Connect with us

BiH

Izbor nove vlasti u Sarajevu pretvorio se u niz skandala, pljušte uvrede i optužbe

Objavljeno

-

Čelnik Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Faruk Kapidžić izazvao je novi politički skandal u toj zemlji javno optužujući sve one koji ne glasaju za Stranku demokratske akcije (SDA) da ruše državu.

Izravan povod za salve uvreda na račun takvih osoba je polemika koja je izbila zbog prijedloga da se za dogradonačelnicu Sarajeva iz reda hrvatskog naroda imenuje politička analitičarka Ivana Marić.

Ime Ivane Marić već danima se provlači kroz medije u BiH nakon najava da će je Naša stranka (NS), članica četveročlanog stranačkog bloka koji je dobio većinu u novom sazivu gradskog vijeća Sarajeva, predložiti za dogradonačelnicu. Ranije je utvrđeno kako će kandidat za gradonačelnika biti Bogić Bogićević, kojega je za tu dužnost predložio SDP BiH. Gradonačelnik koji se bira neizravno u gradskom vijeću uvijek ima dva zamjenika, a te tri osobe moraju biti različitih nacionalnosti. Bošnjački dogradonačelnik trebao bi postati Haris Bašić, kojega je predložila stranka Narod i pravda (NiP).

Čim je procurila vijest o kandidaturi za dogradonačelnicu Marić se na društvenim mrežama i u medijima bliskim SDA suočila s optužbama da vrijeđa i ponižava Bošnjake. Kao krunski dokaz za te tvrdnje poslužila je davna snimka s jedne konferencije u Londonu na kojoj ona podsjeća kako je pojam Bošnjak zapravo u službenoj uporabi od 1993. te usputno pojašnjava kako je on uveden da bi se dotadašnji Muslimani “razlikovali od drugih”.

No polemike potaknute na društvenim mrežama od poluanonimnih osoba različitih profila iznenada su dobile na težini kada se u njih proteklog vikenda uključio arhitekt Kapidžić, koji je na čelu državnog Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika.

On je ranije obnašao dužnost ministra prostornog uređenja u vladi Sarajevske županije kao kadar SDA. Iako formalno nije član SDA, Kapidžić se iznenada očitovao kao njen veliki zagovornik, koji je, opisujući Marić kao “nebitnu” osobu, na Facebooku poslao poruku kako je zapravo problem u onima koji su je predložili, odnosno koji su protiv SDA.

“Ona je i kao analitičarka, a i kao političarka nebitna i marginalna osoba. Problem je u glasačkom tijelu Naše stranke, Naroda i pravde i SDP-a, koji je žele postaviti za dogradonačelnicu”, ustvrdio je. “Za to su isključivi krivci intelektualci, profesori i kulturni radnici, kao i oni koji su glasali za Našu stranku. Za to su također krivci i naivni vjernici i članovi Islamske zajednice, kao i novopečeni biznismeni koji su glasali za Narod i pravdu. A Boga mi, krivi su i svi iz radničkih i miješanih brakova i pobornici socrealističkih ideologija koji su glasali za SDP”, napisao je Kapidžić.

Odmah je na to reagirala Naša stranka tražeći smjenu Kapidžića, kojega je imenovalo Predsjedništvo BiH. Posebice inzistira na tome da se o njegovu istupu očituju članovi državnog vrha Šefik Džaferović, ali i Željko Komšić, koji je ranije odlučno inzistirao na zaštiti prava osoba u mješovitim brakovima.

NS navodi kako je u ovom slučaju riječ o poznatoj strategiji denuncijacije nepodobnih, kojom javnost kontaminiraju intelektualci bliski SDA još od 90-ih godina prošlog stoljeća.

“Time se širi mržnja i stavlja meta na čelo onima kojih je ionako malo preostalo i poručuje im se da za njih ovdje nema mjesta”, stoji u reakciji NS-a.

Koalicija četiri stranke, u čijem je sastavu i NS, ostvarila je veliki uspjeh na lokalnim izborima u BiH, održanim prošle godine, praktično protjeravši SDA s vlasti u svim većim gradskim sredinama u Federaciji BiH, osim u Mostaru, gdje se najveća bošnjačka stranka održala zahvaljujući koaliranju s HDZ BiH.

Iz “četvorke” su najavili kako je to tek početak njihovog uspona te kako očekuju da će na općim izborima 2022. potisnuti SDA iz vlasti u Federaciji BiH te postati nezaobilaznim čimbenikom na državnoj razini. (Hina)

Ivo Mijić: Ukidanjem Doma naroda u FBiH Hrvati više ne bi predstavljali ništa

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas