Connect with us

Hrvatska

Iz Ministarstva objasnili kako do covid-potvrde

Objavljeno

-

Ilustracija/arhiva

Ministarstvo zdravstva otkrilo je kako do digitalne covid-potvrde, tzv. covid-putovnice mogu osobe koje su se cijepile, ali nisu upisani u registar eCijepih.

Svi koji su se cijepili protiv covida, imaju negativan test ili su pak preboljeli covid u proteklih šest mjeseci, mogu od početka lipnja dobiti digitalne potvrde o cijepljenju, testiranju i preboljenju.

Iz Ministarstva zdravstva stiglo je pojašnjenje što trebaju učiniti oni koji su se cijepili, ali nisu upisani u registar eCijepih.

”Ukoliko se pokaže da se netko od cijepljenih građana ne nalazi u registru, molimo ih da se s kartonom i potvrdom o obavljenom cijepljenju jave liječniku ili zdravstvenoj ustanovi gdje je obavljeno cijepljenje kako bi se obavio naknadni upis građana u popis cijepljenih osoba”, ističu iz Ministarstva.

Potvrde u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva koje je registrirano na području Europske unije, mogu se dobiti putem portala e-Građani ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje diljem Hrvatske, osim na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu gdje se potvrde ne izdaju – Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova.

A jesu li vaši podaci o cijepljenju ispravno evidentirani možete provjeriti na Portalu zdravlja.

Što se tiče potvrda o preboljenju, ona se izdaje osobi koja je preboljela covid-19 i to 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu. Takva potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu.

Potvrda o preboljenju ne izdaje se na temelju brzog antigenskog testa. (N1.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari