Pratite nas

Iz Svijeta

Izbjegnite dehidraciju

Objavljeno

na

Većina ljudi, da održe zdravlje, treba dnevno piti između jedne i pol i dvije litre tekućine. Čak mala dehidracija može prouzrokovati glavobolju, letargiju ili manjak koncentracije.

vodaU ljudi, žeđ je jako loše razvijen mehanizam, a kada osjetimo žeđ već smo djelomično dehidrirali. Količinu tjelesne tekućine reguliraju koža i bubrezi. Znojenje održava unutarnju temperaturu na 37 Celzijevih stupnjeva, a bubrezi filtriraju otrove i odvode produkte metabolizma iz krvi putem urina. Zanimljivo je spomenuti da čovjek može živjeti bez hrane tjednima, čak i mjesecima, dok bez vode ne možemo više od 3 dana.

Većina ljudi, da održe zdravlje, treba dnevno piti između jedne i pol i dvije litre tekućine. Čak mala dehidracija može prouzrokovati glavobolju, letargiju ili manjak koncentracije. Ljudi koji obično piju malo, imaju dugotrajni rizik za bolesti bubrega, poremećaja mentalnih funkcija, probavnog sustava i čak probleme sa srcem.

U prosjeku, voda čini 60 – 70 % tjelesne mase. Stupanj zastupljenosti vode u organizmu ovisi o građi tijela. Naime, različite stanice sadrže različite količine vode. Primjerice, mišićne stanice sastoje se od 70 – 75 % vode, dok masne stanice imaju samo 10 – 15 % vode. Stoga, osobama koje imaju više mišićnog tkiva, veći postotak tjelesne mase potječe od vode. Također, količina vode u organizmu ovisi i o dobi, te spolu osobe.

Tjelesne tekućine i ravnoteža elektrolita esencijalni su segmenti optimalne fiziološke funkcije organizma. Tijekom tjelesne aktivnosti, fizičkog rada ili uslijed izloženosti povišenoj temperaturi, može se razviti izvjestan stupanj dehidracije, te dolazi do promjene omjera unutarstanične i izvanstanične tekućine. Tjelesne i kognitivne izvedbe slabe pri dehidraciji od 1-2 %, a do kolapsa organizma dolazi pri gubitku vode od 7 %. Budući da se tjelesne potrebe za unosom vode variraju u ovisnosti o brojnim čimbenicima, teško je donijeti općenite preporuke za nadoknadu vode.

Važnost hidracije očituje se kroz važnost funkcija koje voda ima u organizmu:

•    U slini i želučanim sokovima, pomaže pravilnu probavu hrane
•    U krvi, pomaže transport nutrijenata i kisika prema svim stanicama organizma
•    U tjelesnim tekućinama, pomaže u podmazivanju te održava elastičnost organa i tkiva
•    U urinu, odnosi otpadne tvari izvan organizma
•    U znoju, odvodi tjelesnu toplinu nagomilanu tijekom tjelesne aktivnosti

Konzumiranje adekvatnih količina vode važno je i zbog održavanja zdrave i lijepe kože.

Vodu unosimu u organizam hranom i tekućinom. Hranom prosječno unosimo 1/3, a napitcima 2/3 vode. Za adekvatnu hidraciju, dnevno je potrebno popiti 8 čaša vode ili onoliko mililitara koliko kilokalorija unesemo (primjerice 2000 kcal – 2000 ml ili 2 l).

voda_dehidracijaKako možemo jednostavno pratiti stupanj hidracije našeg organizma?

Vrlo jednostavno, po boji urina. Urin bi trebao biti svijetlo žute boje, a ako je tamno žut, znak je da trebate unostiti više tekućine kako bi osigurali svome tijelu pravilnu hidraciju.

Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom samo će pojačati proces dehidracije, jer stimuliraju izlučivanje tekućine iz organima. Stoga ove napitke treba izbjegavati tijekom ljeta.

Prednost treba dati mineralnoj vodi te izotoničnim napitcima. Nezaslađeni ohlađeni biljni čajevi također su odličan saveznik u borbi protiv dehidracije. Juhe se možda ne asociraju uz ljetne mjesece, međutim ova tekuća hrana pruža neupitnu zaštitu od dehidracije i pritom nas opskrbljuje mnogim vrijednim nutrientima.

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender/Laudato

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Vučić: Srbija jednako kao i Hrvatska kao jamac Daytona može govoriti o BiH, ali BiH ne može o Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da je “staloženo” reagirao na intervju člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i da Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao jamci Daytonskog sporazuma mogu govoriti o BiH, ali BiH ne može govoriti o unutarnjim stvarima Srbije.

Vučić je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Federicom Mogherini, a nakon toga na pitanje novinara komentirao je intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle koji je izazvao žestoke reakcije u Srbiji.

“Uopće nisam reagirao burno, naprotiv reagirao sam staloženo. Šutio sam 24 sata i onda rekao da je riječ o vrlo složenoj izjavi s dalekosežnim posljedicama i ne vidim da je ijedna riječ koju sam izgovorio bila uvredljiva ili teška za bilo koga, osim za nas”, rekao je Vučić, odgovarajući na upit da je on svojom reakcijom još više podignuo temperaturu.

Za Izetbegovićev intervju rekao je da sadrži puno značajnih elemenata od odnosa bošnjačkog člana predsjedništva prema Sandžaku do toga koja će se sredstva koristiti za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH, dakle ratna, vojna sredstva.

“S druge strane, izražava se osobna želja da dio teritorija Srbije pripada nekome drugom”, rekao je Vučić.

Izetbegović je u tom intervjuu  izrazio očekivanja da će BiH jednog dana priznati neovisnost Kosova, što trenutačno nije moguće zbog protivljenja dužnosnika iz redova  bosanskih Srba.

Iz Izetbegovićeva ureda naknadno je poslano  priopćenje u kojemu je optužena srbijanska agencija Tanjug da je krivo prenijela dijelove njegova intervjua, čime je izazvan verbalni rat.

“Agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu bit izjave”, rekli su u priopćenju iz Predsjedništva BiH, u kojemu se dodaje kako su uredništvo srbijanske agencije upozorili na tu činjenicu, no umjesto da isprave očevidno lažnu vijest u Tanjugu su, tvrdi se, “nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine”.

Izetbegović je također izrazio nezadovoljstvo položajem Sandžaka, srbijanske regije naseljene Bošnjacima.

Na upit što je to novo što je Izetbegović rekao u tom intervjuu, Vučić je istaknuo da bošnjački čelnik “nikada prije nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, da nikada prije nije spominjao odnose u Srbiji”.

“Ne postoji Daytonski sporazum za Srbiju, on se odnosi na BiH. Srbija prema tom sporazumu ima određena prava i obveze i Srbija, kao i Hrvatska, iz kuta jamaca Daytonskog sporazuma, može govoriti o BiH. Ali, na osnovu kojega sporazuma vi govorite o Sandžaku, o ratnoj opciji ako netko krene u narušavanje vašeg teritorijalnog integriteta, dok se lakoćom govori o narušavanju srpskog teritorijalnog integriteta”, rekao je Vučić.

Vučić se nakon sastanka s Federicom Mogherini sastao i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te sudjelovao na sastanku Sjevernoatlanskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici zemalja članica Saveza.

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari