Pratite nas

BiH

Izabrana nova vlada Sarajevske županije, Hrvat prvi put premijer od rata

Objavljeno

na

Zastupnici u skupštini sarajevske županije imenovali su u utorak novu vladu predvođenu Strankom demokratske akcije (SDA), a prvi put otkako su 1994. godine uspostavljene županije premijer je postala osoba hrvatske nacionalnosti.

Glasovima jedva skupljene većine koju čini 18 od ukupno 35 zastupnika, novi predsjednik vlade Sarajevske županije postao je Mario Nenadić (55), kao kandidat kojeg je predložio bošnjački Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Uz SDA i SBB u novoj vladi koja ima pojedinačno najveći proračun od svih županija u Federaciji BiH, oko 500 milijuna eura, nove ministre postavila je i Demokratska fronta (DF) Željka Komšića.

Premijer Nenadić je kazao da on je kandidat SBB-a no kani predstavljati sve stranke koje su dogovorile koaliranje, a u izlaganju je istaknuo da se osjeća “autentičnim Hrvatom”.

“Ja sam autentični sarajevski Hrvat i ponosni Bosanac i Hercegovac”, kazao je Nenadić.

Dodaoje da su on i cijela njegova obitelj vezani za Sarajevo i u njemu kane nastaviti živjeti i raditi.

Nacionalno pitanje u jednom je trenutku blokiralo raspravu i odlučivanje o imenovanju nove vlade jer je Nenadić u izlaganju nabrojao kako je čine ministri Bošnjaci, Hrvati i ostali no nije spomenuo niti jednog ministra Srbina iako je ravnopravna nacionalna zastupljenost kod izbora dužnosnika ustavna i zakonska obveza.

Nakon toga slijedila je stanka, a Nenadić se potom vratio s tvrdnjom da u vladi pak ima jednog ministra Srbina. Sve je to naknadno objašnjeno konstatacijom kako se mislilo da je kandidat za ministra privrede Draško Jeličić Hrvat, no on se naknadno izjasnio kao Srbin.

“Uzeli su pauzu od 15 minuta i netko je postao Srbin u pauzi. U vremenu kad se (Milorad) Dodik na ovakav način bavi politikom, kad nam stalno šalje secesionističke poruke ni on ne radi ovakve stvari”, bio je komentar oporbenog zastupnika Elmedina Konakovića.

Imenovanje nove vlade Sarajevske županije obilježio je i korupcijski skandal zbog kojeg je glumac Emir Hadžihafizbegović morao odustati od kandidature za ministra kulture jer ga je potpredsjednik SDA Asim Sarajlić označio kako osobu koja mu je “dužna uslugu”.

DF i SBB bili su članovi i ranije vlade predvođene liberalnom Našom strankom (NS) no odlučili su je srušiti i pridružiti se SDA s kojom su u koaliciji i na državnoj razini. (Hina)

Hadžihafizbegović zbog korupcijskog skandala neće biti županijski ministar

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

U BiH se nakon mjesec i pol dogovorili kako podijeliti kredit MMF-a

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovačka vlada u utorak je nakon mjesec i pol svađa donijela odluku o aktiviranju 330 milijuna eura kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrdio je ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Kredit je odobren još 20. travnja na temelju zatjeva BiH za hitnu pomoć radi konsolidacije stanja u zdravstvenom sektoru i pomoći gospodarstvu u suočavanju s epidemijom COVID-19.

MMF ga je ekspresno odbrio i odmah poslao novac na račun Centralne banke BiH, no središnja vlada se tjednima nije mogla dogovoriti kako će ga podijeliti između dva entiteta i distrikta Brčko.

Vijeće ministara je u utorak odlučilo kako će 61,5 posto dobiti Federacija BiH, 37,5 posto Republika Srpska, a jedan posto distrikt Brčko.

Federacija će polovicu svog iznosa zadržati na entitetskoj razini dok će ostatak biti podijeljen na deset županija, jer je u njihovoj nadležnosti najveći dio zdravstvenog sektora.

Kredit će otplaćivati entiteti i distrikt Brčko. Kamata je 1,05 posto uz poček od 39 mjeseci

Dogovor je postignut nakon što se hrvatski i bošnjački ministri nisu mogli usuglasiti o alociranju sredstava i tretmana županija u Federaciji. Bošnjačka je strana inzistirala da se jasno naznači uloga županija kao korisnika kredita ali i da se istakne kako oni nisu subjekti koji mogu preuzimati međunarodne kreditne obveze.

Kompromis je postignut tako što je navedeno kako će 50 posto dobiti “Federacija sa svojih deset županija”, pojasnio je Bevanda

“Ovo je dugo zagađivalo javni prostor i bilo je previše špekulacija”, kazao je Bevanda dodajući kako ima dojam da su se neki preko tog pitanja pokušali obračunati s njim osobno. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Loša sigurnosna situacija u USŽ, migranti pristižu u velikom broju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Iz Kantonalnog(Županijskog) ministarstva unutarnjih poslova još jednom je poslano upozorenje da nekontrolirani priljev migranata u USK itekako usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH.

Glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić potvrdio je da u taj dio Bosne i Hercegovine svakodnevno pristiže više od 100 migranata, što s obzirom na popunjenost smještajnih kapaciteta u svim prihvatnim centrima usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju, naročito u Bihaću i Velikoj Kladuši.

”Kako je u posljednjih sedam dana ponovo uspostavljen autobusni međugradski prijevoz, na područje USK dnevno u prosjeku stiže između 100 i 150 novih migranata. Policijski službenici u skladu s odlukom Operativne grupe kontroliraju sva vozila i pokušavaju odvratiti ove strane državljane od ulaska u naš kanton, odnosno usmjeriti ih na mjesto polaska. Kod nekolicine osoba pronađene su boravišne legitimacije iz prihvatnih centara u Sarajevu” – izjavio je Šiljdedić.

Iz Kantonalnog ministarstva unutarnjih poslova još jednom je poslano upozorenje da nekontrolirani priljev migranata u USK itekako usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH. ”Smještajni kapaciteti u svim ovdašnjim prihvatnim centrima su popunjeni. S obzirom na broj ljudi koji već boravi u kantonu, svaki novi dolazak itekako usložnjava humanitarnu, a samim tim i sigurnosnu situaciju. Mi ćemo nastaviti profesionalno obavljati naš posao, međutim neophodno je uspostaviti bilo kakvu kontrolu kretanja migranata kroz državu” – dodao je glasnogovornik Policije USK.

U Velikoj Kladuši i Cazinu evidentirano je nekoliko incidentnih situacija, zbog kojih je morala intervenirati i Jedinica za specijalističku podršku Ministarstva unutarnjih poslova USK. “U međusobnom sukobu migranata u Cazinu smrtno su stradale dvije osobe. Ranije je u Velikoj Kladuši zapaljeno nekoliko napuštenih objekata, u kojima su upravo boravili migranti.

Policija je i na zahtjev zaposlenih u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) intervenirala u privremenom centru Miral, a razlog je bio agresivno ponašanje korisnika usluga ovog centra”, sažetak je posljednjih policijskih izvještaja o situaciji s migrantima u Unsko-sanskom kantonu.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je još prije nekoliko dana ponovo tražio pomoć nadležnih državnih institucija. ”Nadamo se nastavku uspješne suradnje s Europskom komisijom i međunarodnim organizacijama, s obzirom na to da smo uz njihovu pomoć uspjeli donekle kontrolirati situaciju. Zaista je pitanje šta bi bilo bez njihove podrške. Očekujemo i neke konkretne poteze nadležnih državnih institucija, jer ne smijemo i ne možemo dopustiti ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija, kad je grad doslovno bio pregažen.

Nadam se da nećemo biti prinuđeni na očajničke poteze, kao što je bio otvaranje kampa Vučjak” – riječi su bihaćkog gradonačelnika Fazlića. Za sada nema novih informacija ni o eventualnom zatvaranju prihvatnog centra Bira u središtu Bihaća za što je, kako je ranije rečeno, potrebna suglasnost Ministarstva sigurnosti BiH.

Zašto migranti pale kuće?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari