Connect with us

BiH

IVO LUČIĆ: U društvu BiH se još uvijek i sam spomen o konsocijaciji predstavlja fašizmom

Objavljeno

on

Kroz federalizam i konsocijacijsku demokraciju moguće je riješiti pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH koje se pokazalo ključnim za rješenje krize nastale nakon zaustavljanja rata, ocijenili su autori i predstavljači studije ‘BiH – federalizam, ravnopravnost, održivost’ koja je u srijedu predstavljena u Mostaru.

[ad id=”93788″]

U studiji, koju je financijski podupro Državni ured za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske, kaže se da su nejednakopranost triju konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka te zloporabe ključni razlozi zaostajanja i krize u toj zemlji.

“Osnovni preduvjet integracije, upravljivosti, stabilnosti i napretka i održivosti BiH je ustavno- pravna, institucionalna i politička ravnopravnost tri njezina konstitutivna naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata. Bez ravnopravnosti konstitutivnih naroda nema ni integracije države, ni njezine stabilnosti, ni napretka ni održivosti”, rekao je urednik studije Ivan Vukoja, čelnik Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

On je federalizam i konsocijaciju ocijenio temeljnim kamenom za rješavanje problema u BiH. “Jedino federalizam i konsocijacija kao okvirni koncepti te federalizacija kao proces imaju potencijal dosljedno provesti ustavno načelo konstitutivnosti naroda i osigurati njihovu punu institucionalnu ravnopravnost unutar autentičnog političkog poretka u BiH”, rekao je Vukoja.

Po riječima predavača s Instututa za povijest, prof. dr. Ive Lučića u društvu BiH se još uvijek i sam spomen o konsocijaciji predstavlja fašizmom, jer se shvaća kao prijetnja idejama unitarizacije zemlje. “Utjerivanje u identitet ovdje je uvijek imalo elemente etničkog čišćenja”, rekao je Lučić.

Pojasnio je kako tri naroda s različitih polaznih točaka gledaju na BiH, što se pokazalo i kod nedavnog podnošenja zahtjeva za status kandidata za članstvo u EU. Tada je među Hrvatima s ‘vatrometom’ u Mostaru obilježen taj čin, dok je u bošnjačkom i srpskom dijelu BiH ta činjenica uglavnom ignorirana.

Po Ugi Vlaisavljeviću, profesoru Filozofskog fakulteta u Sarajevu, ključ za rješenje svih problema u BiH je hrvatsko pitanje, premda je cijeli taj narod nazvao konstitutivnom manjinom.

“Hrvatsko pitanje je pitanje svih konstitutivnih naroda u BiH i pitanje rješenja ukupne krize u BiH. Sadašnje stanje pokazuje da mi nemamo temelj za etnokulturnu pravdu”, rekao je Vlaisavljević koji smatra da su tri naroda jednakopravna samo na teritoriju koji je za njih ‘osvojila ratna mašinerija’.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari