Pratite nas

Politički rentgen

IZ PORAZA DO POBJEDE – NE BUŠ VIDEL, BELI ZAGREB GRAD

Objavljeno

na

Nakon jučerašnjeg dana nabijenog emocijama, čuđenjem, nevjericom i suzama zbog još jedne nepravde, došlo je vrijeme trezvenog promišljanja i realne analize novonastale političke situacije u kojoj više ništa ne bi trebalo biti isto ni usporedivo s jučer, ili s proteklim razdobljem.

[ad id=”93788″]

Inzistiranje na svenacionalnom zajedništvu, na otriježnjenju hrvatskih politika, na koordiniranim odlukama bitnim za nacionalne interese Domovine donijelo je i prve rezultate. Zajednička odluka Predsjednice i Tima Oreškovića o zabrani ulaska Šešelja u Hrvatsku slijedećih 20 godina, državnička je odluka koja kao temelj mora imati refleksiju na sve buduće odnose sa susjednom Srbijom. Ne ćemo sada tjerati mak na konac i tvrditi kako je ova državnička odluka zakašnjela, kako se s punim političkim legitimitetom mogla donijeti i puno ranije. Važna je to odluka kao politički smjerokaz budućih odnosa čistih računa.

Agresivna, četnička srpska politika prema Hrvatskoj koju danas vode najbliži ideološki suradnici notornog Vojislava Šešelja, nalazi se pred realnim slomom. Iako se čini kako su kvalifikacije iz presude   kupljenog suca Atonettija olakšanje za vladajuću četničku oligarhiju u Srbiji, zapravo su sve činjenice četničkog pokreta i orgijanja po prostorima bivše Jugoslavije, a najviše po prostorima Hrvatske, ponovo otvorena pitanja za cjelokupnu europsku i svjetsku javnost.

Može li i zaslužuje li Srbija pod ovakvim političkim, četničkim  vodstvom ravnopravno konkurirati za brzi ulazak u EU? Mogu li prvi suradnici Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića biti garancija Srbije kao jedne uljuđene europske zemlje? Ostavimo po strani sudske pravorijeke, koji usput rečeno u ukupnosti zbroja sudskih presuda ne idu nikako u prilog Srbiji ni trenutnom političkom vodstvu Srbije. Bitan je taj mentalni sklop srpskih politika, bitno je to poturanje pod tepih zločinačkih djela, prekrivanje prašinom stvarnih, današnjih i bivših političkih ciljeva stvaranja velike Srbije, plana kojega Šešelj naziva besmrtnim. Ne može jedna nepravomočna presuda i vječno laganje srpskom narodu sakriti istinu. Ne mogu oni koji su bili i ostali ideolozi velike Srbije oprati svoju savjest za sve zločine počinjene sa srpske strane na temelju ove kupljene presude koja će vjerojatno ostati kakva je!

 Očekuje se brza smrt Vojislava Šešelja. Smrt Vojislava Šešelja, koji je navodno teško bolestan, događaj je koji trenutno najviše odgovara vladajućoj srpskoj politici. Bez Šešelja nema ni žalbenog postupka i u tom slučaju, čini se da je sudac Antonetti učinio veliki ustupak vladajućoj oligarhiji u Srbiji. Ali to se samo čini u nizu spletki velikosrpske politike potpomognute močnim sponzorima dijela međunarodne zajednice.

Ne mogu Vučić i Nikolić, Dačić i ostali apologeti velikosrpstva baštiniti katarzu iz ove jadne sudske namještaljke koja postaje pročitana dječja priča i najnaivnijim političkim analitičarima.Ne mogu si ovom nepravomočnom presudom oprati krvave ruke!

Na dan kada je Šešelj pušten iz Haškog pritvora, navodno zbog smrtne bolesti, znalo se da je presuda već napisana, a onaj koji je presudu napisao znao je zašto je napisao osobađajuću presudu Šešelju . „Bio je zadužen“ za takvu presudu, a zadužili su ga oni koji žele političku nestabilnost na ovim prostorima iz geostrateških interesa, oni koji ne žele Srbiju u EU, koji ne žele Srbiju u NATO paktu, oni koji nekim novim unutarnjim balkanskim ratom žele ovladati ovim geostrateškim prostorom u jeku ugroza od masovnog preseljenja islamskog naroda. Želi li Srbija iskreno u EU? Ne! Oni su jednom nogom u EU, a drugom nogom u Rusiji? Žele li u NATO? Ne! I u tome su svi odgovori!

Nema pametne države u Europi i Svijetu koja bi odbila članstvo u NATO paktu, ako iza toga ne stoji ozbiljna politička pozadina. NATO je obrambeni kišobran, garantira lojalnost i vojnu sigurnost zemljama članicama, garantira vojnu opremljenost, razvoj vojne industrije i garantira branu nekim novim hladnoratovskim podjelama. Odbijanje Srbije članstva u NATO savezu trajno otvara mogućnost Rusiji za intervenciju na ovim prostorima, ostavlja mogućnost Rusiji za pomoć tobože ugroženoj „srpskoj nejači“ i prvoslavnoj braći. Sjetimo se Krima!? Zadatak pravoslavne braće je destabilizirati ovaj prostor, destabilizirati već destabiliziranu BiH, destabilizirati Hrvatsku. Krajnji cilj ove politike Srbije poklapa se s geostrateškim interesima Rusije, a to je ovladati Jadranskim morem preko kojega se cijelu povijest prelamaju geostrateški interesi svih velikih sila.

Zabrana ulaska Šešlja u Hrvatsku slijedećih 20 godina zapravo bi trebala biti simbolična zabrana ulaska opisane politike na prostore Hrvatske! Zabrana ulaska politika koje se nisu odrekle destabilizacije Hrvatske, koje se nisu odrekle stvaranja vječne Velike Srbije. Simboličan represivni korak hrvatske politike prema četniku Šešelju mora se nastaviti prema svim apologetima četničke politike koji su se uhljebili u vrhovima hrvatske politike bili oni Srbi ili Hrvati veleizdajnici. Hrvatske vlasti moraju doći do koncenzusa glede ovih pitanja od prvorazrednog nacionalnog interesa i moraju poduzeti odgovarajuće korake. Zakon o aboliciji treba pod hitno revidirati i abolirane četnike ili srpske pobunjenike treba ukloniti iz javnog života hrvatske klasičnom lustracijom. Ne smije se tolerirati aboliranim četnicima i veleizdajnicima da mjesečno jednom idu na noge četnicima Nikoliću i Vučiću na svojevrstan antihrvatski brifing.

Hrvatska nacionalna politika treba novu strategiju odnosa sa Srbijom. Ako mi u Hrvatskoj, spriječimo gospodina Crnoju na putu prema tituli ministra branitelja, zbog krive adrese ili par stotina kuna duga, kako onda možemo tolerirati klasične četnike i vjerojatno ratne zločince na čelu srpske politike u Srbiji ? Kako iste takve abolirane četnike možemo tolerirati u vrhovima hrvatske političke vlasti? Kako iste takve abolirane pobunjenike Hrvatska država može financirati u klasičoj antihrvatskoj propagandi u srcu naše Domovine?

Hrvatska politika zaštite nacionalnih interesa mora dobiti nove temelje, a ova oslobađajuća presuda Šešelju alarmantna je opomena da je krajnji čas oformiti „Ministarstvo domovinske sigurnosti“  koje će po uzoru na Izraelski model proanalizirati do zadnje kapilare svaku osobu koja konkurira za službenika u javnoj upravi.

Bez obzira čeka li Šešelja brza smrt, bez obzira izašao on na izbore s Radikalnom strankom ili ne, Srbiju čeka neminovan politički i ekonomski slom. Srbiju u bolju europsku budućnost ne mogu voditi loši ljudi s hipotekama zločina, a u mogućem slomu Srbije, Srbija uvijek pribjegava ekstremnim rješenjima što je opće i dobro poznato iz daleke i recentne povijesti. Huškači i proizvođači „građanskih ratova“ već su na startnim crtama u Srbiji, BiH i Hrvatskoj i toga Hrvatska politika treba biti duboko svjesna.

Uništavanje hrvatskih vojnih i sigurnosnih resursa u Hrvatskoj nije slučajno, kao što ni puštanje Šešelja i ova kupljena presuda nije slučajna. U politici se ništa ne događa slučajno, a poglavito ne ovako veliki događaji!? Uništavanje hrvatske ekonomije i svih institucija nosivih stupova hrvatske državnosti nije se dogodilo slučajno!

[ad id=”93788″]

Hrvatska politika treba biti svjesna ovih proiciranih ugroza i mora poduzeti odgovarajuće korake u zaštiti nacionalnih interesa u zajedništvu s partnerima u EU. Konfliktna Srbija nije potrebna EU kao dodatni uteg usred svih ovih globalnih političkih previranja. Hrvatska politika ne treba voditi agresivnu i neprincipijelnu politiku prema Srbiji! Hrvatska politika mora i treba prvenstveno voditi prijateljsku politiku prema svom narodu i prema našoj Domovini, a model takve politike odredit će i preciznu pragmatiku prema konfliktnim susjedima.

I na kraju poruka Šešelju: “Beži………………………….ne  buš videl, beli Zagreb grad“!

Kazimir Mikašek-Kazo/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politički rentgen

Kazimir Mikašek-Kazo: Umjesto sezone kiselih krastavaca, čeka nas užareno političko ljeto!

Objavljeno

na

stockphoto

U svibnju 2020., u mjesecu obilježavanja najveće povijesne tragedije hrvatske nacije svjedočimo novom oživljavanju razdora u hrvatskom društvu i još dubljem ukopavanju u ideološke rovove kao da nam nije dovoljan COVID-19, potres u Zagrebu, prijeteća ekonomska kriza i nepredvidiva ugroza zdravlja nacije koja se objektivno prognozira u jesenskim danima. Čini se da smo nacija koja slabo pamti, a brzo zaboravlja vremena kada smo zahvaljujući zajedništvu stvarali i stvorili Hrvatsku? Tuđmanove pomirbe na koju se mnogi pozivaju nema ni u tragovima, o čemu nam svjedoče sve žešće ideološke podjele koje će dodatno zagrijati vrelo političko ljeto 2020.

Na lijevom političkom spektru događa se ujedinjenje ljevičara i liberala koji će se u dva bloka po sistemu „dvije mreže love više glasova nego jedna“, suprotstaviti HDZ-u na parlamentarnim izborima i nema nikakve sumnje da će se taj tip zajedništva na lijevom spektru dogoditi i polučiti realno očekivane rezultate. U stvari, politički entiteti na lijevom političkom spektru nikada nisu ni bili na smrt posvađani da ne bi zbog osobnih i partitokratskih interesa pomirili tekuće foteljaške razmirice. Svi oni zajedno imaju jedan snažan motiv, a to je maknuti HDZ s pozicije vlasti pod svaku cijenu, što je sasvim legitimno i politički opravdano, što konačno i jeste uloga oporbe.

Istovjetni procesi  okupljanja događaju se na desnom političkom spektru, a najnovije približavanje Zlatka Hasanbegovića kao jedinog istaknutog ideologa desnice pokretu Miroslava Škore, dat će dodatni vjetar u leđa Mostu, Suverenistima, Željki Markić i još nekima s pravaške scene za realizaciju projekta okupljanja u široku desnu platformu što im nije uspjelo prije izbora za zastupnike u EU parlamentu. Ostaje za vidjeti jesu li iz tog iskustva akteri desnice nešta naučili i pred njima je ispit vlastite savjesti i vrijeme stvaranja onakvog političkog programa oko  kojega bi se mogli svi okupiti. Kod njih vjerojatno ni na temi političkog programa ne bi trebalo biti većih razlika, a prema onome što se može iščitati iz pojedinačnih nastupa lidera desnice, fokus će se svakako staviti na ustavne promjene i promjene potrošenog i neučinkovitog izbornog zakona koji projicira političku nestabilnost i jačanje korupcije  nakon svakih izbora. U tom kontekstu potrebno je napomenuti da je koncept ustavnih promjena i promjena izbornog zakona prema modelu „Hrvatska jedna izborna jedinica“, detaljno razradio Ante Đapić u suradnji s vrhunskim znanstvenicima u svojim „Vukovarskim tezama“ što je zapravo politička platforma njegove stranke Desno.

Ono što je neupitno, ulaskom Hasanbegovića u savez sa Škorom taj blok je snažno percepcijski zaokrenuo u desno, sužavajući si prostor utjecaja na politički centar.

Oko svjetonazorskih prijepora kao što su zaštita života od rođenja do smrti, Istanbulske i Marakeške konvencije,  olakšavanja referendumskih inicijativa, (ne)rada nedjeljom, izjednačavanja komunističkog i fašističkog režima, revizija povijesti i sličnih tema svi akteri desnice uglavnom imaju isto mišljenje. Ukoliko ih ubačeni gremiji razdora ne uspiju elementarno posvađati, za očekivati je da će ovaj puta ujedinjenje desnice uspjeti. I oni imaju podjednako jak motiv maknuti HDZ s vlasti, možda još i jači nego što to ima ljevica, pa tako ispada da su ljevica i desnica u svojevrsnoj koaliciji protiv HDZ-a s različitih svjetonazorskih pozicija ali s istim ciljem, što nikako ne ide na ruku HDZ-u! U koaliciji su N1 TV i Bujica iako se organski ne podnose, tako da politika u Hrvatskoj umjesto umijeća mogućeg postaje umijeće nemogućeg!

HDZ se nalazi između čekića i nakovnja, a otegotna okolnost mu je i u tome što desna frakcija u HDZ-u nakon izgubljenih unutarstranačkih izbora samo prividno miruje i u datom trenutku sigurno će se  aktivirati s već poznatim argumentima protiv Andreja Plenkovića. Oni sigurno nisu odustali od preuzimanja HDZ-a iako su im svi dosadašnji pokušaji propali, a HDZ mogu preuzeti jedino micanjem Andreja Plenkovića i to ako ovaj izgubi parlamentarne izbore, ili ako ne bude u poziciji  relativnog pobjednika ispregovarati parlamentarnu većinu.

Mogući Plenkovićev plan ulaska u veliku koaliciju kao krajnja politička nužnost dovelo bi do još većeg raskola u HDZ-ovom biračkom tijelu, jer velike koalicije ne može biti bez značajnih svjetonazorskih ustupaka ljevici. Tu se svakako radi o zakonskoj zabrani pozdrava „Za dom spremni“ u svim oblicima, odustanak od bilo kakvog izjednačavanja fašizma s komunizmom, aktivacija rodne ideologije na temelju Istanbulske konvencije, nedjelja kao radni dan, Vatikanski ugovori, a ono što je najvažnije jest podjela resora i osnovnih poluga vlasti. Svakako je važno pitanje tko bi u takvoj konstelaciji političkih snaga bio predsjednik Hrvatske vlade? Relativni pobjednik izbora? Tko će to biti? Na ta pitanja je doista teško odgovoriti?

Uspoređivati novu moguću veliku koaliciju kao nužnost zbog prijeteće ekonomske krize koja je pred nama, s Vladom nacionalnog spasa u vrijeme Domovinskog rata nema baš nekog smisla, jer je u to vrijeme predsjednik Tuđman kao predsjednik HDZ-a ipak vodio glavnu riječ oslanjajući se na ustavne ovlasti koje je crpio iz svog polupredsjedničkog mandata. Dakle, HDZ je u toj situaciji bio u dominantnom položaju, a u kavom će položaju biti nakon ovih izbora teško je predvidjeti. Ukoliko SDP sa ujedinjenom ljevicom bude relativni pobjednik parlamentarnih izbora pod svaku će cijenu pokušati izbjeći veliku koaliciju, a da su sposobni stvoriti većinu već su dva puta dokazali. Svi preletači koji su preletjeli HDZ-u kada im je to bilo oportuno vratit će se u svoje staro prirodno lijevo jato.

Ukoliko se desnica ujedini i ukoliko svoj rast bude temeljila na projiciranom programu, usput raspirujući žestoku konfrontaciju s Plenkovićem i Bernardićem na potki sintagme HDZ=SDP, mogli bi silno naštetiti HDZ-u što se već dogodilo na izborima za EU parlament kao i na predsjedničkim izborima. U građenju svojih politika na čelu s „dirigentom“ Škorom desnici silno odgovara Zoran Milanović na Pantovčaku i već sada se vidi da su „slučajni“ ispadi predsjednika Milanovića rezultirali rastom popularnosti desnih političkih snaga i potakli ih na ujedinjenje. Danas je malo jasnije zbog čega Miroslav Škoro u drugom krugu nije podržao Kolindu Grabar Kitarović?

Izjave Miroslava Škore u kuloarima  da je nakon izbora spreman na razgovore i koaliciju sa HDZ-om, čini se najobičniji su spin da bi privukao što veći broj neodlučnih HDZ-ovih birača, a istu je taktiku upotrijebio i na predsjedničkim izborima. Ono što doznajemo iz krugova bliskih Škori, Hasanbegoviću, Mostu i Suverenistima, jest činjenica da koalicija s Plenkovićevim HDZ-om apsolutno ne dolazi u obzir i oni to s gnušanjem odbacuju! Jer o tom pitanju se neće pitati samo Škoru, već i ostale smrtne Plenkovićeve neprijatelje? Još je legitimnije pitanje bi li Plenković išao u koaliciju sa snagama u kojima je važan čimbenik  Most kao dokazani rušitelj HDZ-ovih vlada? Gotovo izvjestan priključak Nine Raspudića Mostu dodatno usložnjava situaciju! Jer dobiti veliki broj mandata na platformi blaćenja Plenkovića i HDZ-a, a nakon toga s njima ići u koaliciju bilo bi pravo samoubojstvo iz zasjede i prijevara svojih birača. Upravo protiv takve prijevare birača desnica se danas navodno žestoko bori!

Cilj desnice je razbiti HDZ, uzeti im što više mandata, učiniti HDZ relativnim gubitnikom izbora, na taj način srušiti Andreja Plenkovića nakon što su srušili predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, a onda u tim okolnostima pregovarati s nekim novim, lustriranim HDZ-om na čelu s nekim iz HDZ-ove desne frakcije. Pri tome, uopće im nije važno što će u Banske dvore zasjesti ljevica, jer oni između ovog HDZ-a i SDP-a ne vide nikakvu razliku. U tom strateškom planu dirigent Škoro i njegov orkestar svakako računaju na pomoć HDZ-ove desne frakcije, a čak su im uputili i otvoreni poziv za suradnju, raspirujući na taj način još veći sukob unutar HDZ-a.

Udružena desnica, ako se udruži, računa da moguća Bernardićeva vlada neće trajati ni dvije godine, jer SDP je dva puta znao osvojiti vlast i formirati parlamentarnu većinu, ali nikada nije znao tu vlast zadržati barem dva mandata, pa je teško objektivno vjerovati da će to znati s Bernardićem na čelu  usred velike ekonomske krize kakva nam prethodi. Vjerojatno će doći do velikih svjetonazorskih sukoba, možda i do socijalnih nemira i u toj revolucionarnoj atmosferi će se stvarati nova konzervativna snaga u Republici Hrvatskoj. Nakon pada Plenkovića u HDZ-u i nakon pada SDP-ove Vlade stvorit će se nova velika Domoljubna koalicija s novim vodstvom HDZ-a, koja računa uvjerljivo pobijediti na prijevremenim parlamentarnim izborima. Na pitanje kako će u tim političkim previranjima proći Hrvatska i hrvatska nacija općenito, teško je dati bilo kakav suvisli odgovor?

U svim ovim kalkulacijama izgledno je da će „dirigent“ Škoro sa svojim desnim orkestrom ostati u dubokoj hladovini oporbe, a iz te pozicije neće moći izvršiti ni jedno svoje predizborno obećanje, kao što to nije mogao ni prije, jer je izgubio predsjedničke izbore. Predizborna kampanja je i inače rezervirana za hrpu nerealnih obećanja koja u pravilu ostaju mrtvo slovo na papiru.

Umjesto sezone kiselih krastavaca i bezbrižnog odmora od rata s COVIDOM-19, čeka nas užareno političko ljeto u kojemu će, čini se, HDZ-u biti najužarenije. Možda ipak postoji neko čarobno cjepivo u HDZ-ovom laboratoriju protiv ovog političkog bunila za koje mi analitičari još nismo čuli?

Kazimir Mikašek-Kazo

 

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politički rentgen

Kazimir Mikašek-Kazo: Hoće li Zoran Milanović izazvati ustavnu krizu?

Objavljeno

na

Dvojica veterana Domovinskog rata, predsjednik Zbora udruga gardijskih brigada Krešimir Maretić i predsjednik Udruga specijalne policije Goran Maras u znak potpore ratnim suborcima HOS-a odjenuli su majice sa znakom udruge HOS-a i gotovo cijelo vrijeme obilježavanja 25. obljetnice VRO Bljesak bili su na svečanoj pozornici gotovo rame uz rame Andreju Plenkoviću i ostalim uzvanicima. Slike govore više od tisuću riječi! Tim nadasve ljudskim i domoljubnim činom dali su znakovitu potporu braniteljima HOS-a, ali isto tako su dali legitimitet   predsjedniku Hrvatske vlade Andreju Plenkoviću koji je iz poštovanja i pijeteta prema braniteljima i svakoj žrtvi Domovinskog rata pokazao državničko ponašanje ne praveći nikakvu razliku. Nije mu palo napamet da ih ukloni iz svoje blizine!

Nasuprot tome, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je to u svom stilu doživio kao neviđenu provokaciju i demonstrativno je okrenuo leđa ovoj dvojici veterana Domovinskog rata, cijelom državnom vrhu i svim braniteljima ma gdje bili. Bez ove dvojice branitelja koji svojim likom i djelom simboliziraju otpor velikosrpskom ekspanzionističkom fašizmu ne bi bilo ni Republike Hrvatske niti državnog vrha Republike Hrvatske, niti predsjednika Milanovića. Siguran sam da se i danas Vučiću, Dodiku i ostaloj bulumenti stisne knedla u grlu ( da ne kažem nešta drugo), kada bace pogled na ovu dvojicu hrvatskih ratnika.

I dok im se gotovo cijela Hrvatska kao i svim braniteljima  sa zahvalnošću klanja i odaje počast kroz legitimno izabrane vlasti, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović proglašava ih  provokatorima i u najmanju ruku ustaškim nostalgičarima? Možemo li uopće zamisliti neku novu ratnu ugrozu u kojoj bi Zoran Milanović zapovijedao obranom Republike Hrvatske? Danas se čini da je to nemoguća misija, jer čini se, Zoran Milanović za razliku od predsjednika Tuđmana ne bi imao kome zapovijedati. Ostao je sam, general bez ratnika! Povjerenje je toliko narušeno da Zorana Milanovića ogromna većina braniteljske populacije uopće ne doživljava kao svog predsjednika, a nekmoli kao vrhovnog zapovjednika?

Postavlja se opravdano pitanje radi li se ovdje o nekom asocijalnom poremećaju u glavi Zorana Milanovića uzrokovanog tko zna kakvim kemijama ili je ovo neronovska piromanija razbuktavanja razdora na tragu njegovog obećanja „ imat ćete pakao“? Danas je Zoran Milanović za razliku od jučer , a to dokazuje iz dana u dan, institucionalno toliko jak da doista Hrvatskoj može prirediti pravi pakao ako mu je to cilj, ako je to cilj gremija koji su ga doveli na Pantovčak. Nažalost među tim gremijima je nesuđeni predsjednik Miroslav Škoro i dobar dio ostrašćenog desnog političkog spektra koji su danas direktno suodgovorni za izbor Zorana Milanovića pa se uzaludno post festum posipaju pepelom.

U rukama Zorana Milanovića danas su takvi politički alati i direktne ustavne ovlasti da nam doista može prirediti pakao i stvoriti ustavnu krizu u Republici Hrvatskoj. Danas, kada je udružena ljevica u koaliciji sa  radikalnim snagama s desnog političkog spektra demonstrativno protiv parlamentarnih izbora u srpnju mjesecu, Zoran Milanović bez pardona može iskoristiti svoju ustavnu ovlast, ne raspisati izbore pod izlikom da za izbore nema uvjeta zbog COVIDA-19. Upravo to ljevica i desnica danas tvrde i priželjkuju, svatko iz svojih partitokratskih razloga, vršeći pritisak na Milanovića da učini upravo to!

Osim toga, ako bi se izbori i održali u ustavnim rokovima veliko je pitanje kome bi Zoran Milanović dao mandat za sastavljanje parlamentarne većine s obzirom da se između HDZ-a i SDP-a, čini se, s pravom očekuje mrtva izborna utrka? Dakle, mi ćemo na javnoj sceni imati COVID-19 protiv kojega srednjoročno nema lijeka ni cjepiva, a uz to ćemo imati i tešku gospodarsku krizu možebitno začinjenu izazvanom ustavnom krizom! Nije li to plodno tlo za „pakao“ iz Milanovićevih sintagmi o slučajnoj državi i slučajnom narodu, nije li to na tragu onih snaga koje silno žele neki novi region i koji Hrvatsku nisu nikada doživljavali kao povijesnu činjenicu? Nismo li mi dolaskom Zorana Milanovića na Pantovčak već sada na debelom tragu dekonsolidacije Hrvatske kao države i ne prijeti li nam već danas gubitak svega onoga što smo krvlju branili?

Urotničke tragove ovakvog scenarija treba potražiti u posljednjih pet političkih godina političkog života u Republici Hrvatskoj, kada se pred našim očima pod Milanovićevom palicom događalo  uništavanje svakog oblika suverenističke misli i konzervatizma, a rušenje Kolinde Grabar Kitarović i instalacija Zorana Milanovića samo je pretposljednji čin te prave drame. Posljednji čin te drame dogodit će se ako ljevici potpomognutoj onim snagama poglavito s desnog političkog spektra pođe za rukom srušiti HDZ i Andreja Plenkovića i dovesti Milanovićevu ljevicu u Banske dvore po istom modusu operandi kako su na Pantovčak doveli Zorana Milanovića. A to je scenarij pred našim očima bez ikakve sumnje! Miroslav Škoro igra drugo poluvrijeme ove dramatične utakmice! COVID-19 i potres u Zagrebu biti će mačji kašalj u usporedbi s onim što nas realno u tom scenariju  očekuje!

Državnom vrhu Republike Hrvatske bit će potrebno puno državničke mudrosti, znanja i političkog pragmatizma u borbi s evidentnim i mogućim krizama i jedino hrvatski narod može biti konačni arbitar na nadolazećim parlamentarnim izborim. Pred svima nama bit će glasački listić i jednostavno pitanje? Hoćemo li birati Milanovićev „pakao“ i već viđenu nestabilnost, ili Plenkovićevu stabilnost ma koliko ona tanka i upitna bila?

Kazimir Mikašek-Kazo

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari