Connect with us

BiH

Izetbegović ponovno prijeti – ‘Neka razmisle hoće li tražiti hljeba na pogaču’

Published

on

Lider SDA Bakir Izetbegović ponovio je kako ova stranka nema namjeru provesti ni presudu Ustavnoga suda BiH ni sporazum iz Mostara o osiguranju legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta i Predsjedništvu BiH. Umjesto toga SDA želi do kraja dekonstituirati Hrvata zahtijevajući da se ovlasti Doma Parlamenta FBiH koji po ustavu ima zakonodavnu funkciju svedu na ovlasti Vijeća naroda RS- tj. na isključivo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, piše Hrvatski Medijski Servis, prenosi Dnevnik.ba

”Naročito bi HDZ trebao razmisliti o tome hoće li tražiti ‘hljeba na pogaču’, jer svako dosadašnje udruživanje hrvatskih i srpskih predstavnika protiv BiH i Bošnjaka je teško pogodilo Bošnjake, ali još teže Hrvate”, izjavio je u intervjuu za portal Vijesti Bakir Izetbegović.

”Vučić dobro zna šta desetak dana nakon toga znači pozvati predsjednike SNSD-a i HDZ-a bez trećega, odnosno predsjednika SDA. I sigurno su to učinili na nagovor Čovića i Dodika”, rekao je Izetbegović.

Kaže kako se radi se o očiglednoj koordinaciji SNSD-a i HDZ-a, ”gdje svaka od tih stranaka ima svoje ciljeve i pokušava ih postići zajedničkim pritiskom na SDA i Bošnjake, a dio tog pritiska su i uvlačenje Zagreba i Beograda u taj srpsko-hrvatski spreg”.

Izetbegović kaže kako je cilj SNSD-a slabljenje države i jačanje Republike Srpske, afirmacija RS kao ‘druge srpske države, dokazivanje da su entiteti dovoljni, da nam državne razina vlasti i ne treba… ”Ako im se bude popuštalo, naročito od strane međunarodne zajednice, pojačat će blokade i ići korak dalje, tražit će povrat nadležnosti koje su prije petnaest godina dobrovoljno prenijeli s RS na državnu razinu.

A, ako ne bude odlučnije reakcije na antidaytonska djelovanja, na provokacije poput neustavnog referenduma iz 2018., ako se uz to Bošnjaci nastave svađati i dijeliti, ako političarima iz probosanskog korpusa međusobna borba za vlast bude bitnija od države, onda bi separatistički apetiti mogli porasti i odvesti nas u veoma loše scenarije, u sukobe čiji kraj se ne može niti sagledati”, rekao je.

Čelnik SDA kaže kako je ”HDZ na prošlim parlamentarnim izborima postigao poziciju koja mu omogućava da blokira šta god hoće i do kada hoće”. ”I upravo nam to demonstrira posljednje dvije godine. Ali to stanje će trajati još pola mandata, zato se apelacijom Ljubić prema Ustavnom sudu BiH pokušalo dobiti trajnu kontrolu nad Domom naroda Parlamenta Federacije BiH, bez obzira koliko HDZ imao ruku u Zastupničkom domu ovog Parlamenta. Na ovo se ne smije pristati.

Stav SDA je da se očekivanjima HDZ-a smije izaći u susret isključivo uz promjenu pozicije Doma naroda, i svođenje njegove nadležnosti isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Time bi se uklonila asimetrična rješenja i ovlasti ovog Doma izjednačila s ovlastima Vijeća naroda u RS”, kaže Izetbegović.

Govoreći o putu čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića u Beograd, Izetbegović je potvrdio da je znao za taj put. ”Odobrili smo mu put u Beograd, kao što smo svakom od nas u Kolegiju do sada odobrili svaki put na koji je bio pozvan. Nismo ga ispitivali s kim će se vidjeti, šta će pričati, i to nikada ne radimo. Možda ćemo ubuduće raditi”, rekao je. Dodao je kako je ”komunicirao s Vučićem u međuvremenu par puta”.

”Nazivao me telefonom kada dolazi u BiH, dva puta smo se i sreli. Naravno da bih prihvatio poziv za sastanak. Ne treba ni jednog lidera u regiji prepustiti jednostranom utjecaju, treba iznijeti i našu stranu istine, izbalansirati informaciju u mjeri u kojoj je to moguće”, rekao je.

Govoreći o porukama iz Hrvatske, Izetbegović smatra da su čelnici Hrvatske neupućeni u događanja u BiH. ”Hrvatsko rukovodstvo zna samo pola istine o odnosima u BiH. A narod kaže da je ‘pola istine – cijela laž’.

Oči im je parao izbor Hrvata u tročlano Predsjedništvo BiH, ali nisu bili svjesni blokada koje radi HDZ već dvije godine, nisu imali podatke o položaju Hrvata u strukturi državnih i entitetskih institucija, gdje je postotak Hrvata bitno veći od postotka koji ovaj konstitutivni narod čini u bh. naciji po posljednjem popisu”, rekao je, između ostalog, Izetbegović.

Milorad Dodik: Povjerenje Srba i Hrvata u BiH nikad nije bilo manje

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari