Pratite nas

Politika

Izbori za EP: Financijska izvješća dostavljat će se na novi način

Objavljeno

na

Na svibanjskim izborima za Europski parlament, njihovi će sudionici, političke stranke i birači, svoja financijska izvješća o financiranju promidžbe Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavljati na novi način – unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, umjesto papirnato.

Budući da se taj sustav primjenjuje po prvi put, iz DIP-a najavljuju da će nakon objave pravovaljanih kandidatura, kada se utvrde svi izborni sudionici, za njih organizirati radionicu na kojoj će uz pomoć stručne službe Povjerenstva dobiti uvid u funkcioniranje spomenutog sustava kako bi ga lakše primijenili.

Ta će im radionica sigurno dobro doći jer će prva, privremena izvješća o primljenim donacijama, o troškovima promidžbe, o cijeni i popustu dobivenom za medijsko oglašavanje, DIP-u dostavljati sedam dana prije izbora raspisanih za 26. svibnja, dakle zaključno do 18. svibnja.

Da će izvješća dostavljati unosom u informacijski sustav, umjesto u pisanom obliku preporučenom pošiljkom, propisao je novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma donijet prije tjedan dana. Propisao je i da će se tako dostavljena izvješća objaviti na mrežnim stranicama DIP-a.

Izvješća na jednom mjestu

Nova pravila omogućit će strankama i biračima jednostavnije sastavljanje i objavu izvješća, a zainteresiranoj javnosti da ih nađe na jednom mjestu, umjesto da pretražuje različite mrežne stranice.

“Financijska izvješća svih izbornih sudionika biti će dostupna na jednome mjestu na lako pretraživ način po različitim osnovama, u strojno čitljivom i otvorenom obliku, čime se osigurava transparentnosti financiranja izborne promidžbe i olakšava javno praćenje političkog financiranja”, naglašava DIP.

Koliki je trošak razvoja samo informacijskog sustava za nadzor financiranja, u DIP-u nisu mogli precizirati.

“Razvoj informacijskog sustava za nadzor financiranja započeo je 2017., a završio 2018., razvijao se istovremeno sa razvojem informacijskog sustava za nadzor političkih aktivnosti i referendumske aktivnosti. Iz navedenog razloga ne možemo iskazati trošak razvoja samo informacijskog sustava za nadzor financiranja”, odgovorili su na Hinin upit.

(Hina)

 

IVICA ŠOLA Platio sam misu za propast EU: Ta je tvorevina samo krinka za Četvrti Reich

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Politika

Plenković: Većina je stabilna

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da su spremni za izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj trebaju biti izglasani novi ministri poručivši kako je većina stabilna i čvrsta.

“Većina je stabilna i čvrsta”, odgovorio je Plenković novinarima dok je išao iz Banskih dvora prema Hrvatskom saboru, na pitanje je li većina stabilna za izglasavanje povjerenja novim ministrima?

U Hrvatskom saboru održava se saborski Klub HDZ-a na kojem će biti predstavljeni novi ministri.

Na pitanje kako misli pomiriti nezadovoljnike u stranci koji su nezadovoljni odlaskom ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića (Josip Đakić), odgovorio je kako je Đakić jučer rekao da je nesretan što Tolušić odlazi ali i da će podržati nove ministre i ministricu Vesnu Bedeković.

Upitan za komentar da oporba traži izvanrednu sjednicu Sabora tražeći ostavku ministra zdravstva Milana Kujundžića odgovorio je da to nije po saborskom Poslovniku.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Ključno je osigurati poštivanje sva tri konstitutivna naroda u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića.

Razgovarali su o odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te aktualnoj političkoj situaciji u BiH. Važnim su ocijenili otvorenu komunikaciju i rješavanje svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Čović je upoznao predsjednika Vlade Plenkovića o preprekama, ali i nužnosti žurnog formiranja vlasti na svim razinama, posebice Vijeća ministara BiH. Kazao je da su legitimni predstavnici Hrvata u BiH spremni na suradnju, uz izmjene Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama.

Predsjednik Vlade još jednom je iskazao punu potporu Bosni i Hercegovini u provedbi reformi usmjerenih na približavanje članstvu u Europskoj uniji. Posebno važnim istaknuo je poštivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari