Connect with us

Pregled

Ivona Juka: Pod krinkom umjetničkih sloboda želi se zaustaviti procesuiranje

Published

on

Kakva je budućnost hrvatskog filma? Kako se dijelio novac u HAVC-u? Tko će voditi tu instituciju u budućnosti? Bile su to teme današnjega Poligrafa.

Predstavnike filmaša primio je jučer premijer Andrej Plenković, a tijekom dana idu i u Ured predsjednice.

Zadovoljni su obećanjem premijera da nema demontaže HAVC-a te najavom promjena Audiovizualnog zakona.

Redateljica Ivona Juka u emisiji je ponovno kritizirala upravljanje HAVC-om, predsjednik Društva redatelja Danilo Šerbedžija nudio je svoje objašnjenje i u sve su se uključili predsjednik Upravnog odbora HAVC-a Bruno Kragić i Krešimir Partl, državni tajnik.

Danilo Šerbedžija i Ivona Juka komentirali su slučaj s filmom “15 minuta – masakr na Dvoru” koji je i pokrenuo cijelu aferu o HAVC-u. Šerbedžija je rekao kako je scenarij filma izmijenjen nakon što mu je odobren novac za financiranje. Ponovio je kako je novac vraćen i HAVC kao koproducent izbrisan s odjevne špice.

Juka tvrdi da nije istina da društvo iz HAVC-a nije znalo ništa o filmu. Taj je film u prvom redu govor mržnje, to nije umjetnička sloboda. Hrvatska država nije smjela dati ni lipu za taj film..

Sanja Ravlić bila je na premijeri, aplaudirala je i padala u zanos nad tim filmom, rekla je Ivona Juka.

Upitala je kako je moguće da nakon skandala s “15 minuta masakra u Dvoru” ista producentska kuća – Nukleus od HAVC-a dobiva novih 140 tisuća kuna za koprodukciju srpskog dokumentarnog filma koji Sanja Ravlić obrazlaže riječima da daje odgovor na pitanje zašto je beogradsko kino Zvjezda danas prazno.

Za koju kulturnu svrhu hrvatskog naroda dajemo novac iz proračuna, naglasila je Juka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari