Connect with us

Iz Svijeta

Izbjeglice i migranti preko Cipra pronalaze novi put prema Europi

Objavljeno

-

Ciparske vlasti u utorak su objavile kako su zaustavile 37 migranata koji su htjeli prijeći preko granice sa sjevernog turskog dijela tog otoka

Cipar je razdijeljen od 1974. godine. Cijeli je otok dio Europske unije, ali europski zakoni provode se samo na južnom, većinski grčkom dijelu otoka. Samoproglašeni turski sjeverni dio otoka službeno je priznat jedino od Turske.

Otok-država, 170 kilometara zapadno od libanonske obale te 70 kilometara južno od turske obale, nanovo je postala nova točka ulaska u EU za migrante s Bliskog istoka, iz Afrike i Azije.

Krijumčari navodno naplaćuju dvije tisuće eura po osobi za prijevoz. Ciparski predsjednik Nikos Anastasiades već je zatražio pomoć od EU-a za brigu nad 10,000 izbjeglica i migranata čiji status još nije razjašnjen.

Prema dogovoru EU-Turska iz 2016. godine, izbjeglice koje pristižu Egejskim morem provjeravat će se u centrima na grčkim otocima.

Cipar nije dio tog dogovora, a izbjeglički kamp Kokkinotrimithia na zapadu glavnog grada Nikozije je pranatrpan preko svojih kapaciteta.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari