Pratite nas

BiH

Izetbegović: BiH neće brzo dobiti novu vlast, preduvjet je nastavak NATO integracija

Objavljeno

na

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je kako ne vjeruje da će nova vlast u toj zemlji biti formirana tako brzo kako to očekuju lideri HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, objavio je u petak bosanskohercegovački javni servis BHT 1.

U intervjuu ovoj televiziji Izetbegović je potvrdio kako uspostava novog Vijeća ministara BiH na temelju sporazuma kojega je su početkom tjedna potpisali on, Čović i Dodik izravno ovisi o tome hoće li prije toga biti usuglašen i poslan u Bruxelles Godišnji nacionalni plan reformi (ANP) nužan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

“Mislim da možemo neke bitne pomake napraviti. Recimo, ako bude pameti i spremnosti, definirati stvari s ANP-om. Kada tu stvar prevladamo, mislim da kreće sve ostalo, da smo tada jednostavno odvezali taj čvor i da idu sve ostale stvari. Da li će to biti dva ili dva i pol mjeseca, za mene to nije toliko važno”, izjavio je Izetbegović.

Potpisan sporazum o formiranju Vijeća ministara!

Čović i Dodik u ovim su komentarima sporazuma o koaliranju, potpisanog 5. kolovoza, istaknuli kako novo Vijeće ministara mora biti formirano u razdoblju od 30 dana a Dodik je pri tom izravno zaprijetio produbljavanjem krize u BiH ukoliko taj rok ne bude ispoštovan.

Izetbegović sada tvrdi kao je taj rok “preambiciozan” te kako se Čovićeva i Dodikova očekivanja neće ostvariti.

Političari i mediji u BiH i dalje nisu suglasni jesu li se trojica stranačkih lidera uopće dogovorila kako riješiti problem usvajanja ANP-a, čemu se odlučno protive stranke sa srpskim predznakom, no Izetbegović tvrdi kao tu zapravo nema nikakvih dvojbi odnosno kako je dogovoreno usvajanje “reduciranog ANP-a”.

“To je reducirani ANP kojega će prihvatiti NATO. Ja ne vidim moguće rješenje mimo toga. Vidim samo mogućnost produbljavanja krize”, kazao je Izetbegović.

Potvrdio je i kako SDA dijeli stajalište predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića da novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH ne može biti imenovan sve dok se ne usvoji ANP i ispoštuju ranije odluke državnog vrha koji je jedini nadležan voditi vanjsku politiku zemlje. (Hina)

 

HNS poziva na žurno imenovanje kandidata za mandatara Vijeća ministara BiH

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

TRZ Hadžići iz BiH sklopio prvi ugovor o prodaji novog lakog ručnog raketnog bacača granata

Objavljeno

na

Objavio

Tehničko-remontni zavod Hadžići iz Bosne i Hercegovine sklopio je prvi ugovor o prodaji novog lakog ručnog raketnog bacača granata RPG 7 MX 2 kalibra 40 milimetara.

Prema riječima direktora Zavoda Mehe Rekića bacač je prodan jednoj tvrtki u Slovačku što je prvo naoružanje koje je nakon rata vojna industrija u BiH proizvela i plasirala na tržište. Riječ je zapravo o moderniziranioj verziji ruskog RBG-7 a prvi put je javnosti predstavljen prije dvije godine.

“Ovo je povijesni trenutak ne samo za Zavod nego i za cijelu državu. Ponosni smo što je proizvod 95 posto djelo bosanskohercegovačkog rada i znanja koji je vrlo tražen na tržištu”, naglašava Hadžić. Prema njegovim riječima u regiji ovaj bacač proizvode samo Bugarska i Češka, dok Hrvatska još uvijek radi na njegovom razvoju.

Konstruktori ovog RPG-a tvrde da bacač može izdržati više od 1.000 ispaljivanja što je velika prednost u odnosu na slične proizvode drugih proizvođača. RPG-7 MX2 ima efektivni domet 800 metara kod statičnih meta, dok mete u pokretu pogađa raketom na udaljenosti do 400 metara.

Zavod Hadžići u lipnju 2016. godine bio je pred gašenjem a sada izlazi na tržište s novim proizvodima koje su sami razvili. Temeljna djelatnost im je remont teškog naoružanja pa tako trenutno rade remont haubica za vojsku Crne Gore.

No razvijaju i nove proizvode pa njihov direktor najavljuje padobran za mine, zaštitnu opremu za pirotehničare, vojsku, policiju, a sljedeće godine bi trebali početi s razvojem novog automatskog bacača granata MK 19.

 

U BiH proizvedena prva samohodna haubica

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kardinal Puljić: Donosi se zakon kojim se želi ozakoniti otimačina

Objavljeno

na

Objavio

Poglavar Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini je podsjetio kako je poštivanje privatne imovine jedan od temelja demokracije.

”Kakva je to država koja donosi zakon da se nepravda ozakonjuje”, kazao je nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić za N1 komentarajući, kako je kazao, legalizirano otimanje zemlje u Republici Srpskoj.

Naime, kroz primjenu Zakona o premjeru i katastru iz 2012. godine uzurpirano je zemljište Katoličke crkve u Katastarskoj općini Mahovljani i službeno je uknjiženo na ovaj entitet.

Navedenim zakonom dovedana je u pitanje privatna imovina Katoličke crkve, ali i imovina Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj. Kardinal Puljić pozvao je na vlasti i međunarodnu zajednicu da regira da se ovaj proces zaustavi.

“Imam informaciju da je pojedina naša imovina prepisana na četvrtom, petom i kada sam tražio da nama se da rješenje kažu ‘tužite’. Nemam sredstava da se godinama sudski gonim. Na žalost, sad se donosi zakon kojim se htjelo ozakoniti otimačina”, kazao je kardinal i dodao: “Treba u prvom redu reagovati ured visokog predstavnika koji je blokirao povrat imovine.

Drugo, kakva je to država koja donosi zakon da se nepravda ozakonjuje. Jesmo li ljude potjerali, sad želimo i njihovu imovinu oteti. Ne radi se samo o Katoličkoj crkvi niti o vjerskim zajednicama nego o svim ljudima koji žive i imaju svoju imovinu.”

Poglavar Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini je podsjetio kako je poštivanje privatne imovine jedan od temelja demokracije. “U demokraciji je, barem u temeljima zakona, poštivanje privatne imovine. I zato smatram da je veoma čudno da ne reagiraju svjetski moćnici na takav perfidan način otimačine”, naglasio je kardinal Vinko Puljić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari