Pratite nas

Iz Svijeta

Izbori na istoku Njemačke – Test za Merkelinu krhku koaliciju

Objavljeno

na

Njemačka bi se mogla suočiti s političkim potresom u nedjelju, jer bi na izborima u dvjema saveznim državama “ekstremna” desnica mogla izroniti kao vodeća politička snaga, a taj bi rezultat mogao “destabilizirati” najveće europsko gospodarstvo.

Pošto je kampanja u Brandenburgu i Saskoj završila u petak, izborne ankete ukazuju da je antiimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila rast u dvjema istočnim njemačkim pokrajinama.

Daljni izborni rast AfD-a mogao bi predstavljati veliku prepreku političkim strankama, moguće gurnuvši vladajuće Kršćanske demokrate (CDU) udesno dok nastoje pobijediti glasače AFD-a.

Premda bi se AfD mogao pojaviti kao najjača državna politička snaga, ne očekuje se da stranka uđe u vladu. Ni jedna etablirana politička stranka nije željela koaliciju s AfD-om.

Pobjeda AfD-a na istoku mogla bi također biti prijetnja budućnosti koalicije kancelarke Angele Merkel sa strankom lijevog centra Socijademokratima (SPD) i izazvati sumnje prema kancelarkinoj nasljednici ministrici obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

Još jedan pad potpore uzdrmanom SPD-u vjerojatno će ojačati stranačke čelnike koji pozivaju na regrupiranje prekidom koalicije s CDU-om.

No unatoč nizu borbi za vlast u njegovu vodstvu, mnogo nedavnih izbornih anketa pokazuje da je SPD u tijesnoj utrci s AfD-om u Branndenburgu da postane najveća stranka u parlamentu.

U Saskoj, koja je ključno njemačko gospodarsko središte, “ekstremno” desna stranka namjerava zbaciti vladu pod vodstvom CDU-a. (Hina)

 

Ankete pred izbore u Saskoj i Brandenburgu: AfD sustigao dvije najveće stranke

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari