Connect with us

Kultura

Izašlo novo djelo o bardu hrvatske književnosti imenjaku i prezimenjaku velikoga Ive Andrića

Objavljeno

-

Nedavno je iz tiska izašla interesantna knjiga poznatog bosansko-hercegovačkog književnika Ante Stanića posvećena pjesniku i spisatelju Ivi Miji Andriću. Knjiga je posvećena preminuilom bosanskohercegovačkom književniku Atifu Kujundžiću. U “Uvodnoj riječi priređivača” ove knjige Ante Stanića stoji da je pred čitateljima  knjiga o djelu autora Ive Mije Andrića, koji je, van svake sumnje, zadužio literaturu Bos ne i hercegovine i Hravtske, pa i šire.

“…Treba reći i  zapisati kako je riječ o autoru čije bogato književno djelo čitalačka javnost relativno malo poznaje. Čije rukopise nakladnici u pravilu zaobilaze. O čijim se djelima književna  kritika rijetko oglašava.

Koga prešučujku čak i oni kritičari i prikazivači knjiga o čijim je rukopisima ili knjigama Andrić napisao i objavio veliki broj recenzija, osvrta i književnih prikaza, kako u listovima i časopisima, tako i sovjim esejističko-prikazivačkim knjigama. I na koncu, čije ime i djelo nećete pronaći niti u jednoj važnijoj antologiji objalvjenoj u zadnjih 30 godina, zašto zasluge pripadaju njihovim marnim i “objektivnim” sastavljačima”, ističe Stanić.

Andrić je objavio  50-tak knjiga koje su pohranjene u nacionalnim i mnogim gradskim knjižnicama. Njegovi književni i stručni radovi desetljećima su zastupljeni na strnaicama velikog broja listova i časopisa na prosotrima ex-YU i diljem svijeta.  Također, djela su mu prevođena i na desetak stranih jezika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari