Connect with us

Kultura

Iz tiska izašao roman Žarka Milenića ‘Majka kamena’

Objavljeno

on

Upravo je iz tiska izašao novi roman u nakladi nakladničke kuće “Kerigma-Pia” uglednog književnika i prevoditelja Žarka Milenića. Roman ” Majka kamena” povijesni je roman za koji recenzent prof. Mato Nedić kaže kako “trodijelnu strukturu ovog romana čine narativni ciklusi naslovljeni “Gospodarica”, “Zatočenik” i “Majka”.

Prvi je dio zapravo upoznavanje s glavnim likom romana, s Gospodaricom, osobom iz stvarne legende. Riječ je, naime, o kneginji Anni Stell, gospodarici Veprinca, koja je živjela u 14. stoljeću. Milenić podatke iz legende preoblikuje u romaneskno tkivo tako što gospodarici daje značajke o kojima sama legenda ne govori”, između ostaloga, kaže Nedić.

Žarko Milenić je književnik koji već godinama svojim književnim opusom ukazuje na mogućnosti koje suvremenome književniku daje poetika postmodernizma. Igranje književnim formama i načinima komponiranja književnog djela bilo je glavnim izazovom njegovoga književnoga stvaranja u ranijoj stvaralačkoj fazi, a tako je ostalo i sada kada je ovaj književnik dostigao svoju kako životnu, tako i stvaralačku zrelost.

Žarko Milenić je inače 2018. godine magistrirao rusku književnost i komparatistiku u Nacionalnom istraživačkom sveučilištu u Moskvi gdje je upisao i doktorski studij. Napisao je, priredio ili preveo preko stotinjak književnih djela te je i dobitnik niza prizanja i nagrada kao književnik i prevoditelj.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari