martinović se zahvalio na povjerenju kazavši kako je Dom naroda PFBIH važan segment vlasti u Federaciji, te je dodao kako je njegovo imenovanje privremeno rješenje te kako će zbog njegovih osobnih razloga ali i nekih kadrovskih rješenja njegovo mjesto uskoro preuzeti netko drugi.Iskazao je nadu da će zajedno sa ostalim izaslanicima zajednički uspjeti ovaj Dom voditi u ustavnim i zakonskim okvirima i ispuniti sve zadaće koje pred ovaj saziv budu postavljene.

Zahvalio je dosadašnjoj predsjedateljici na svemu što je uradila, kazavši da je njen imperativ bio Ustav i zakon i da je na tome ustrajala. Bradara je u svom kratkom obraćanju podsjetila na rad doma u sad već proteklom sazivu, usvojene ali i neusvojene zakone. Poslala je i sljedeću poruku: „Sviđalo se to nekima ili ne, ovo je Dom naroda Parlamenta Federacije, Dom konstitutivnih naroda i ostalih, i takav će i ostati“.

Za dopredsjedatelja iz reda bošnjačkog naroda izabran je Aljoša Čampara (SDA), dok prijedlog nekolicine zastupnika iz Kluba srpskog naroda da za dopredsjedatelja doma iz reda ovog naroda bude izabran Žarko Vujović (SDP) nije dobio potreban broj glasova te je mjesto drugog dopredsjedatelja zasad neupražnjeno.

Prije izbora rukovodstva, formirani su Klubovi naroda. Predsjednik Kluba Hrvata je Ivo Tadić (HDZ BiH), Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak (SDA) , dok Klub izaslanika iz reda srpskog naroda nije izabrao predsjednika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari