Connect with us

Analiza

IZBACI PARTIJU I USPJET ĆEŠ (VI.)

Objavljeno

-

Čuda se događaju, samo treba vjerovati!

(Naravno, i točno izračunati, projicirati, prognozirati.)

Ono što je bilo daleko, nezamislivo, neočekivano i nevjerojatno u našoj mladoj Državi dogodilo se. Objavom službenih podataka na stranicama HNB-a (Tablica i2.) kao i Ministarstva financija i službeno je potvrđeno da su prihodi Proračuna veći od rashoda već u kolovozu 2016. s trendom povećanja prihodne strane.

U analizi IZBACI PARTIJU I USPJET ĆEŠ (V.) 08.09.2016., predviđeno je da će RH po prvi put od osamostaljenja imati VIŠAK umjesto kroničnog manjka.

slagOsobno sam očekivao da će se SUFICIT proračuna pojaviti tek u rujnu, najdalje u listopadu, stoga je radost zbog kolovoza još veća i optimističnija i za sam kraj 2016. godine.

tablicaxtablicax2    t5(Podsjetimo se da je u istom vremenskom razdoblju Kukuriku Kukulele koalicijska VRH imala čak i VIŠAK manjka u iznosu od 5, 7788 milijardi HRK.)

Sve navedeno je samo dodatna potvrda da ovi rezultati nisu slučajni te da su rezultat „vjetra u leđa“ Izborima 2015. kad je postalo jasno da Partija sa svojim satelitima više neće obnašati vlast unatoč činjenici da su još mnoge „poluge vlasti“ u njihovim rukama, ali nedovoljno da zaustave „zamašnjak“, „lokomotivu“ koja je povukla cijelu kompoziciju skoro urušenog gospodarstva RH ili „lančanu reakciju“, kako bi to pojedini nuklearni fizičari slikovito nazvali.

Podatci Ministarstva financija i HNB-a dodatna su potvrda da će, unatoč pesimističnim najavama HNB-a, WB, MMF-a, EIZ-a i ostalih „stručnjaka“, rast BDP-a na kraju 2016. premašiti + 3,1 %, te da će rast BDP-a u trećem tromjesečju premašiti + 4,4 %, (iako neke projekcije govore da će rast BDP-a u 3/2016. biti na razini cca + 5,1 %.)

Kako slika uvijek govori više od riječi:

rastbdp1Procjena rasta BDP-a za 2016.

rastbdp2
(Napomena: Grafikoni su iz prošlih analiza i bez podataka za „urnebesno dobar“ rujan 2016. te će se mijenjati, na više naravno.)

Kao „šlag na tortu“ na kraju moram napomenuti da se u RH bilježe rekordi. Već sredinom rujna zabilježen je rekord ukupnog broja noćenja turista u odnosu na cijelu 2015. godinu.
U listopadu je premašen ukupan broj zaposlenih iz evidencije HZZ-a u odnosu na zapošljavanje 2015. kao i da je prodano više vozila do kraja listopada 2016. nego ukupno u cijeloj 2015.

(Napomena: Još ne postoje službeni podatci za navedene TVRDNJE, ali tako kažu osobne projekcije i to će biti ostvareno!)

Kao što je navedeno u prethodnim analizama, više nije upitno ni hoće li BDP u trećem tromjesečju 2016.  premašiti „magičnu granicu“ od + 3,0 % ili još „magičniju granicu“ u iznosu od + 4,0 %, već je pitanje svih pitanja:

„Hoće li rast BDP-a u trećem tromjesečju 2016. premašiti „magičnu granicu“ od + 5,0 %!“

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

(Napomena: Svi makroekonomski pokazatelji su „ekstremno pozitivni“ i mnoge će metodologije obrade podataka „otići u vitar“.)

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

KAMENJAR.COM vs. STRUČNJACI

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas