Pratite nas

Izborna godina spriječava promjene

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina ne treba očekivati da će do izbora biti provedena bilo kakva reforma ili zakon jer su sve stranke koncentrirane na predstojeće izbore, priznaje većina političara.

U izjavama za Nezavisne novine, naveli su kako su stranke sada usredotočene na to da ne naprave neki potez koji bi njihovi politički protivnici mogli iskoristiti protiv njih, i na taj način osvojiti dodatne glasove. Jedino oko čega se ne slažu je tko je konkretan krivac za takvo stanje, osim što većina smatra da se radi o tome da u BiH već duže vrijeme nije riješeno nijedno suštinsko pitanje koje generira probleme u funkcioniranju institucija.

Gušenje promjena

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u parlamentu BiH, ističe kako se sve stranke pripremaju za izbore i da nitko više nije spreman na sebe preuzeti odgovornost za nepopularne mjere.

“Stranke će radije pristati da ih optuže za nekonzistentnost u svom radu, nego da im glasači zamjere za ono što čine. Čak ni za povlačenje IPA nije napravljen sporazum o koordinaciji, iako je to bilo skoro potpuno dogovoreno”, kaže Majkić.

Prema njezinu mišljenju, suštinski krivac su bošnjačke stranke koje i dalje ne prihvaćaju daytonsku BiH i zato ruše sve zakonske projekte koji vode k popravljanju situacije.

“I sada u vezi s prebivalištem SDA drži barjak da uguši svaku promjenu, a ostale bošnjačke stranke se ne usuđuju suprotstaviti joj se. I tako to ide”, navela je.

Bez parlamentarne većine

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a, ističe kako je apsolutno nemoguće da išta više bude usvojeno.

“Čak se ne može više ništa usvojiti ni na razini Vijeća ministara. Evo, radna grupa je izradila Prijedlog o državnoj imovini, a onda se Hadžić (Damir, ministar prometa i komunikacija, op.ur.) na samoj sjednici pojavi s nečim novim. Bojim se da će sad svi gledati što im je u stranačkom interesu i kako će optužiti onog drugog za nešto a da nisu spremni raditi na iznalaženju bilo kakvog rješenja”, istakla je Pandurević.

Podsjetila je kako odlaskom SBB-a u opoziciju više ne postoji ni parlamentarna većina na razini BiH.

Pandurević smatra kako je BiH savršeno funkcionalna zemlja ako se poštuju daytonski principi, dodavši da će rješenja biti moguća kad se bude tražio kompromis a ne upirali prsti u krivce, dodavši da postoje političke igre između stranaka koje se međusobno optužuju.

Dragan Vrankić, član Predsjedništva HDZ BiH, također se slaže kako ne treba očekivati bilo kakve iskorake do izbora.

Nacionalno pitanje još uvijek čeka

“Nijedna stranka neće preuzeti bilo kakav rizik pa taman cijena bila reforma ili neki bitan zakon. Sve je opterećeno izborima i međustranačkim odnosima, a čija su suština međunacionalni odnosi – da se unutar opcija bošnjačkih, pa dijelom i srpskih održi pozicija za vlastiti narod”, naveo je Vrankić.

Dodao je kako je osnovni problem u BiH činjenica da nije riješeno nacionalno pitanje, koje je preduvjet za sve ostale reforme.

“Pitanje neriješenih nacionalnih odnosa generira sve ostale probleme koje svakodnevno vidimo”, naglasio je Vrankić.

Mehmed Bradarić, zastupnik SDP-a, smatra da je SDP jedina stranka koja je spremna preuzeti rizik i da budu usvojene reforme, a to su, kako tvrdi, pokazali pri glasovanju o zakonu o prebivalištu.

“Mi smo hrabro u to ušli iako ste i sami mogli vidjeti pod kakvim pritiskom smo bili u Sarajevu. Ustrajat ćemo na tome da je to dobar zakon koji ne dira prava povratnika i koji je usuglašen s europskim standardima i tvrdimo kako nije ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Ali, vidite da je to, nažalost, iskorišteno kao političko pitanje i zato nam jeste ovako”, naveo je Bradarić Nezavisnim novinama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Kultura

U DUŠI MI DALMACIJA CILA!

Objavljeno

na

Objavio

Ja sam Hrvat uzdignuta čela,
Dalmatinac ponosnoga soja,
krv Hrvatska u meni je vrela,
iznjedrila Zagora me moja!

Split, Kaštela, Solin i još više,
slani škoji šta ih more kupa,
Dalmatinske žege, bure, kiše…
i Zagora u srcu mi skupa!

Volin čuti kada Poljud piva,
kada Hajduk Dalmatince sjati,
kad’ se čuje ona pisma živa,
k’o da rodi, sve nas ista mati.

U duši mi Dalmacija cila,
volin bacit’ ja na Marjan oko,
trobojnica nekada se krila,
a sad’ gori leprša visoko.

U debelom ladu pod koštelon,
volin bacit na karte i mure,
pa sa ljudin prošetati selon,
i balotat sve do kasne ure.

Dok po zogu balote migolje,
gradele se stavljaju na vatru,
bocun tu je, porad’ bolje volje,
da se stare navike ne zatru.

Bolje selo izgubit’, — se kaže !
neg’ užance od starina svoje,
Dalmatincu ta pravila važe…
i za njega druga ne postoje.

Ivan Pajdek / Kamenjar.com

NE IZDAJE PRAVI HRVAT!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump potpisao memorandum o carinama na kinesku robu

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u četvrtak predsjednički memorandum koja omogućuje uvođenje carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, no njegov je potez puno blaži od prijetnji koje su mogle izazvati globalni trgovinski rat.

Prema uvjetima iz uredbe, Trump će uvesti carine tek nakon konzultacijskog razdoblja, mjere koja industrijskim lobistima i zakonodavcima daje vremena da da ublaže predloženu listu na kojoj je 1300 proizvoda.

I Kina će imati vremena za odgovor na Trumpove poteze, što smanjuje rizik od dramatičnih mjera odmazde Pekinga.

“Razgovarali smo s Kinom i usred smo pregovora”, rekao je Trump dodajući da je gubitak radnih mjesta u Americi bio jedan od glavni razloga za njegov izbor za predsjednika 2016.

Washington će također tražiti mjere protiv Kine radi kršenja zakona o intelektualnom vlasništu kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), tijelo koje je više puta izazvalo gnjev administracije, ali koje bi moglo ponuditi rješenja kojima bi se uzbjelao trgovinski rat.

Nakon Trumpove objave, ured američkog trgovinskog predstavnika predstavit će listu proizvoda koji bi se carinili, uglavom iz visokotehnološkog sektora.

Potom će uslijediti konzultacijsko razdoblje od 60 dana prije nego što se carine definitvno uvedu.

Dvije osobe koje su o tom pitanju raspravljale s Trumpovom administracijom nedavno su izjavile Reutersu da bi carine bile uglavnom usmjerene na informacijsku tehnologiju, potrošačku elektroniku i telekomunikacije.

Washington cilja na kineske tvrtke s visokom tehnologijom kako bi ih kaznio za kinesku investicijsku politiku koja prisiljava američke tvrtke da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamjenu za dopuštenje da posluju u Kini, zajedno s drugim optužbama za krađu intelektualnog vlasništva.

Kina ima 375 milijardi dolara trgovinskog suficita sa SAD-om, a smanjenje takvog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih ciljeva Donalda Trumpa koji je još u kampanji za predsjednika zastupao protekcionističku politiku.

Njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD-a iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

Carine na uvoz čelika i aluminija, koje je Trump uveo prošlog tjedna, relativno su nevažne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, no izravno carinsko “gađanje” Kine moglo bi izazavati oštar odgovora Pekinga, upozoravaju analitičari.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati