Connect with us

Gluposti

Izetbegović: Dodikov posjet Zagrebu pogoršao odnose među državama i narodima

Objavljeno

-

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) osudilo je u petak poziv hrvatskih dužnosnika članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za posjet Zagrebu uz ocjenu kako su time pogoršani odnosi dvije države, ali i dodatno narušeni međunacionalni odnosi u samoj BiH.

Predsjednik vladajuće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović kazao je novinarima u Sarajevu nakon sjednice predsjedništva SDA kako mu i dalje nije jasno što je bio razlog da hrvatski predsjednik Zoran Milanović i Andrej Plenković pozovu Dodika a da zaobiđu druga dva člana Predsjedništva BiH a posebice njegova predsjedatelja Šefika Džaferovića.

“Ta nas je odluka doista iznenadila. Ne vidimo svrhu da se na taj način podupire politika koju utjelovljuje Dodik”, kazao je Izetbegović.

Dodao je kako su članovi vodstva SDA zaključili da ovakvi postupci nisu dobri ni za Hrvatsku niti za BiH, ali ni za odnose Hrvata i Bošnjaka u samoj BiH.

Izetbegović je istaknuo kako u ovakvim okolnostima nema smisla nastaviti pregovore s HDZ BiH o izmjenama izbornog zakona a pojasnio je kako se o tome neće uopće razgovarati sve dok najveća hrvatska stranka ne odustane od zahtjeva koje je opisao kao ucjenu.

To se konkretno odnosi na odbijanje HDZ BiH da dopusti imenovanje nove vlade Federacije BiH sve dok se ne izmijene postojeća izborna pravila. SDA također želi spriječiti situaciju u kojoj predsjednik Federacije BiH može blokirati izbor sudaca entitetskog Ustavnog suda kako je to sada slučaj.

“Dok se to dvoje ne riješi ne može biti pregovora jer ne pristajemo na ucjene”, kazao je Izetbegović.

Najavio je kako će SDA, kada i ako pregovori s HDZ-om budu nastavljeni, inzistirati na uvođenju mehanizama koji će “zauvijek spriječiti” mogućnost sličnih blokada, prenosi Hina.

Milorad Dodik: Odlučni smo zaštititi prava Hrvata i to suprotstaviti građanskom konceptu koji ne donosi stabilnost BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari