Connect with us

Hrvatska

Izbori za predsjednika države najvjerojatnije će se održati 11. siječnja!?

Objavljeno

on

Prema neslužbenim informacijama iz vrha vlasti, premijer Zoran Milanović i aktualni predsjednik Ivo Josipović razgovarali su o datumu i najbliži su tome da se birališta otvore druge nedjelje iduće godine.

25. siječnja drugi krug

Održavanju izbora 11. siječnja skloni su iz nekoliko razloga. Prvi je što se vrhunac kampanje ne bi poklapao s blagdanima, a to bi građanima ostavilo mirniji Božić i Novu godinu. Drugi je to što zimski praznici djeci završavaju 9. siječnja, što znači da će se do tada vratiti birači koji će s djecom otići na skijanje ili će negdje drugdje provesti praznike. Ostane li odluka o datumu izbora nepromijenjena, to znači da će drugi krug izbora održati 25. siječnja.

Prema zakonu, izbore za predsjednika države raspisuje Vlada, i to u roku koji omogućava da se oni održe u roku od najmanje 30, a najviše 60 dana od isteka mandata aktualnom predsjedniku. Ivo Josipović izabran je na izborima održanima 10. siječnja 2010. godine, a prisegu je položio 18. veljače, i od tada se računaju rokovi. Predsjednika države bira se neposredno, na mandat od pet godina, a ograničen je na dva mandata. Šefa države biramo apsolutnom većinom glasova birača koji su izašli na izbore. Ako nitko ne dobije potrebnu većinu u prvome krugu, za dva tjedna ide se u drugi krug izbora u kojemu sudjeluju dva kandidata s najviše glasova.

Formalno izborna promidžba počinje odmah nakon što Državno izborno povjerenstvo objavi listu kandidata. Zakon kaže da prijedlozi kandidata moraju dospjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 12 dana od dana raspisivanja izbora.

Listu kandidata DIP objavljuje u roku od 48 sati od isteka roka za predaju kandidature. I dalje je na snazi zakonska odredba da dan uoči izbora traje izborna šutnja kada je zabranjena bilo kakva promidžba kandidata.

[testimonial image=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2014/10/gjenero.jpg” name=”Davor Gjenero” title=”Politolog”]Poštuje li se Ustav, predsjednik Vlade može odlučiti samo hoće li izbore raspisati tako da se njihov prvi krug održi 21. ili 28. prosinca 2014, a da drugi krug onda bude ili 4. ili 11. siječnja 2015. Ustav, naime, definira da su izbori za predsjednika Republike dvokružni, jer ga se bira apsolutnom većinom svih birača. Ako Predsjednik nije izabran u prvom krugu izbora, drugi se krug održava 14 dana nakon prvoga. Stavak 4. članka 95. Ustava kaže: „Izbor predsjednika Republike obavlja se najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata.“

Budući da on slijedi nakon stavaka koji objašnjavaju kako su izbori za Predsjednika dvokružni, jasno je da Ustav određuje da cijela se cijela procedura, dakle, oba kruga moraju obaviti najmanje 30 dana prije isteka mandata. Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske još preciznije definira rokove, pa u svom 3. članku kaže: „Izbore za predsjednika Republike Hrvatske raspisuje Vlada Republike Hrvatske u roku koji omogućava da se oni obave najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata“.

Predsjednik Josipović, ako se poigrava ustavnošću da bi maksimalizirao svoje dobiti na izborima i izbjegao ustavne datume izbora, za koje smatra da njemu manje odgovaraju nego njegovoj konkurentici, računa i na izostanak institucionalne reakcije, i reakcije građanskog društva, i reakcije akademske zajednice, a pogotovo javnosti. Pokaže li se da je doista pokušao utjecati na to da se izbori raspišu na dan, koji nije u skladu s ustavnom i zakonskom odredbom, i ako izostanu institucionalna reakcija i društvena zabrinutost zbog toga, znači da su sustav vladavine prava, načelo ustavnosti i mehanizmi društvene kontrole u Hrvatskoj na vrlo niskoj razini.[/testimonial]

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari