Connect with us

BiH

Izetbegović: ‘Hrvati su nam braća, želimo da ostanu ‘

Objavljeno

-

Predsjednik vodeće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović nazvao je Hrvate iz BiH braćom i naveo da je Bošnjacima bitnije oni ostanu u toj zemlji nego što je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću koji je jučer u podcastu Budnica ustvrdio da je zabrinut zbog njihova položaja i iseljavanja.

“Neka bude gospodin Jandroković uvjeren da smo mi puno više zainteresirani da Hrvati ostanu u Bosni i Hercegovini nego on. BiH je itekako mnogo dala Hrvatskoj i mi bismo voljeli da ti procesi iseljavanja iz BiH prestanu, da naša braća, prijatelji Hrvati ostanu tu i mi ćemo činiti da sve to tako i bude”, rekao je Izetbegović u Mostaru.

Predsjednik Sabora Jandroković jučer je gostujući u podcastu Budnica istaknuo kako su Hrvati pod pritiskom bošnjačke politike koja promovira preglasavanje i unitarno uređenu zemlju.

“Želimo da Hrvati ondje ostanu. Odlaskom Hrvata iz BiH taj prostor bi ostao prazan. Tko bi u njega ulazio? Ne novi Hrvati nego neki drugi. Nama je vitalni nacionalni interes da Hrvati ostanu u BiH i budu jednakopravni konstitutivni narod”, rekao je Jandroković.

Izetbegović tvrdi trend odlazaka Hrvata iz BiH nije zabrinjavajuć i da mu je ionako najviše pridonijela Zagreba iz proteklih desetljeća.

“Ja ne vidim da to ima neki zabrinjavajući trend. Ono što je tjeralo Hrvate iz BiH je bila jedna glupa nasilnička politika. I to je upravo ona koja je dolazila iz Zagreba prije 30-tak godina koja je tu pokušavala stvarati etničke čiste entitete, koja je sukobila Hrvate s njihovom braćom Bošnjacima”, dodao je šef SDA.

On je izrazio očekivanje da dolazi vrijeme ‘pomirenja i zajedničkog života u BiH’, a vlastima u Hrvatskoj je poručio da naroda u BiH ostave na miru.

Dio medija iz BiH prenio je da je Jandroković u Budnici rekao da je Hrvatska ‘otvorila temu trećeg entiteta’ iako je on kazao suprotno – da to nikada nije “bila službena hrvatska politika”.

Izetbegović nije izravno želio komentirati temu trećeg entiteta ogradivši se da nije pročitao Jandrokovićevu izjavu, ali se nadovezao kako ti pokušaju više desetljeća nemaju nikakav rezultat.

“Mislim da bi trebali odustajati od priča o raznim Herceg-Bosnama, nastavcima nekih UZP-ova … Vrijeme je da se jedni drugima okrenemo i da pravimo mir, stabilnost, da ne otvaramo te rane od prije 25, 30 godina i gradimo jednu normalnu građansku državu, europsku Bosnu i Hercegovinu”, istaknuo je Bakir Izetbegović, prenosi Hina.

Gordan Jandroković: Državom se upravlja razumom, a ne galamom!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari