Connect with us

IZBORI ZA EU PARLAMENT

Objavljeno

-

Do sutra u ponoć rok je za predaju kandidacijskih lista za euroizbore. To su jučer među prvima učinili Savez za Hrvatsku, ORaH i Laburisti.

Danas u 13 sati listu će predati Kukuriku Koalicija, a sat vremena ranije Nacionalni forum i HSLS. HDZ će listu predati u petak, nakon što su je jučer u Varaždinu utvrdili. Na listi nema prevelikih iznenađenja: nositelj je Andrej Plenković, a slijede Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier, Marijana Petir i Ruža Tomašić.

Danom objave predanih lista počinje izborna kampanja koja će trajati 47 dana, a izbori za Europski parlament su 25. svibnja.

hdzLista

Predsjedništvo  i Nacionalno vijeće HDZ-a utvrdili su jučer izbornu listu za Europski parlament, koju, kako se i najavljivalo, predvodi Andrej Plenković.

Na drugom mjestu je Dubravka Šuica, na trećem Ivana Maletić, a na četvrtom Davor Ivo Stier.

Peto mjesto je, u skladu s koalicijskim sporazumom, pripalo HSS-ovoj Marijani Petir, a slijedi je Ruža Tomašić (HSP AS).

HDZ-ovim koalicijskim partnerima pripalo je i osmo te 11. mjesto, na kojima su Ivan Tepeš (HSP AS) i Milivoj Špika (BUZ).

Na sjednici Predsjedništva, kako se doznaje, na takvu listu nije bilo primjedbi, no u stranačkim kuloarima moglo se čuti da je dio kandidata nezadovoljan jer ih nitko iz vrha stranke nije unaprijed obavijestio hoće li biti na listi i na kojem mjestu.

Dijelu HDZ-ovaca smeta i što nije razjašnjeno zašto listu ne predvodi potpredsjednica stranke Dubravka Šuica, koja je prošle godine bila prva na listi.

“Nejasno mi je zašto je degradirana potpredsjednica stranke, koja je najviše pozicionirana u HDZ-u, a svoju poziciju izborila je na unutarstranačkim izborima, za razliku od Plenkovića koji nije prošao kao kandidat za potpredsjednika”, rekao je jedan HDZ-ov dužnosnik.

Dio ih se pita i čime je visoku poziciju na listi zaslužila Ivana Maletić.

Iako priznaju da Maletić dobro poznaje europske fondove, smatraju da ona nema “političku težinu” u stranci i u javnosti, koja je presudna za zastupnika u Europskom parlamentu.

U stranačkim kuloarima moglo se čuti i da takva lista nije po volji organizacijama HDZ-a na sjeverozapadu Hrvatske, jer se nije vodilo računa o teritorijalnoj zastupljenosti pa je većina kandidata iz Dalmacije, dok je, kažu, ostatak Hrvatske potpuno zanemaren.

Lista bi, kako se očekuje, službeno trebala biti predstavljena u petak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari