Pratite nas

Kultura

‘Iz ImoCkog s ljubavlju’ – Knjiga Barbare Jonjić ide u tisak

Objavljeno

na

Iz ImoCkog s ljubavlju' Barbara Jonjić
Knjiga - omot
Zbirka kolumni s Brda

Uskoro iz tiska izlazi zbirka kolumni Barbare Jonjić – ”Iz ImoCkog s ljubavlju”, u izdanju Despot Infinitusa.

Iz ImoCkog s ljubavlju nije tek zbirka 48-tjednih kolumni s Brda, objavljenih u razdoblju od prosinca 2016. do prosinca 2017. godine na portalu Narod.hr i Kamenjar.com. Priče su to koje se čitaju u jednome dahu, sa srcem, često i s knedlom u grlu i suzama u očima, a koje protokom vremena nimalo ne gube na svojoj relevantnosti i aktualnosti.

Priče su to pune ljubavi prema obitelji, rodnomu zavičaju, jeziku, običajima, vjeri, ljudima, domovini Hrvatskoj, Bogu… Ukratko – ljubavi za sve nas.

Pred vama su izlistane, u ovoj knjizi koja naprosto pršti od emocija, kroz kolumne pisane na autentičnoj ikavici ponosne Imotske krajine, sva ljubav, ponos, sreća i tuga, sav smijeh i suze, nade i strahovi, te čista, neiskvarena duša vjernoga i vjerničkoga, domoljubnoga hrvatskog puka koji živi na tome području nekadašnje starohrvatske županije Imote.

Barbara Jonjić na ikavici, jeziku kojim je njoj kako i sama kaže prikoslatko govorit ričima babe naše – one su veculeton na glavi i su stočićon pod rukon, toplo i nadahnuto priča o svim važnijim društvenim, političkim, estradnim, aktualnim i povijesnim zbivanjima u zemlji i svijetu, isprepleteno s crticama iz privatnoga života, retrospektivama i sjećanjima iz vlastitoga djetinjstva, odrastanjem na imotskome
kamenjaru.

Emocionalni je to vrtuljak, roller coaster na kojemu proživljavate sav mogući raspon emocija, od smijeha do suza, sreće i tuge, nadanja i razočaranja, očekivanja i skepse, optimizma i strahovanja, dočekivanja i rastanaka… Uz nezaobilaznu i sveprisutnu ljubav, koja sve pokreće, jer samo je ljubav tajna dvaju svjetova, kao što toliko istinito pjeva naš poznati, omiljeni pjevač.

Iz predgovora Tomislava Zbožineka

 

Barbara Jonjić: Pupi dični, dični kolovođa Srba, crta nami šta Srbina češe i boli

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

STARA MAJKA DUGO SAMA

Objavljeno

na

Objavio

Pred očima često slika
Stare majke u suzama
Čeka djecu iz tuđine
A tuga joj srce slama

Stara majka dugo sama
U društvu joj samo ptice
Do zemlje se pogurila
Naborano staro lice

Svud po svijetu djeca rade
I susjedi isto tako
Do dućana treba otić
A njoj jadnoj nije lako

Zbog toga i djeca pate
Teški dani duge noći
Glavna tema među njima
Ko će kada kući poći

Poslije mise u bitriju
Popije se koje piće
Međusobno svi se tješe
Jednog dana bolje bit će

Nostalgija kad te stisne
Moraš koju i popiti
U mislima samo jedno
Što će doma s majkom biti

Autor: Ivan Čuljak

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Otvoren natječaj za 20. Mediteran Film Festival

Objavljeno

na

Objavio

Otvoren je natječaj za prijavu dokumentarnih filmova za 20. Mediteran Film Festival, koji će od 21. do 24. kolovoza 2019., biti održan u Širokom Brijegu. Na natječaju mogu sudjelovati autori dokumentarnih filmova iz 22 mediteranske zemlje koji svoje prijave pošalju do 20. svibnja 2019. godine.

Mediteran Film Festival dijeli filmove u natjecateljskom programu u dvije kategorije – selekciju kratkog dokumentarnog filma, u trajanju do 30 minuta, te selekciju dugog dokumentarnog filma, u trajanju više od 30 minuta.  Selektor festivala pregledat će sve filmove koji budu poslani najkasnije do 20. svibnja 2019. i čija prijava bude ispunjavala sve zadane uvjete.

O najboljima će za vrijeme 20. MFF-a odlučivati šesteročlani međunarodni žiri, koji će ocjenjivati filmove iz obje selekcije te tako dodijeliti MFF projektor u dugometražnoj, odnosno kratkometražnoj selekciji. Treću nagradu, tradicionalno, svojim glasovima za omiljeni film dodijelit će publika Festivala.

Detalji s uvjetima prijave, kao i sama prijavnica, nalaze se na službenoj web stranici Festivala (www.mff.ba).

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari