Pratite nas

BiH

Izabrana nova vlada Sarajevske županije, Hrvat prvi put premijer od rata

Objavljeno

na

Zastupnici u skupštini sarajevske županije imenovali su u utorak novu vladu predvođenu Strankom demokratske akcije (SDA), a prvi put otkako su 1994. godine uspostavljene županije premijer je postala osoba hrvatske nacionalnosti.

Glasovima jedva skupljene većine koju čini 18 od ukupno 35 zastupnika, novi predsjednik vlade Sarajevske županije postao je Mario Nenadić (55), kao kandidat kojeg je predložio bošnjački Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Uz SDA i SBB u novoj vladi koja ima pojedinačno najveći proračun od svih županija u Federaciji BiH, oko 500 milijuna eura, nove ministre postavila je i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića.

Premijer Nenadić je kazao da on je kandidat SBB-a no kani predstavljati sve stranke koje su dogovorile koaliranje, a u izlaganju je istaknuo da se osjeća “autentičnim Hrvatom”.

“Ja sam autentični sarajevski Hrvat i ponosni Bosanac i Hercegovac”, kazao je Nenadić.

Dodaoje da su on i cijela njegova obitelj vezani za Sarajevo i u njemu kane nastaviti živjeti i raditi.

Nacionalno pitanje u jednom je trenutku blokiralo raspravu i odlučivanje o imenovanju nove vlade jer je Nenadić u izlaganju nabrojao kako je čine ministri Bošnjaci, Hrvati i ostali no nije spomenuo niti jednog ministra Srbina iako je ravnopravna nacionalna zastupljenost kod izbora dužnosnika ustavna i zakonska obveza.

Nakon toga slijedila je stanka, a Nenadić se potom vratio s tvrdnjom da u vladi pak ima jednog ministra Srbina. Sve je to naknadno objašnjeno konstatacijom kako se mislilo da je kandidat za ministra privrede Draško Jeličić Hrvat, no on se naknadno izjasnio kao Srbin.

“Uzeli su pauzu od 15 minuta i netko je postao Srbin u pauzi. U vremenu kad se (Milorad) Dodik na ovakav način bavi politikom, kad nam stalno šalje secesionističke poruke ni on ne radi ovakve stvari”, bio je komentar oporbenog zastupnika Elmedina Konakovića.

Imenovanje nove vlade Sarajevske županije obilježio je i korupcijski skandal zbog kojeg je glumac Emir Hadžihafizbegović morao odustati od kandidature za ministra kulture jer ga je potpredsjednik SDA Asim Sarajlić označio kako osobu koja mu je “dužna uslugu”.

DF i SBB bili su članovi i ranije vlade predvođene liberalnom Našom strankom (NS) no odlučili su je srušiti i pridružiti se SDA s kojom su u koaliciji i na državnoj razini. (Hina)

Hadžihafizbegović zbog korupcijskog skandala neće biti županijski ministar

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Otkriveno 12 zaraženih od koronavirusa u Hercegovini, pozitivno više od 60 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Još 12 osoba zaraženih koronavirusom potvrđeno je u posljednja 24 sata na području dviju hercegovačkih županija čime je ukupan broj oboljelih premašio brojku 60.

Kako je priopćeno iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u protekla 24 sata na koronavirus je testirano 35 osoba, od čega je 12 bilo pozitivnih.

Novih pet slučajeva zaraze potvrđeno je u Čitluku, u Konjicu četiri, Mostaru dva te u Posušju prvi slučaj oboljele osobe od COVID-19.

”Općinski i županijski sanitarni inspektori u protekla 24 sata izdali su 11 rješenja o izolaciji i samoizolaciji, a ukupno su, do sada, izdana 1443 rješenja”, navodi se u priopćenju.

U Županiji zapadnohercegovačkoj u protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjera samoizolacije niti kršenje mjera kretanja izrečenih starijim osoba od 65 i mlađima od 18 godina. Izrečene su dvije kazne za kršenje policijskog sata koji je sada na snazi od 19 sati do 5 sati ujutro.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ŽZH trenutno je u samoizolaciji 1.010 osoba, 43 osobe su ušle u samoizolaciju, a 3 osobe su izašle.

Uz banjolučku regiju Hercegovina je drugo najveće područje zaraze koronavirusom. Trenutačno je otkrivena 61 osoba pozitivna na koronavirus što predstavlja polovicu ukupnog broja zaraženih u entitetu Federaciji BiH. (Hina)

Igor Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Poruka vrhbosanskih nadbiskupa u vrijeme kušnje

Objavljeno

na

Objavio

KTA

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić uputili su u subotu, 28. ožujka 2020. poruku svećenicima koju KTA prenosi u cijelosti:

“Draga braćo Misnici!

Zajedno Božjim narodom svi kroz ovo vrijeme proživljavamo veliku neizvjesnost i kušnju koju je corona-virus prouzročio. U novim okolnostima, koje su nam do sada bile posvema nepoznate, i nama svećenicima nametnut je novi način života i pastorala. No pri tomu, iako smo ograničeni i kretanjem i sobnim kontaktima, i u ovim okolnostima trebamo ostati dušobrižnici svojih vjernika i istinski zauzeti za spas duša i zdravlje tijela.

Posebice mi svećenici vrlo ćemo bolno proživljavati svete dane Velikoga tjedna i slavlje obreda bez prisutnosti naroda. Ali naš narod nije nestao, on je s nama i mi za njih. Iako nisu prisutni fizički u našim crkvama, povežimo se duhovno i „veslajmo zajedno“, kako papa Franjo poručuje u svojoj meditaciji. Svi smo u istoj lađi života.

Ovim pismom želim s vama, poštovana braćo Misnici, biti duhovno povezan i, zajedno s nadbiskupom koadjutorom, uputiti vam riječi ohrabrenja i zajedništva u Gospodinu.

Poštujmo upute koje smo dali za življenje i ponašanje u ovom vremenu opasne bolesti, kao i upute stručnjaka i stožera obrane od virusa. Poštivanjem tih uputa čuvamo sebe i svoje vjernike i pomažemo da se ovo zlo što prije zaustavi.

Kada nam je Bog dao tolika sredstva komunikacije, koja većina posjeduje i umije se njima služiti, iskoristimo ih za uspostavljanje veza sa svojim vjernicima. Neka vas i po tomu dožive kao pastire koji ih hrabre u vjeri, nadi i ljubavi. Neka ta povezanost sa župljanima bude i prilika za vaše ohrabrenje i utjehe, ali i za upućivanje Riječi Božje kojom se vjera hrani.

Tim sredstvima komunikacije prenesimo vjernicima i poruku kako i na takav način mogu pratiti Misna slavlja i druge pobožnosti. Budite otvoreni i lokalnim medijima, koji se često vrlo mnogo gledaju i slušaju, da glas pastira ne umukne nego neka odjekuje kao glas mira.

Uz sve potrebne mjere opreza, budite na raspolaganju svima koji zatraže sakrament pomirenja, a pogotovo sakramente umirućih i sprovodne molitve.

U novonastaloj situaciji mnogo toga je zabranjeno: okupljanje i održavanje javnih skupova, izlasci vani mladim i starijim osobama, a posebno oboljelima od raznih kroničnih bolesti. No time nije zabranjeno elektronski se povezivati i na taj način iskazati blizinu, solidarnost i osjećati jedni s drugima. Župnik će se stoga zanimati za svoje vjernike, nazvati ih telefonom i upitati ih kako su, a pri tomu i uputiti koju pastirsku riječ. Pogotovo ako postoji mogućnost povezivanja volontera, koji su voljni pomoći bolesnima, starima i osamljenima.

Ovo su ozbiljna vremena i teška kušnja za sve nas. Svjesni toga, molimo Isusa Krista, Pastira svih pastira, da naša pastirska skrb, po zagovoru Njegove Majke koju častimo kao zdravlje bolesnih, bude jača od ove neizvjesnosti. Neka naše poslanje živi iz pouzdanja u Uskrsloga Gospodina, pobjednika nad svakim zlom, koji ustrašenima opet poručuje: „Ne bojte se! (…) Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta“ (Mt 28,10.20)”, stoji u poruci koju potpisuju vrhbosanski nadbiskup Kardinal Vinko Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari