Izborna godina spriječava promjene

  0

  Bosna i Hercegovina ne treba očekivati da će do izbora biti provedena bilo kakva reforma ili zakon jer su sve stranke koncentrirane na predstojeće izbore, priznaje većina političara.

  U izjavama za Nezavisne novine, naveli su kako su stranke sada usredotočene na to da ne naprave neki potez koji bi njihovi politički protivnici mogli iskoristiti protiv njih, i na taj način osvojiti dodatne glasove. Jedino oko čega se ne slažu je tko je konkretan krivac za takvo stanje, osim što većina smatra da se radi o tome da u BiH već duže vrijeme nije riješeno nijedno suštinsko pitanje koje generira probleme u funkcioniranju institucija.

  Gušenje promjena

  Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u parlamentu BiH, ističe kako se sve stranke pripremaju za izbore i da nitko više nije spreman na sebe preuzeti odgovornost za nepopularne mjere.

  “Stranke će radije pristati da ih optuže za nekonzistentnost u svom radu, nego da im glasači zamjere za ono što čine. Čak ni za povlačenje IPA nije napravljen sporazum o koordinaciji, iako je to bilo skoro potpuno dogovoreno”, kaže Majkić.

  Prema njezinu mišljenju, suštinski krivac su bošnjačke stranke koje i dalje ne prihvaćaju daytonsku BiH i zato ruše sve zakonske projekte koji vode k popravljanju situacije.

  “I sada u vezi s prebivalištem SDA drži barjak da uguši svaku promjenu, a ostale bošnjačke stranke se ne usuđuju suprotstaviti joj se. I tako to ide”, navela je.

  Bez parlamentarne većine

  Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, ističe kako je apsolutno nemoguće da išta više bude usvojeno.

  “Čak se ne može više ništa usvojiti ni na razini Vijeća ministara. Evo, radna grupa je izradila Prijedlog o državnoj imovini, a onda se Hadžić (Damir, ministar prometa i komunikacija, op.ur.) na samoj sjednici pojavi s nečim novim. Bojim se da će sad svi gledati što im je u stranačkom interesu i kako će optužiti onog drugog za nešto a da nisu spremni raditi na iznalaženju bilo kakvog rješenja”, istakla je Pandurević.

  Podsjetila je kako odlaskom SBB-a u opoziciju više ne postoji ni parlamentarna većina na razini BiH.

  Pandurević smatra kako je BiH savršeno funkcionalna zemlja ako se poštuju daytonski principi, dodavši da će rješenja biti moguća kad se bude tražio kompromis a ne upirali prsti u krivce, dodavši da postoje političke igre između stranaka koje se međusobno optužuju.

  Dragan Vrankić, član Predsjedništva HDZ BiH, također se slaže kako ne treba očekivati bilo kakve iskorake do izbora.

  Nacionalno pitanje još uvijek čeka

  “Nijedna stranka neće preuzeti bilo kakav rizik pa taman cijena bila reforma ili neki bitan zakon. Sve je opterećeno izborima i međustranačkim odnosima, a čija su suština međunacionalni odnosi – da se unutar opcija bošnjačkih, pa dijelom i srpskih održi pozicija za vlastiti narod”, naveo je Vrankić.

  Dodao je kako je osnovni problem u BiH činjenica da nije riješeno nacionalno pitanje, koje je preduvjet za sve ostale reforme.

  “Pitanje neriješenih nacionalnih odnosa generira sve ostale probleme koje svakodnevno vidimo”, naglasio je Vrankić.

  Mehmed Bradarić, zastupnik SDP-a, smatra da je SDP jedina stranka koja je spremna preuzeti rizik i da budu usvojene reforme, a to su, kako tvrdi, pokazali pri glasovanju o zakonu o prebivalištu.

  “Mi smo hrabro u to ušli iako ste i sami mogli vidjeti pod kakvim pritiskom smo bili u Sarajevu. Ustrajat ćemo na tome da je to dobar zakon koji ne dira prava povratnika i koji je usuglašen s europskim standardima i tvrdimo kako nije ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Ali, vidite da je to, nažalost, iskorišteno kao političko pitanje i zato nam jeste ovako”, naveo je Bradarić Nezavisnim novinama.

  facebook komentari