Pratite nas

Kultura

Cindy Šoštarić iz Italije najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji

Objavljeno

na

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ organizirala je u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika ove godine treću po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

[ad id=”93788″]

Projekt je održan pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

Laskavu titulu za izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske odnijela je Cindy Šoštarić iz Italije, a priznanje, uz repliku nakita iz 12. stoljeća s područja Hercegovine, uručio joj je član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.
Prvom pratiljom proglašena je Ivona Pandžić iz Švicarske, kojoj je priznanje u obliku replike naušnica i ogrlice iz Sanskog Mosta uručio Zvonko Milas, direktor Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Druga pratilja je Paula Sabrina Bojanich, a uručena joj je nagrada s replikom nakita iz Višnjice kod Čapljine.
Prema internetskom glasovanju za miss fotogeničnosti najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji pobjedu je odnijela Fanni Bubreg iz Mađarske, a nagradu s replikom naušnica iz Grboreza kod Livna uručio joj je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.

najljepša-hrvatica-u-narodnoj-nošnju-030720162

U Reviji i natjecanju sudjelovalo je 25 djevojaka iz 19 zemalja: Argentine, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Čilea, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Perua, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije (Vojvodine), Švedske i Švicarske.

Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini djevojke su posjetile Sarajevo i Mostar. Djevojke su posjetile i hrvatski kraljevski grad Knin, gdje su se na kninskoj tvrđavi fotografirale u narodnim nošnjama. Uoči početka programa održavalo se i svojevrsno prednatjecanje, glasovanje za najfotogeničniju djevojku u hrvatskoj narodnoj nošnji. Udruga „Stećak“ je na svojoj Facebook stranici objavila fotografije svih djevojaka koje su se prijavile za natjecanje.

Žiri za izbor su činili: Ivan Miloloža, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, Jozo Pavković, glavni urednik Večernjega lista u BiH, glumac Slaven Knezović, poduzetnica iz Tomislavgrada Marija Perić i ministar kulture HBŽ Petar Galić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

GOSPE NAŠA

Objavljeno

na

Objavio

Gospe naša sa Širokog Brijega,
oduvijek si ti milosti puna,
u haljini od bijeloga snijega,
oko glave zvijezdana ti kruna!

Ti si Majka velikoga srca,
na dlanu poklanjaš ga svima,
za svoj narod milosrdno kuca
jer u njemu samo ljubav ima.

Sa svih strana dolaze ti puci
u nevolji da se tebi mole,
uvijek si nas čuvala u muci
i zato te svi narodi vole!

Pa ti sada kličemo u glas,
pjesma ova čuje se do neba,
u tebi je našoj duši spas,
u tebi je mir što srcu treba!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Na sam spomen Vukovara svaki Hrvat nek se sjeti tebe

Objavljeno

na

Objavio

Kad utihne sve,
kad usni grad,
sjetim se tebe ,
otiš’o si mlad.
Imenjače moj!

Volio si zemlju svoju,
vjerov’o u dragog Boga
i ljubio svaki kamen
svog rodnog Imotskoga.

Kad te pozva Domovina,
na branik njen si stao.
Dao si joj srce svoje,
svoj si život za nju dao!

Dok se nižu te jeseni,
pune suza ,pune bola,
Vinjanim će ponos biti
što imaju svog Sokola.

A što nama sada osta,
dok u beskraj vrijeme leti,
na sam spomen Vukovara
svaki Hrvat nek se sjeti,
TEBE,IMENJAČE MOJ!

U čast Velimiru Đereku-Sokolu
Heroju Domovinskog rata
14/08/1965-12/10/1991

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

 

Velimir Đerek Sokol nesebičnim srcem i hrabrošću spojio je Vukovar i rodni Imotski

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari