Connect with us

Naši u svijetu

Izbori u Mađarskoj – Orbán uvjerljivo pobijedio

Published

on

Mađarski premijer Viktor Orbán proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, kazavši da je glasovanje pokazalo da je Mađarska najujedinjenija nacija u Europi, javio je Reuters.

Po privremenim rezultatima baziranim na prebrojanih 93,12 posto glasova, Fidesz, konzervativna populistička stranka premijera Orbána, je dobio 44,61 posto glasova, savez lijevog centra 25,73 posto, a stranka krajnje desnice Jobbik 20,66 posto. Prag od pet posto premašila je još mala ekološka stranka LMP s 5,17 posto.

Fidesz bi time dobio 133 od 199 mjesta u parlamentu, odnosno, po drugi put za redom Orbán bi u parlamentu imao dvotrećinsku većinu. Odaziv na izbore bio je 63,8 posto.

Socijalistička stranka “primila je na znanje” rezultate izbora, rekao je njezin vođa Attila Mesterhazy, dodajući da ipak neće čestitati pobjedniku, stranci Fidesz. Govoreći u svom stožeru u izbornoj noći, Mesterhazy je naglasio da je glasovanje bilo provedeno pod “nepoštenim pravilima”.

Zadovoljna rezultatima je stranka ekstremne desnice Jobbik, koja za sebe kaže da je sada najjača nacionalna radikalna stranka u Europskoj uniji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari