Pratite nas

Naši u svijetu

Iz Japana dolazi nova gospodarska kriza za cijeli svijet!?

Objavljeno

na

O Japanu najviše slušamo zbog sukoba s Kinom i Tajvanom oko otoka. Prije toga su bili aktualni potres, tsunami i Fukushima. Fukushima je brzo zataškana iako sigurno i dan-danas ispušta radijaciju u zrak. Ali to je nepoželjna tema u medijima jer pokazuje nesposobnost nuklearne industrije pa i japanske vlasti. O zdravstvenim posljedicama ne treba ni trošiti riječi. Mit o japanskoj disciplini se u Fukushimi pokazao kao sve samo ne to.

U tekstu The Diplomat-a od 30/10/2012 Anthony Fenson, autor, se pita slijedeće: “Zaboravite Europu, da li je stvarna dužnička kriza u Japanu?” Još jedno dobro pitanje je: je li Japan zemlja rastućeg duga osim toga što je Zemlja izlazećeg sunca?

[dropcap]K[/dropcap]riza u Japanu prvo će pogoditi Kinu. Kako je najveći dužnik Kini zapravo SAD, samo je pitanje vremena kad SAD više neće imati sredstva za vraćanje duga. Amerikanci će masovno tiskati novac(kao što to trenutno rade Japanci) i u tom trenutku će novac diljem svijeta postati bezvrijedan. Tržište u SAD-u i svim državama koje o njima ovise (čitaj EU) doživjet će slom. To se odnosi i na nas Hrvate koji smo jednostavno morali postatio dio EU.

Napokon se dogodilo najgore, počela je nova gospodarska kriza. Ovaj put izvor nije SAD, već Japan. Ekonomisti već čupaju kosu jer pokušavaju otkriti glavni uzrok apsolutnog pada burze u Japanu. Naravno, nije tako jednostavno jer razloga je mnogo, a posljedica je još više i zahvatit će cijeli svijet. Tko se nije pripremio, čeka ga još jedno jako turbulentno razdoblje na slobodnom tržištu. Nismo se ni izvukli iz svega što je donijela gospodarska kriza 2008. godine, a već se sprema nova, možda gora od prethodne. Ovo bi mogao biti uvod u sustavni kolaps biblijskih proporcija. kriza

Ne tako davno, Japan je bio treća gospodarska sila svijeta i endemski primjer države koja je dužna samoj sebi. Njihov koncept zaduživanja bio je revolucionaran za trenutak kada je bio uveden, ali je bio zasnovan na tome da se japanski državni vrh zadužuje isključivo kod domaćih banka. Problem takvog sustava je taj da može preživjeti dok banke koje posluju na njihovom tržištu imaju otkud crpiti novac. Još jedan značajan problem je što se japanska ekonomija temeljila na izvozu vrlo kvalitetne i skupe robe. Japan je bila obećana zemlja za  tehnološki sektor te za sve one koji su htjeli proizvoditi vrhunske proizvode. Sve od robota do najboljih štapova za pecanje se proizvodilo u Japanu. Teško je reći da li je prvo japanskim bankama ponestalo novca ili je prvo pala potražnja za njihovim proizvodima jer je to kao da pitate, što je došlo prije, kokoš ili jaje. Ipak, kad se srušilo jedno, srušilo se i drugo.

Da pojasnimo. Država specijalizirana na izvoz ovisi o potražnji iz ostatka svijeta i jeftinoj sirovini za proizvodnju robe. Manjka li jedno od toga, državne financije padaju u ponor. Kada je zbog gospodarske krize krahirala kupovna moć srednje klase diljem svijeta, pala je i potražnja za luskuznim japanskim proizvodima. Kako je gospodarska kriza započela s bankama i njihovim suludim kreditima koje su pljačkale građane diljem svijeta, slatka osveta tržišta je bila da banke nisu imale od koga uzimati novce. Kada banke nisu imale novac, nisu mogle ni posuditi Vladama koje zato nisu mogle plaćati ljude u javnim službama pa ni oni koji su radili u državnim služama nisu imali za otplatu rate kredita i tako u krug. Kako su i banke u Japanu velikim dijelom ovisne o kapitalu drugih banaka(uobičajno je da je jedna banka vlasnik druge), nisu imale otkud posuditi svojoj Vladi, a istovremeno se sve manje naručivala roba iz Japana. Jako jednostavno za objasniti, ali jako teško za ispraviti.

Ono što nas sad čeka je prelijevanje ove katastrofe na cijelu Aziju. Zbog geografske blizine, slom Japana će sigurno utjecati na SAD i Kinu. Kina je izvor jeftinih sirovina za cijeli svijet i naravno da će slom japanske burze utjecati na njihov izvoz. Kad se to dogodi, i Kini će značajno pasti BDP, a to znači da će zaduživanje kod Kine postati teže i skuplje. Kako je najveći dužnik Kini zapravo SAD, samo je pitanje vremena kada SAD više neće imati sredstva za vraćanje duga. Amerikanci će masovno tiskati novac(kao što to trenutno rade Japanci) i u tom trenutku će novac diljem svijeta postati bezvrijedan. Tržište u SAD-u i svim državama koje o njima ovise(čitaj EU) će doživjeti slom. To se odnosi i na nas Hrvate koji smo jednostavno morali postatio dio EU.

Mnogi su proricali ovakav kolaps i zbilja je nevjerojatno da mediji diljem svijeta o ovome šute, što je jasan pokazatelj da Amerikanci žele sakriti sve što bi njima moglo donijeti probleme. Pod tepih guraju stvari koje će dovesti svijet do apsolutnog rasula. Je li ovo početak kraja?

LeoBuljan/advance/dnevno/

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Ovdje je na zrnu Očenaša zakucalo srce Domovine…

Objavljeno

na

Objavio

Misli jedne mlade djevojke iz hrvatske dijaspore

 
Danas, kao i svake godine 18.11. prisjećamo se žrtve grada Vukovara. Svi mi  danas se sjetimo izraziti naše suosjećanje s patnjom onih koji tu bol nose i svaki drugi dan u godini i to već 26 godina.
 
No na današnji dan svi dišemo istim ponosom i domoljubljem. Svi zajedno osjećamo bol i tugu zbog naših dragih poginulih branitelja, ubijenih i progonjenih stanovnika Vukovara, kćeri i sinova, majki i očeva, baka i djedova, braće i sestara…
 
Srca nam se stežu pri govorima Siniše Glavaševića i svi se sjećamo tog strašnog zločina koji je počinjen nad hrvatskim narodom. Danas se sjećamo. A sutra? Doći će sutrašnji dan i opet će se zaborav koji nam se nameće ušuljati u svakodnevnicu. Pravda i istina opet će čekati godinu dana da je se prisjetimo. Pravit ćemo se da se ništa nije dogodilo.
 
Ne postoje naši dragi i hrabri branitelji, ne postoje žrtve, ne postoje nepronađena zaklana tijela!
 
Dogodio se samo papir i sporazum. A dogodile su se i kuće i slobode i radna mjesta onih koji su za te zločine trebali odgovarati.
 
Zaborav na Vukovar  zaborav je identiteta,  povijesti, branitelja i njihovih obitelji. Vrijeme je da svi uništeni i oskvrnjeni Domovinskim ratom dožive pravdu i utjehu prije nego im nada umine.
 Mi danas nismo svjesni koliko smo sretni što imamo svoju Domovinu. Što možemo slobodno i bez straha reći da smo Hrvati i da volimo naše i poštujemo tuđe.
 Neka današnji dan ostavi malo gorčine i težine da nas podsjeti i da nas bude dovoljno sram što tako bahato životarimo.
 
 Pitamo se ima li smisla, ima li nade.
 
 Ja znam da većina nas koji smo sudjelovali na susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru može posvjedočiti da ima smisla! Sve što su ljudi prošli i proživjeli u tom gradu i naši hrabri branitelji. Ima smisla! Jer mi smo ta Hrvatska za koju su se oni borili, za koju su dali život.
 
Kaže se: naša osveta bit će osmjeh naše djece.
 
Prisjetimo se sada te strašne godine 1991… Sjetimo se kolone stanovnika koji su tako hrabro ostali do kraja u svom gradu. Sjetimo se njihovih suza, njihove patnje i boli.
 
I sada se sjetimo mladeži koja je 30. travnja 2017 sa memorijalnog groblja pješačila u koloni do dvorca Eltz gdje se održalo euharistijsko misno slavlje. To je bila kolona nasmijane, vesele mladeži puna nade i vjere. Cijelim se putem pjevalo, molilo i slavilo Krista! Bio je to susret sa živim Isusom, tajnom Njegove ljubavi i žrtve za nas. Ta mladež je nada Hrvatske koju su sanjali svi koji su iz ljubavi prema domovini žrtvovali svoje živote, da bi mi danas mogli uživati u slobodi.
 
Nama je jasno, da nismo bili u običnom gradu nego u gradu žrtve, u gradu heroja! I zato budimo i mi turbo vod i gradimo tu našu voljenu domovinu.
 
Volimo tu našu grudu! Kopati ćemo po njoj, hraniti se njome i blagoslivljati ju!
 
Krist je naša nada i mi smo vjera živa! Isuse povedi me svojim putem, vrati me mojem domu. Za Hrvatskom mi srce žudi. Evo me Gospodine, mene pošalji.
 
Zapamtite Vukovar! Danas, sutra, zauvijek.
 
 
Magdalena Ivošević
studentica
Frankfurt am Main, 18.11.2017.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari