Connect with us

BiH

Izbor vodstva Zastupničkog doma pokazao je da većina bošnjačkih stranaka želi marginalizirati Hrvate

Objavljeno

-

HNS mora biti još tvrđi i zahtjevati promjenu i načina odlučivanja u FBiH

Izbor vodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, odnosno pokušaj negiranja izborne volje Hrvata, pokazatelj je da najveći broj bošnjačkih stranaka zapravo ima jedinstven cilj – marginalizirali i minorizirati Hrvate, rekao je Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

Podsjećamo, Mladen Bošković iz HDZ-a BiH nije dobio potrebnu podršku kako bi bio izabran za dopredsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Za njegov izbor glasovala su  32 zastupnika, suzdržana su bila 34, a protiv je bilo 27, tako da ni on nije dobio podršku. SDA je bila suzdržana, SDP, DF i NS protiv, SBB, A-SDA i PDA bili su za, a NiP suzdržan.

Nakon toga je klub DF-a predložio Miru Đukić za istu poziciju, ali ni ona nije dobila potrebnu natpolovičnu podršku.

Krešić je rekao kako ga uopće ne čudi ponašanje SDA  te smatra da se stvari neće promijeniti dok se ne uspostave nova pravila ponašanja između naroda koji tvore FBiH i BiH.

-S te strane očekujem od HNS-a da bude još principijelniji (tvrđi) u potrebi izmjena Izbornog zakona, promjene načina odlučivanja u izvršnoj vlasti s uvođenjem pariteta i konsenzusa te posve drukčijeg definiranja načina izbora predstavnika triju naroda u vodstvu parlamenata, rekao je Krešić za HMS.

– Legitimitet predstavljanja naroda se mora osigurati sa 100-postotnim jamstvom, a ne biti ostavljen dobroj volji brojnijeg naroda, dodao je Krešić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas