Connect with us

Iz Svijeta

Izbori u Nizozemskoj: Vodi desničarski populist Geert Wilders

Objavljeno

-

Foto: EPA

Nizozemski antieuropski krajnje desni populist Geert Wilders, koji je obećao zaustaviti svu imigraciju u Nizozemsku, nalazi se u vodstvu na parlamentarnim izborima održanim u srijedu, pokazala je izlazna anketa.

Nadmašivši sva predviđanja, Wildersova Slobodarska stranka (PVV) osvaja 35 mjesta u 150-članom parlamentu, devet mjesta ispred najbližeg suparnika, koalicije laburista i zelene ljevice bivšeg povjerenika EU-a Fransa Timmermansa, pokazuju rezultati izlazne ankete. Prednost PVV-a je daleko veća od očekivane.

Stranka premijera u odlasku Marka Ruttea, konzervativna VVD, nalazi se na trećem mjestu s 23 mjesta.

Imigracija – pitanje koje je potaknulo kolaps posljednjeg Rutteovog kabineta nakon 13 godina na vlasti – bilo je ključno pitanje u kampanji.

“Sada je bilo dosta. Nizozemska to više ne može podnijeti. Sad prvo moramo misliti na vlastiti narod. Granice zatvorene. Nula tražitelja azila”, rekao je Wilders u televizijskoj debati uoči izbora.

Wilders je međunarodno poznat po svojoj vatrenoj antiislamskoj politici, a nizozemski ga je sudac osudio za diskriminaciju nakon što je vrijeđao Marokance na predizbornom skupu 2014. godine.

Wilders će vjerojatno voditi razgovore o formiranju vlade koji će započeti u petak. Rekao je da želi voditi zemlju, ali će morati surađivati s drugim strankama kako bi formirao koaliciju s većinom u parlamentu. Taj proces obično traje mjesecima.

Očekuje se da će pokušati formirati desničarsku vladu s VVD-om i novonastalom strankom ‘Novi društveni ugovor’, iako bi pregovori mogli biti teški jer su obje stranke rekle da imaju ozbiljne sumnje u suradnju s Wildersom, zbog njegovog otvorenog antiislamskog stava. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas