Izetbegović, Džaferović i Mahmuljin ne mogu biti spokojni zbog Kebine dokumentacije

1

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dobio je poziv Tužiteljstva BiH da se 21. siječnja javi ovoj pravosudnoj instituciji u svojstvu svjedoka i podastre dodatnu opsežnu dokumentaciju, koju navodno ima i svakodnevno još dobiva, a u kojoj se kriju neoborivi dokazi, kako je u više navrata javno govorio, o neupitnoj odgovornosti Sakiba Mahmuljina, umirovljenoga generala i ratnoga zapovjednika zeničkoga Trećega korpusa ABiH, i Šefika Džaferovića, novoizabranoga predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamenta BiH i ratnoga načelnika Službe državne sigurnosti u Zenici, kao i drugih osoba za ratni zločin nad srpskim civilima u mjestu Vozuća, općina Zavidovići. Postupajući tužitelj Tužiteljstvu BiH u ovom predmetu je Kasim Halilčević.

Opsežna dokumentacija

Podsjećamo, Mirsad Kebo je Tužiteljstvu BiH već dostavio brojnu dokumentaciju zbog sumnje da su Džaferović i Mahmuljin počinili kazneno djelo neprijavljivanja ratnog zločina nad srpskim civilima jer su, navodno, bili udaljeni 10 metara od mjesta obrubljivanja glava srpskim civilima, ali i dokaze o zločinačkom postupanju postrojbe “El mudžahid” tijekom rata u BiH. Kebo je potvrdio da će se rado odazvati pozivu Tužiteljstva BiH.
“Poštujem rad pravosudnih tijela. Poziv da dam iskaz kao svjedok govori da je Tužiteljstvo BiH već počelo raditi na ovom predmetu. Neka svi rade svoj posao kako bi se sve izvelo na čistac. Tužiteljstvo se u ovom slučaju pokazalo vrlo profesionalnim”, nije krio svoje zadovoljstvo Mirsad Kebo.
Potpredsjednik FBiH i nekadašnji visoki dužnosnik SDA imat će i prigodu tužiteljima dostaviti i obrazložiti raspoložive dokaze o, kako odavno upozorava javno mnijenje, navodnoj umiješanosti Bakira Izetbegovića, bošnjačkoga člana državnoga Predsjedništva i ratnoga šefa ureda svoga pokojnoga oca i prvoga predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, u dovođenje mudžahedina u BiH, navodnu pronevjeru stranih donacija teških više milijardi maraka i, napokon, povezanost mlađega Izetbegovića sa svirepim i nikada rasvijetljenim likvidacijama Nedžada Ugljena, Joze Leutara i članova obitelji generala Sefera Halilovića. Radi se o stravičnim sumnjama i samo bi “lud čovjek” mogao dirnuti u “zmijsko gnijezdo” izlažući se riziku sudskoga progona i ugroziti svoju osobnu sigurnost pa i živote uže obitelji ako za svoje sumnje nema čvrste dokaze. Usput, prozvani i teško osumnjičeni dužnosnici SDA i bliski stranački krugovi su već Mirsada Kebu etiketirali neuračunljivim čovjekom.
Šefik Džaferović tvrdi da se radi o “gnusnim lažima” i da će tužiti Kebu, dok Bakir Izetbegović izbjegava bilo kakve komentare o Mirsadu Kebi, kako ne bi upao u zamku javnost opterećivati pogrdnim karakternim crtama. Mirsad Kebo se ponaša dosta hladnokrvno, ne odaje nikakve dojmove da će se zaustaviti, robusno poručuje da se nikoga ne boji, iako priznaje da se izložio sigurnosnom riziku. U agresivnoj medijskoj kampanji koju ovih dana Mirsad Kebo forsira uglavnom po medijima u RS-u zaparala je uši i oči jedna poruka da potpredsjednik FBiH “neće Tužiteljstvu BiH otkriti svoje izvore i građane od kojih dobiva ili je dobio tu opsežnu dokumentaciju” koja navodno vrlo ozbiljno diskreditira Džaferovića, Mahmuljina, Izetbegovića i još neke osobe iz ratnoga bošnjačkoga vrha.

Ozbiljne optužbe

S obzirom da Kebo u zadnje vrijeme često posjećuje Banju Luku za koju ga vežu snažne emocije majčinih korijena, sarajevska politička “čaršija” skovala je zavjeru da “pomahnitaloga izdajnika” zapravo servisiraju Dodikovi ratni obavještajni veterani, ali i aktivni “sigurnjaci”. Ali, sarajevska scena je prilično glomazna i rascjepkana pa ima i posve drukčijih, gotovo senzacionalnih spekulacija o izvorima iz kojih Mirsad Kebo crpi svoje navodne kompromitirajuće dokaze. Prema tvrdnjama dosta upućenih i pouzdanih izvora Dnevnoga lista koji imaju višegodišnje iskustvo u bošnjačkim tajnim službama, potpredsjedniku FBiH Mirsadu Kebi dokumentaciju uz “građane” dostavljaju i pojedini ratni obavještajni “vukovi” iz nekadašnjega vrha ABiH, ali i neki aktivni obavještajci. Oni tvrde kako Šefik Džaferović, Sakib Mahmuljin i Bakir Izetbegović nemaju nikakvoga razloga biti spokojni zbog svega onoga s čim raspolaže kontroverzni Kebo, inače i sam dugogodišnji prijeratni i poslijeratni obavještajac. Da se uistinu radi o vrlo ozbiljnim osnovama sumnje, svjedoči i činjenica da Kebo navodno raspolaže s brojnim snimkama te čak i policijskim zabilješkama. U nekoliko njih, tvrde naši izvori, čak je jasno sa šifriranim oznakama na zabilješkama evidentiran navodni Džaferovićev i Mahmuljinov dolazak na policijske punktove u Vozućoj i to, navodno, baš onoga krvavoga dana 1995. godine kada su srpskim civilima mudžahedini odsijecali glave. Je li to doista istina i je li utemeljena sumnja Mirsada Kebe u odgovornost Šefika Džaferovića i Sakiba Mahmuljina što nisu eventualno spriječili ili pokrenuli istragu za zločine, provjerit će i utvrditi Tužiteljstvo možda i Sud BiH.
U međuvremenu je zastupnik SNSD-a Staša Košarac zatražio smjenu predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamenta BiH Šefika Džaferovića. Spočitavajući “čudnu žurbu” SNSD-a, Džaferović je poručio kako će sam odstupiti ako se podigne optužnica protiv njega, uvjeren, dakako, da se to, zbog nedostatka dokaza, neće i dogoditi. S druge strane, Mirsad Kebo vrlo samouvjereno tvrdi kako će njegovi dokazi izazvati najveću aferu i najpompozniji sudski proces u poslijeratnoj BiH. Zbog izbezumljene javnosti, osumnjičenih aktera pa i žrtava zločina, svakako je za pozdraviti vrlo energičnu reakciju Tužiteljstva BiH. Jer, napokon, mora netko odgovarati ili za gnusne laži ili, pak, za teška kaznena djela ako se Kebine sumnje uistinu pokažu i dokažu kao utemeljene.

Dnevni list

facebook komentari

  • Ljuta Trava

    I kakvi su koeficijenti na kladionicama ?