Pratite nas

Politika

Izbori u Bosni i Hercegovini su ruganje demokraciji

Objavljeno

na

Bosnu i Hercegovinu svakim danom čine sve razdrmanijom, nesigurnijom i nestabilnijom zemljom, zbog čega se sve teže nosi s teretom nepravde što je rat proizveo, a Dayton potvrdio i legalizirao.

Zemlja je to u kojoj na svu sreću nema rata, ali ima puno ratnih podjela što ih u miru ratnici podebljavaju, zidova, laži, mržnje i nepravde. Zbog tih suvremenih beha istina, zbog tih negativizama koje političari i vjerske vođe brojnijih naroda neomatano umnožavaju, nema ni traga nekim pozotivizmima, vlada snažan  strah u narodima, da ti negativni osjećaji koji su svakodnevnica verbalnih sukoba, ne prijeđu u fizički rat, onakav kakav je u Daytonu zasutavljen, ali ne i u glavama beogradski tajni srpsko muslimanskih pregovarača podijele Bosne i Hercegovine.

martinraguzb3Martin Raguž – ni Bošnjaci mu nisu htjeli pomoći

 To stanje nesigurnosti koje se hrani verbalnim sukobima nezadovoljstva svakog naroda, odgovara političarima brojnija dva beha naroda, koji su ratni dobitnici i  daytonski miljenici. Što je više nesigurnosti kod naroda, što se više verbalno sukobljavaju, a ti sukobi su iz medija kojima vladaju i koje, zapravo političke i vjerske vođe i uređuju, nepravedno podijeljena Bosna i Hercegovina se sve čvršće betonira i zamrzava u to nepodnošljivo stanje. Upravo takvo stanje zabetoniranosti beha nepravdne podijeljenosti, tri naroda dva entiteta, i jest cilj politike i političara srpskog i bošnjačkog naroda. Gotovo da više i nije tajna kako vođe ta dva naroda, uz šutnju svjetske protektorske zajednice i programiraju taj političko gospodarski kaos, kao sredstvo ušutkavanja stradalničke i u Daytonu pokradene hrvatske strane, stisnute u raljama velikosrpskog separatizma i velikobošnjačkog unitarizma.

Programeri beha kaosa ne puštaju čak ni svoj narod da izađe iz rata i počne u dijalogu s drugim i drukčijim, uz priznanje vlastite odgovornosti, liječiti posljedice krvavog i brutalnog rata što je zapravo jedini uvjet bosanskohercegovačkog počela u budućnost zajedništva, ne tri u dva, već tri u tri. Tri naroda tri entiteta. Političke i vjerske stranke i zajednice Srba i Bošnjaka i danas vode planeri i sudionici rata, kojeg je Dayton zaustavio a oni i ga i dalje vode u Bosni i Hercegovini samo drugim sredstvima. Potpora tim planerima kaosa i profesionalcima rata stiže kroz šutnju i od međunarodnog protektora i od strane Velikosrba iz Srbije i velikobošnjaka iz Turske.

Po suvremenim beha događanjima, koji su zapravo finaliziranje njezine trajne dvodjelne diobe, nije teško primijetiti kako su Srbija i Turska sklopile pakt dijelenja Bosne i Hercegovine na srpski i bošnjački entitet. Nikad do sada u cijeloj prošlosti Srbija nije tako blisko surađivala ni na jednom segmentu s Turskom kao sada u vrijeme beha diobe. Jednako tako Srbija nikada nije imala tako dobre odnose s islamskim zemljama, što potvrđuje činjenicom njihovih veliki investicija i ulaganja u toj zemlji. Sve to govori o srpsko-turskoj suradnji na konačnoj podjeli Bosne i Hercegovine čime prvi put u povijesti Srbija prelazi Drinu, a Turska se vraća u Bosnu, ne u cijelu ali na veći prostor negoli je srpski. Kapital iz islamskih zemalja zbog toga i dolazi u, politički nesigurnu Srbiju, što je rijetkost kretanja investicija. Jedini jamac islamskih investicija u Srbiju i srpsko-turskih prijateljskih odnosa koji se manifestiraju učestalim sastancima njihovih političara, što pak sliči na neki srpsko-turski dayton rješenja beha čvora je dvoentitetska dioba Bosne i Hercegovine. Povijesna je činjenica da ni jedni, ni drugi, ni treći, ne žele i ne će zajednički život s drugim i drugačijim.

Političko vjerski mentalni sklop i Srbije i njenih suvremenih islamskih političko interesnih i ekonomskih suradnika je etnički i vjerski čista društva. Slike islamskih zemalja, poglavito onih koje tako tijesno surađuju i investiraju u Srbiju, govore i svijetu pokazuju nacionalno vjersku čistoću tih prostora i društava. Gotovo je ista slika i Srbije, onih srpskih povijesnih prostora bez Sandžaka, Kosova i Vojvodine, koji joj nikada i nisu pripadali. U agresorsko-okupatorskom ratu devedesetih godina prošlog stoljeća Srbija je pokušala, a što joj je i uspjelo u Vojvodini gdje više i nema Hrvata, etnički i vjerski očistiti svoje prostore, kao što je danas slika genocidne Republike srpske. Pokušaj da to isto učini i s Kosovom sprječavaju multietničke vojne snage NATO-a, koje je bombardiraju i zaustavljaju u daljnjem tom zločinačkom planu. Etnički i vjerski čista srpska društva iz tog razloga i imaju potporu etničkih i vjerskih čistih islamskih zemalja i Turske.

https://i1.wp.com/www.cubis.ba/wp-content/uploads/2014/09/54143178-8fcc-4f69-a8a8-25045bfa64d2-sda-u-banovicima2-preview-506x285.jpg?resize=446%2C251

Bakiru Izetbegoviću je Turska pomogla

 Dioba Bosne i Hercegovine ih je još čvršće zbližila, a cilj kojem u toj zemlji idu ujedinio. Danas su te dvije vanjske politike, srpska i turska čak jedinstvenije u Bosni i Hercegovini negoli beha društvo i njezini narodi. U ime etnički i vjerski čistog društva Srbija se više ni politički, a to opravdava putem u Europu, ne protivi osamostaljenju Kosova. Čak i preko najava odcjepljenja i Sandžaka šutke prelazi, jer kao i islamske zemlje ona ne priznaje multinacionalna i multikonfesionalna društva. Nema tog teritorija drugog i drugačijeg da je za Srbiju, Tursku i islamske zemlje, vrjedniji od etnički i vjerski čistih srpskih i muslimanskih prostora. Srbi čak i etnički očišćene u balvan revoluciji okupirane hrvatske prostore napuštaju kada se poslije oslobodilačke vojne, legalne akcije Hrvatske vojske „Oluja“ protjerani Hrvati počeli vraćati na svoja ognjišta. I tada ne žele živjeti s drugim i drugačijim.

Stotine tisuća žrtava i milijuni prognanih cijena je srpskih i muslimanskih čistih prostora u Bosni i Hercegovini. Bošnjački dio daytonske Bosne danas je gotovo isti etnički i vjerski čist i kao Republika srpska, i kao Turska i naravno kao sve one islamske zemlje koje financijski investiraju u Srbiju, a politički i vjerski u Federaciju Bosne i Hercegovine. Taj povratnički hod Bosne i Hercegovine u osmanlijsku strašnu prošlost i memorandumsko velikosrpsko vrijeme, nastavak je zločinačkog procesa beogradske srpsko-muslimanske diobe i etničkog čišćenja te zemlje.

Velikosrpska i velikoturska strana u Bosnu i Hercegovinu su ušle onom starom narodnom „podijeli pa vladaj“. Dioba iako još nije završena, jer beha Hrvati imaju pravo na svoj dio Bosne i Hercegovine i sve dok ne budu participirali, politički i teritorijalno, u istim mjerama kao i Srbi i Bošnjaci  dijelenje će trajati, Srbija i Turska su započele vladavinom, svaka na svom teritoriju. Srbija u Republici srpskoj, Turska u Federaciji. Na žalost, vladavinu nad daytonski podijeljenoj Bosni i Hercegovini olakšava im i podijeljenost hrvatskog naroda, kako onim političkim zidom između Hrvata u Hrvatskoj i onih u BiH, tako još bolnijom diobom Hrvata u Bosni i Hercegovini. Beha razjedinjenost Hrvata jedan je od veliki uzroka gubitka entiteta, Hrvatske Republike Herceg Bosne u Daytonu i današnjeg finaliziranja etničkog čišćenja u Federaciji BiH. Povijesni jal hrvatskog naroda upoznali su u Daytonu daytonisti i tvorci tog zločinačkog plana, na kojeg se kasnije, a danas najaktivnije, uključile i Srbija i Turska s još nekim islamskim zemljama.

Ni prijetnja nestanka hrvatskog identiteta u Bosni i Hercegovini i u daytonskim entitetima koje Srbija i Turska sve deblje ograđuju i čine čišćima od Hrvata, ne uspijeva u potpunosti ujediniti hrvatsku političku rascjepkanost. Na žalost i danas „jedni idu šumom, drugi drumom“. Svako svome lokalnom, političkom, interesnom cilju, a nikako jedinstveno zajednički, hrvatskom entitetu. A on bi morao biti, prije nego li te dvije zemlje, Srbija i Turska i teritorijalno pripoje sebi beha entitete, hrvatski teritorijalno politički okvir, kao jedini jamac hrvatskog ostanka i opstanka u Bosni i Hercegovini. Ako ništa drugo, tragedije, zbjegovi, stradanja, progoni, etnička čišćenja, nisu uspjeli, a nisu na žalost ujediniti hrvatsku razjedinjenost u Bosni i Hercegovini, onda bi to mogao samo hrvatski entitet, kao zajednički cilj svih hrvatskih politika i političara.

Hrvatski entitet mogao bi biti okvir i most zajedništva beha Hrvata, istog onakvog kakav stvara Republika srpska Srbima, i Federacija Bošnjacima. Hrvatski entitet oprao bi grijehe prošlosti hrvatskih političara, grijehe daytonista, grijehe velikosrpski separatista i velikobošnjačkih unitarista i zaustavio bi zločinački srpsko turski projekt dvoentiteske diobe Bosne i Hercegovine. Uz to što bi hrvatski entitet zaustavio nepravednu diobu Bosne i Hercegovine, on bi toj zemlji donio pravdu, mir i stabilnost, temelje na kojima poćiva svako europsko društvo.

Velikobošnjački unitarizam, velikosrpski separatizam i velikohrvatski europeizam, potvrdili su i rezultati sedmi beha izbora održanih 12. listopada 2014. Naime, na tim izborima gotovo da i nema nikakvih promjena na bošnjačkoj i srpskoj strani. Uvijek ista politička lica, uvijek ista politika. Zapravo, kontinuitet bošnjačkog unitarizma i srpskog secesionizma politika je nezamjenjivih vođa Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, koji su više izbor Turske i Srbije nego li napretka demokracije u Bosni i Hercegovini. Sve to govori kako ne će biti nikakva napretka Bosne i Herecgovine ni poslije ovih izbora. Izbori u Bosni i Hercegovini su ruganje demokraciji.

Vinko Đotlo

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Rajko Ostojić: SDP može sa svima, osim s HDZ-om i HNS-om

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Pixsell

“SDP se ne osipa, neki nam pojedinci odlaze. Veliki je to gubitak, ali ako vas novo vodstvo ne izabere ne odlazite – nego ostanete u stranci jer niste u njoj zbog fotelje”, kazao je Rajko Ostojić i radijskoj emisiji Intervju tjedna. Rejting stranke je oko stabilnih 22 posto, ali Ostojić očekuje da će ih građani prepoznati i da će on rasti.

O stanju u vukovarskom SDP-u Ostojić je kazao kako Željko Sabo ima svoje zasluge, ali da će Zlatko Komadina, Ivo Jelušić i Predrag Matić otići tamo kako bi procijenili kakvo je stanje. O Goranu Koturu, kojeg su izabrali splitski SDP-ovci, a kojega je potpredsjednica Glavnog odbora optužila za nasilje rekao je kako se objektivno mora utvrditi činjenično stanje. “Moraju se čuti sve strane, a posljedica će biti ako se utvrdi i da je bilo naznaka nasilja ili blaćenja”, kazao je.

Na pitanje hoće li SDP prestati nuditi koalicije svima redom, Ostojić je odgovorio kako SDP može koalirati sa svima, osim s HDZ-om i HNS-om. Za liberalnu koaliciju GLAS-IDS-Pametno rekao je kako je dobro da se bore za liberalne ideje, ali nije dobro da se GLAS etablira napadajući SDP. S IDS-om su odnosi odlični. “Ne zaboravite da su na listama SDP-ove koalicije za EU izbore bili i Radoš i Jakovčić. Uvjeren sam da će Pupovac, budući da jako podupire Plenkovićevu vladu, biti na HDZ-ovim ulaznim listama ze euroizbore”, kazao je Ostojić. Dodao je kako je stranka po tom pitanju ‘široke ruke’.

Za Most je kazao kako ima desni i liberalni lijevi dio, a s SDP-om su bili na istoj liniji vezano za Agrokor. “Ali oni moraju shvatiti da su bili u vlasti, da su imali premijera, predsjednika Sabora i ključne ministre – a da ništa nisu napravili”, dodao je. SDP i Most su bili na istoj liniji vezano za Agrokor.

Josip Jović: Koalicija iz Amsterdama

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Sabor imenovao tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak je imenovao dio, odnosno tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a – Mladena Čuturu, Moranu Paliković Gruden i Maju Martinović, prihvatio prijedlog Odbora za medije i povukao imenovanje Eduarda Kunšteka, te odbio SDP-ov amandman da u NO ‘uđe’ Miroslav Grgić, član bivšeg, u srpnju razriješenog Nadzornog odbora.

Odluku o imenovanju, Sabor je donio jednoglasno, sa 77 glasova, jednim više od potrebnih 76. SDP u glasovanju o članovima novog NO HRT-a nije sudjelovao.

Nećemo u tome sudjelovati, kad se u NO već biraju samo predstavnici većine, neka ih bira samo većina, objasnio je Arsen Bauk (SDP) poslije zataržene stanke.

Mikulić: Slobodno mjesto potencijalno za kandidata manjine

Predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić (HDZ) izvijestio je da Odbor povlači prijedlog o Kunštekovu imenovanju, predlaže da se imenuju samo tri od četiri člana, da se ide na ponovljeni natječaj, a slobodno mjesto je potencijalno za kandidata paralmentrane manjine.

Partneri u saborskoj većini zadovoljni su prijedlogom Odbora, a oporba, konkretno SDP, nezadovoljna je što većina nije prihvatila ime kandidata oporbe.

SDSS je zadovoljan što je Odbor otvorio prostor da se postigne dogovor većine i opozicije oko četvrtog člana koji bi pripadao opoziciji, kaže Milorad Pupovac koji poručuje da ono što pripada većini ne bi trebala određivati opozicija i obrnuto.

Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) dodaje kako je prijedog Odbora logičan slijed razgovora u parlamentu, a promjenu njegove ranije odluke vidi kao pobjedu parlamentarizma, te ne spori potrebu da se ostavi mjesto parlamentranoj opoziciji.

Stazić: prihvaćen naš argument da je Kunštek u sukobu interesa

Drago nam je da je većina prihvatila naše argumente da je Kunštek u sukobu interesa, kaže Nenad Stazić (SDP). Saborska većina, dodaje, nije prihvatila kandidata manjine, ali je donekle prihvatila princip da ne bira sva četiri, nego samo tri ‘svoja’ člana NO, dok se za četvrtog otvara novi javni poziv. Prihvatit ćemo to kao nastavak dobre paralmentrane prakse, poručuje Stazić.

Ostajemo pri tome da nije dobra praksa da većina određuje tko će u okviru opozicije biti njihov predstavnik, ustrajava Bauk.

HDZ-ov Branko Bačić odbija SDP-ovu argumentaciju. Vladajući ne ulaze u izbor kandidata oporbe, no za nas je neprihvatljivo da u NO imenujemo bilo koga od članova prijašnjeg NO, jer su četiri puta institucije utvrdile da taj NO nije poštivao zakone, tumači Bačić.

Pernar: Kad ŽZ dođe na vlast Maja Sever će dobiti emisiju natrag

Živi zid, kaže Ivan Pernar, ne može podržati kandidirane, jer smatra da neovisno o tome tko u NO sjedio ništa se neće promijeniti, a Živi zid će i dalje biti nepoželjan.

Princip 3+1 je dobar, no problem je što je u vrijeme kad ga je vodio SDP HRT bio partijska televizija, cenzura je bila takva da je ukinuto predizborno sučeljavanje, i HDZ-ov model je u biti cenzura, samo su metode profinjenije, tvrdi taj zastupnik.

Problematizirao je ukidanje emisije Hrvatska uživo urednice Maja Sever, pa joj obećao da će, čim Živi zid dođe na vlast, dobiti emisiju natrag.

Vi ste gori i od HDZ-a i SDP-a, kroz smijeh mu je uzvratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Jandroković: Čestitke zastupnicima i građanima

Odluka o NO HRT-a bila je posljednja odluka Sabora prije zimskog odmora koji će, najavio je Jandroković, završiti 17. siječnja iduće godine.

Svim zastupnicima čestitao je Božić i zaželio sretnu Novu godinu.

U ime svih, svim građanima Republike Hrvatske i svima koji nas prate diljem svijeta, također upućujem najiskrenije čestitke, rekao je Jandroković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari