Connect with us

Vijesti

Izbori u Mostaru ‘za neznalice’

Objavljeno

on

Lokalni izbori u Gradu Mostaru će se održati u nedjelju, 20. prosinca 2020, malo više od mjesec dana nakon provedenih lokalnih izbora u BiH.

Izbori za gradsko vijeće Mostara održat će se po novim pravilima i sukladno izmjenama izbornog zakona koje je početkom srpnja usvojio parlament BiH na temelju međustranačkog dogovora HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA).

Mostarci će birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste a izabrani će potom će odlučivati tko će biti gradonačelnik.

Posljednji su put izbori u Mostaru održani 2008. Dvije godine kasnije ustavni sud BiH stavio je izvan snage izborna pravla za taj grad ocijenivši kako ona u praksi znače nejednaku vrijednost glasova građana koji su birali fiksni broj vijećnika iz određenih gradskih područja, bez obzira na broj ljudi koji u njima žive.

Nakon toga je trebalo punih deset godina da bi se vladajuća hrvatska i bošnjačka stranka dogovorile o novim pravilima.

U novoj emisiji Podcasta BURA  Josip Zelenika i Mario Nikolić nastojali su rasvijetliti izborni proces na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru, usvojiti dogovorena “pravila igre” i ukazati na važnost izlaska na izbore. Pogledajte

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari