Connect with us

Reagiranja

Izetbegović brani Komaricu: Progoni u Banjoj Luci su činjenica

Objavljeno

-

Izetbegović je poručio da se može naći neka druga usporedba Banja Luke osim one s Bleiburgom koju je upotrijebio Komarica, ali da to ne mijenja bit problema.

[ad id=”93788″]

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u nedjelju u Sarajevu kako su nedopustivi i neopravdani napadi na banjolučkog biskupa Franju Komaricu zbog njegova podsjećanja na zločine koji su tijekom rata u BiH počinjeni nad nesrbima u Banja Luci.

Izetbegović je novinarima rekao kako je činjenica da su Hrvati i Bošnjaci tijekom rata sustavno tjerani iz Banja Luke i da se to ne može zanijekati, kao ni činjenica da je u tom gradu srušeno svih šesnaset džamija te katoličke crkve.

“Banja Luka nije bila pod opsadom niti je tamo bilo ratnih sukoba, a to se ipak dogodilo”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da se možda može naći i neka druga usporedba Banje Luke osim one s Bleiburgom za kojom je posegnuo Komarica, no to ne mijenja bit problema.

“Iz tog grada su sistematski istjerani Bošnjaci i Hrvati, a vi nazovite to Bleiburgom ili nekako drugačije”, rekao je Izetbegović.

Biskup Komarica je nedavno usporedio stradanje na Bleiburgu sa zločinima i protjerivanjima počinjenim u Banjoj Luci tijekom proteklog rata u BiH.

“Mi smo ovdje Bleiburg. To je muka i to sam želio u Bleiburgu poručiti. Ljudi šta vi govorite ovdje. Dođite u Banju Luku pa vidite, tamo je Bleiburg. Gdje su Banjalučani, zašto su oni pobijeni, zašto je njima oduzeto pravo na identitet? Nemaju pravo na svoje rodno mjesto. To je Bleiburg za mene”, rekao je.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od Komarice da povuče tu “nedoličnu” izjavu i dodao da susosjeća zbog stradanja Hrvata u proteklom ratu no drži kako je usporedba s onim što se zbivalo tijekom Drugog svjetskog rata neprimjerena.

“Nama treba povlačenje njegove izjave, da se kaže da je to greška. Ja suosjećam s njim za stradalim Hrvatima, kao i za svima koji su ovdje stradali, ali ovakve špekulacije koje je biskup iznio su nedolične”, kazao je Dodik.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas