Pratite nas

BiH

Izetbegović: BiH neće brzo dobiti novu vlast, preduvjet je nastavak NATO integracija

Objavljeno

na

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je kako ne vjeruje da će nova vlast u toj zemlji biti formirana tako brzo kako to očekuju lideri HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, objavio je u petak bosanskohercegovački javni servis BHT 1.

U intervjuu ovoj televiziji Izetbegović je potvrdio kako uspostava novog Vijeća ministara BiH na temelju sporazuma kojega je su početkom tjedna potpisali on, Čović i Dodik izravno ovisi o tome hoće li prije toga biti usuglašen i poslan u Bruxelles Godišnji nacionalni plan reformi (ANP) nužan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

“Mislim da možemo neke bitne pomake napraviti. Recimo, ako bude pameti i spremnosti, definirati stvari s ANP-om. Kada tu stvar prevladamo, mislim da kreće sve ostalo, da smo tada jednostavno odvezali taj čvor i da idu sve ostale stvari. Da li će to biti dva ili dva i pol mjeseca, za mene to nije toliko važno”, izjavio je Izetbegović.

Potpisan sporazum o formiranju Vijeća ministara!

Čović i Dodik u ovim su komentarima sporazuma o koaliranju, potpisanog 5. kolovoza, istaknuli kako novo Vijeće ministara mora biti formirano u razdoblju od 30 dana a Dodik je pri tom izravno zaprijetio produbljavanjem krize u BiH ukoliko taj rok ne bude ispoštovan.

Izetbegović sada tvrdi kao je taj rok “preambiciozan” te kako se Čovićeva i Dodikova očekivanja neće ostvariti.

Političari i mediji u BiH i dalje nisu suglasni jesu li se trojica stranačkih lidera uopće dogovorila kako riješiti problem usvajanja ANP-a, čemu se odlučno protive stranke sa srpskim predznakom, no Izetbegović tvrdi kao tu zapravo nema nikakvih dvojbi odnosno kako je dogovoreno usvajanje “reduciranog ANP-a”.

“To je reducirani ANP kojega će prihvatiti NATO. Ja ne vidim moguće rješenje mimo toga. Vidim samo mogućnost produbljavanja krize”, kazao je Izetbegović.

Potvrdio je i kako SDA dijeli stajalište predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića da novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH ne može biti imenovan sve dok se ne usvoji ANP i ispoštuju ranije odluke državnog vrha koji je jedini nadležan voditi vanjsku politiku zemlje. (Hina)

 

HNS poziva na žurno imenovanje kandidata za mandatara Vijeća ministara BiH

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Prilivom velikog broja migranata na području F BiH došlo je do narušavanja sigurnosne situacije

Objavljeno

na

Objavio

Problematika migrancija u Federaciji BiH bila je jedna od tema redovitog sastanka Koordinacije ravnatelja Federalne uprave policije (FUP) i policijskih komesara županijskih ministarstava u utorak i srijedu u Ljubuškom.

Na sastanku je naglašeno da je prošla godina bila u znaku migrantske krize zbog velikog priliva i boravka migranata na područjima Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona. Prilivom velikog broja migranata na području Federacije BiH, navode iz FUP-a, došlo je do narušavanja sigurnosne situacije.

Sigurnosna situacija tako se ogledala u povećanom broju kaznenih djela počinjenih od strane migranata i to razbojništava, teških krađa, krađa, oštećenja tuđe stvari, ugrožavanja sigurnosti na štetu građana, kao i narušavanja javnog reda i mira, napada na policijske službenike, oštećenja tuđe stvari, masovnih tuča, nasilničkog ponašanja na područjima gore navedenih županija.

”Migranti nerijetko koriste određene slabosti sustava pa su nakon izvršenja kaznenih djela i privođenja uglavnom davali lažni identitete koji je teško provjeriti obzirom da se provjere vrše isključivo posredstvom zemalja iz kojih dolaze, a isti uglavnom navode da dolaze iz zemalja zahvaćenih ratom kao što je Irak, Sirija i Afganistan.

Navedeno predstavlja evidentan problem za policijske agencije obzirom da se utvrđivanje identiteta izvršitelja kaznenih djela migranata vrši uglavnom na osnovu njihovog osobnog iskaza, daktiloskopiranja, te na osnovu DNK u slučaju izvršenja težih kaznenih djela”, istaknuo je Zamjenik direktora FUP-e, Ensad Korman.

Jedan od zaključaka održanog sastanka kada je u pitanju problematika vezana za migrantsku krizu, u tekućoj 2020. godini može doći do narušavanja sigurnosne situacije na određenim područjima Federacije Bosni i Hercegovini.

Razlog tomu, smatraju sudionici susreta, može biti ako nadležne institucije u Bosni i Hercegovini blagovremeno ne poduzmu adekvatne mjere i radnje u pogledu ulaska migranata sa istoka u BiH, jer postoji vjerovatnoća da će se početkom proljeća i dolaskom ljepšeg vremena priliv migranata ponovo povećati.

Tko kupuje zemljište oko Sarajeva i što to znači?

Kao potpisnici Sporazuma o uspostavi sustava elektroničke razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužiteljstava u BiH, po pitanju migracija kao i drugih kaznenih djela, navode, Federalna uprava policije i županijski MUP-ovi nastavit će sa međusobnom kontinuiranom suradnjom, suradnjom sa ostalim agencijama za sprovedbu zakona u BiH, kao i nadležnim tužiteljstvima i sudovima, naročito u pogledu razmjene podataka, provjere i utvrđivanja identiteta, te drugim zakonom propisanim aktivnostima.

”Vezano za Sporazum o uređivanju međusobnih odnosa, prava i obaveza FUP-a i županijskih ministarstava unutarnjih poslova, a u vezi uspostave i održavanja informacijskog sustava za elektroničku razmjenu podataka iz evidencija policije u FBiH, u sljedećem razdoblju poduzet će se aktivnosti koje se odnose na unaprijeđenje, razvoj i održavanje sustava u pogledu angažiranja vanjskog suradnika koji će preuzeti navedene poslove, a koje troškove će snositi svi potpisnici sporazuma na temelju odredbi kojima je definirana navedena oblast”, navedeno je na sastanku.

S tim u vezi, Federalna uprava policije je preuzela obavezu da do sljedećeg sastanka prikupi svu potrebnu dokumentaciju na pripremi i provedbi kompletne procedure oko angažiranja vanjskog suradnika obzirom da se server nalazi u zgradi Federalne uprave policije, priopćeno je iz FUP-a.

Hrasno: Masovna tučnjava migranata u Sarajevu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Hrasno: Masovna tučnjava migranata u Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Klix.ba (Ilustracija)

U sarajevskom naselju Hrasno sinoć je došlo do fizičkog sukoba većeg broja migranata.

Prema informacijama iz MUP-u Kantona/Županije Sarajevo, incident se dogodio oko pet minuta iza ponoći. Četiri osobe su ozlijeđene, a pomoć su im ukazale ekipe Hitne medicinske pomoći.

Utvrđeno je kako se radi o lakšim tjelesnim ozljedama. Prema riječima očevidaca koji su govorili za portal Klix.ba, u tučnjavi je korišten i nož te je jedan od sudionika tučnjave zadobio ubodnu ranu. Sukob se dogodio u blizini sarajevskog Bosmala.

Uviđaj su obavili službenici MUP-a KS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari