Connect with us

Iza preuzimanja Aluminija stoji Lijanović!

Published

on

”Računi Aluminija su blokirani jer Jerko Lijanović, dopredsjednik Vlade FBiH i NS Radom za boljitak, zajedno s Marijanom Primorcem, hercegovačkim poduzetnikom poznatim po tijesnim vezama s bivšim predsjednikom Vlade Hrvatske Ivom Sanaderom, planira preuzeti kontrolu nad kompanijom”, objavilo je sarajevsko Oslobođenje pozivajući se na izvor iz upravljačkih struktura Aluminija.

”Računi su nam blokirani upravo onda kad se pokazalo da Lijanović i on ne mogu preuzeti kontrolu nad Nadzornim odborom, niti nad upravom kompanije”

Kako tvrdi neimenovani izvor, Primorac je preko jedne od svojih tvrtki dobavljao zemni plin za potrebe Aluminija, a dug za tu uslugu u međuvremenu je narastao na nešto manje od 10 milijuna maraka. Zbog tog je duga, navode sarajevske novine, Primorac odlučio blokirati račune Aluminiju, a tek nakon toga isto je učinila u EPHZHB.

”Primorac je nakon pada Sanadera izgubio ogromne poslove u Hrvatskoj. Za BiH je uvoznik različitog spektra proizvoda za široku potrošnju, od cigareta, preko sokova i vode do jestivoga ulja. Međutim, poslovno mu se carstvo u Hrvatskoj počelo polako urušavati nakon pada Sanadera i sada on traži prostor za novi biznis u BiH. Aluminij mu je savršena meta. Mjesecima nije naplaćivao svoju uslugu dostavljanja plina. To nije bilo slučajno. Računi su nam blokirani upravo onda kad se pokazalo da Lijanović i on ne mogu preuzeti kontrolu nad Nadzornim odborom, niti nad upravom kompanije”, kazao je neimenovani izvor Oslobođenju te dodao kako je budućnost Aluminija u ovom trenutku neizvjesna.

I sam Lijanović je ranije Oslobođenju potvrdio kako on i njegova stranka kontroliraju jednog člana Nadzornoga odbora Aluminija ispred Vlade FBiH i to Antu Penavića, dok SDP kontrolira Mladena Alpezu a SDA Mehmeda Jahića.

Lijanović opovrgava utjecaj

”Vlada FBiH mora pomoći Aluminiju da izađe iz sadašnje situacije. Nedopustivo je da se dozvoli da takva firma ode u stečaj i da nove tisuće radnika ostanu bez posla. Imamo sasvim dovoljno nezaposlenih i bez toga”, rekao je Lijanović nakon što su ga sindikati ove tvrtke optužili da preko ”svojih ljudi i Nadzornom odboru odlučuje o sudbini Aluminija”.

”Svjestan sam da Aluminij brzim koracima galopira ka stečaju.”

Lijanović je rekao da njegova stranka nema nikakvoga utjecaja u Aluminiju, ali ima interes da firma nastavi raditi.

”Svjestan sam da Aluminij brzim koracima galopira ka stečaju. Stečaj bi, pak, bio poguban za cijelu državu, a posebice Hercegovinu”, izjavio je Lijanović za Oslobođenje.

Zlatko Topić, član Nadzornoga odbora Aluminija Oslobođenju je pak rekao kako će Nadzorni odbor pokušati razjasniti kako su točno nastale ogromne financijske dubioze u kompaniji, koja je dužna oko 220 milijuna KM, ali i prihvatiti ili odbiti ostavku generalnog direktora.

”Do mene jeste došla informacija da je gospodin Kordić podnio ostavku na svoju dužnost, ali mi ćemo se tek na sjednici zakazanoj za utorak izjasniti o tomu. Na toj ćemo sjednici razmatrati i ukupno stanje u Aluminiju. Posebno ćemo raspraviti činjenicu da su nam računi blokirani zbog potraživanja dobavljača”, izjavio je Topić te dodao kako je ”Aluminij ipak na dobrom putu da se izvuče iz ove situacije”.

Sanaderov tajkun

Topić je pozvao sve vjerovnike Aluminija da još malo pričekaju naplatu svojih potraživanja, te da ne pristupaju blokadi računa kompanije.

”Ovom prilikom pozivam sve one kojima smo dužni da se strpe još malo jer smo uistinu krenuli pravim putem rasvjetljavanja financijskih dubioza. Želimo utvrditi kako je točno došlo do nastanka svih ovih dugovanja. Mislim da ćemo se na ovoj sjednici Nadzornoga odbora odlučiti i za konkretne poteze koji će voditi ka rješavanju problema. Mnogi naši partneri kojima smo trenutno dužni žele nas deblokirati, ali imamo i jednu tvrtku koja to ne želi. Zaista molim sve naše vjerovnike da nam sada pomognu”, izjavio je Topić.

U tekstu pod naslovom ”Bitka za Aluminij: Sanaderov tajkun kupuje kompaniju?” Oslobođenje podsjeća kako je riječ je o tajkunu čiji je tada maloljetni sin 2002. godine, vozeći bez vozačke dozvole, u Makarskoj ubio dvije srednjoškolke i koji je 2004. godine Sanaderu kupio blindirani BMW za više stotina tisuća eura.

Bljesak ll Poskok.info

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari